Congo DR - Kip Moambe
Moambe is een saus gemaakt van palmnoten. De palmnoten worden eerst gekookt en vervolgens fijngestampt. Daarna wordt de pulp vermengd met water, gezeefd en opnieuw gekookt. Het eindresultaat is een soort tapenade. Dit recept komt van VTM held, SOS Piet.
Benodigdheden, voor 4 personen:
- Een hele kip. Vraag de poelier of hij deze in 8 stukken wil snijden. (of naar eigen smaak kippenbouten, vleugels)
- 1 blik Moambe (palmnotensaus, dus geen palmolie)
- 2 rode chili pepers
// 6 teentjes knoflook
// 2 uien
// 3 tomaten
// 1 el gedroogde tijm, of liever 2 takjes verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- 1 blokje kippenbouillon
-
- 100 ml water
- bakboter
- 2 lente uitjes
- verse bladspinazie, 500 gram
- 2 el olijfolie
Dit heb je nodig:
Zorg ervoor dat je de saus niet in je kleding krijgt!
1 - Doe bakboter in een grote stoofpan. Bestrooi de kip van alle kanten ruim met peper en zout.
2. Bak de kip aan alle kanten mooi bruin. Gebruik desnoods een extra koekenpan wanneer het niet goed lukt.
3. Snij de tomaten, uien en 4 teentjes knoflook in grove stukken. Snijd ook de chili pepers, deze mogen wel wat fijner gesneden worden. Voeg dit allemaal toe bij de kip.
4 Blus af met het water en het blokje kippenbouillon. Voeg daarna de gehele pot moambe toe. Deze saus wordt dunner als het verwarmd wordt. Voeg ook de laurier en tijm toe.
Dit moet een uur sudderen op een laag vuur. Roer de pan zo nu en dan door. Het moet een dikke saus worden, als hij te dun is laat je de pan zonder deksel door sudderen.
5. Kook de rijst en snijd de lente ui in ringetjes.
6. Laat een grote pan goed warm worden op een laag vuurte. Doe een beetje olie en de laatste knoflook in de pan. Doe alle spinazie erbij, peper / zout en doe de deksel erop. Wacht even en roer dan door. Als de spinazie is geslonken doe je het vuur uit.
7. Dien de Kip Moambe op met rijst en de verse spinazie. Garneer de saus met lente ui.
Pingback: Kameroen – Palmnotensoep – Wereldgerecht
Moambe eten wij met saka saka (pondu of sombe) niet met spinazie.