Somalië – Galey iyo Qumbo


Somalië - Galey iyo Qumbo

Somalische maiskolf in kokossaus

Een recept voor maiskolven uit Somalië

Over Galey iyo Qumbo

 Bij de Somalische keuken denk ik in eerste instantie aan stoofpotten, eenvoudige eenpansgerechten zoals in Djibouti, maar ook aan het gebruik van Okra. Ik heb ooit Somalisch gegeten, een schotel met lam en okra. Verbazingwekkend goed! Dit gerecht is een stuk simpeler, en in 15 minuten klaar. In delen van Afrika is mais één de belangrijkste bronnen van voedingsstoffen. Een voortreffelijke en populaire manier om de mais te bereiden is door deze te koken in kokosmelk. Mais in kokossaus, Galey iyo Qumbo, is een bijgerecht dat gereserveerd wordt naast vlees of visgerechten.

 

Ingrediënten:

  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 125 gram gepureerde tomaten
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 tl kurkuma
  • Zout naar smaak
  • 1 ui, fijn gesneden
  • Sap van een halve limoen
  • 4 maiskolven, niet voorgekookt
  • Beetje olie
  • Verse koriander of peterselie ter garnering

 

 

Recept voor maiskolven uit Somalië

Pak een grote pan, fruit de uit in wat olie. Voeg er daarna de kokosmelk, het water, de limoen, tomaat, suiker en de kurkuma aan toe. Breng rustig aan de kook en doe de maiskolven in zijn geheel in de pan. Roer rustig door tot de mais gaar is, ongeveer 10 minuten. Serveer iedereen een hele maiskolf, garneer met de verse kruiden en breng op smaak met zout en peper.

* Je kan de maiskolf de volgende dag opwarmen in de pan, of nog even grillen op de barbecue.

Een recept voor maiskolven uit Somalië

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht te koken. Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vond, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Afrika en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *