IJsland - Humarsúpa
Een romige smaakbom met langoustine

IJsland- in 2016 liep ik met een paar vrienden de Laugavagur trail in het zuiden van IJsland. 90 kilometer in vijf dagen, met een tentje en gedroogvriesd voedsel op onze rug. Een prachtige trip in een van de mooiste gebieden ter wereld. Van de lokale keuken hebben we niet echt kunnen genieten. De drie dagen dat we in Reykjavik waren hebben we ons voornamelijk volgestopt met afbakpizza’s omdat dit nog enigszins te betalen was. De prijzen in IJsland liggen erg hoog. Aan de ene kant omdat er veel geïmporteerd moet worden, aan de andere kant omdat er superveel toeristen komen.

In IJsland heb je betoverende uitzichten! (Laugavagur Trail , 2017). Voor iedereen die overweegt nog eens naar IJsland te gaan, hiken is je beste optie om verlaten en adembenemende uitzichten te spotten.

Lunchen tijdens dit soort hikes doen we vaak met trailmix, blikjes smac, hardkeks met leverpastei of gedroogvriesd voedsel. Helaas geen Humarsupa aanwezig tijdens dit soort gelegenheden.
Back to business; de soep van de dag is Humarsúpa
Zie hier hoe Ainsley Hariott een proeverij van IJslandse specilaiteiten probeert te overleven:
Recept. Voor 6 personen, bereidingstijd 2 uur.
Ingrediënten:
Voor de bouillon (voor ca. 1.5 liter)
- 30 gram ongezouten roomboter
- 500 gram langoustine of kreeft schalen
- 1 ui, in vieren gesneden
- 2 wortels, schoongemaakt en in grove stukken
- 2 stengels bleekselderij
- 1 liter vis of schaaldierenbouillon
- 750 ml water
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
Voor de soep
- 2 eetlepels olijfolie
- 60 gram ongezouten roomboter
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel kerrie masala
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 350 ml droge witte wijn
- 1,5 liter bouillon van hierboven
- 200 gram gepelde langoustine, eventueel aanvullen met extra garnalen
- 350 ml kookroom
- Vers gehakte bieslook voor de garnering
- 2 eetlepels room voor de garnering
- Peper en zout naar smaak

You eyeballing me?!
Recept:
Voor een printversie van het recept, zie onderaan deze pagina:
Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje). Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.

De hoofden van de langoustines heb ik niet meegenomen in de bouillon omdat er een soort bruine drap uit kwam. De scharen heb ik allemaal gespoeld voor ze de bouillon in gaan.
Smaaktip: Zoek in je klushok naar een klauwhamer om de scharen nog een tik te geven voor je ze in de bouillon gooit.
Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien, wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.

Een mooie bouillon!

Tijd = Smaak
Voor de soep:
Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.
Voor de soep:
Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6 kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte bieslook.

Voor de soep:

IJsland - Humarsupa
Instructies
- Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid
hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt
het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje).
Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de
langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze
af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de
scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.
Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en
poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien,
wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de
kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je
bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.
Voor de soep:
Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter
en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te
worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn
toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de
bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken
goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd
elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en
zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom
toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6
kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie
aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte
bieslook.
Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Goed uitgewerkt recept, mooie smaken! Echt blij met het resultaat! Thanks!
Dit regenachtige weekend gebruikt om deze soep weer eens te maken. Hij is weer fantastisch. Wat een heerlijk soepje, echt mijn favoriet!
Ik gebruik heet paprikapoeder wat hem net even wat extra kik geeft.
Echt een aanrader!!
Joe Willem! Lekker bezig, misschien een keer een scheut kwetter erdoor. Kunnen de IJslanders ook wel waarderen gok ik 😉