Italië – Farro soep uit Lucca


Italië - Farro soep uit Lucca, Toscane

Authentiek boerensoepje uit de stad van honderd kerken

Italiaanse Farro soep

Afgelopen zomer waren wij op reis door Italië. We waren eerst in Modena waar we ons culinair vermaakten met 25 jaar oude balsamico azijn, parmeggiano reggiano, lambrusco en prosciutto. Via Bologna en een hoop borden torteloni, ragu en mortadella kwamen we aan in Lucca. Op een terras, net buiten het epicentrum van de toeristische hotspots, aten we deze Farro soep. Deze soep is een van de lokale specialiteiten in deze boerenomgeving. Gezond, zeer voedzaam en bovendien erg lekker. Naderhand hebben we gelijk farro graan en borlotti bonen gekocht om zelf aan de slag te kunnen. De ingrediënten zijn trouwens ook allemaal goed verkrijgbaar in Nederland.

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 1 middelgrote ui
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 50 gram pancetta, of ontbijtspek. Gesneden in plakjes van 2 bij 2 cm
  • 1 takje rozemarijn, 5 blaadjes salie, twee takjes tijm. Fijngehakt.
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram borlotti bonen (ook wel kievitsbonen). Uit blik. Of 100 gram gedroogde bonen; 8 uur geweekt
  • 200 gram farro graan (kopen bij de natuurwinkel, bestellen online, of meenemen uit Italie)
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de soffrito zeer fijn. Soffrito is de Italiaanse drie-eenheid van wortel, ui en bleekselderij. Ook goed te gebruiken als basis voor pastasaus of risotto. Als je nog wortel / bleekselderij / ui over hebt; lees dit over Soffrito.

Doe dan een rijkelijke hoeveelheid olijfolie in een pan, fruit de 'soffrito' tot deze glazig is en doe dan de pancetta of spek erbij. Bak deze even mee op middelhoog vuur. Voeg dan ook de tomatenblokjes, de tijm, rozemarijn, salie en een eetlepel suiker toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 600 ml water en de geweekte bonen, of de bonen uit blik in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.

Pak nu een staafmixer. Pureer de soep in korte fases, zodat een deel van de bonen verpulverd, maar er ook nog een aantal bonen heel blijven. De verpulverde bonen geven een mooie binding aan de soep, terwijl bonen die heel blijven juist een fijne bite hebben en er mooi uitzien als je de soep opdient.

Voeg de farro granen nu toe aan de soep. Laat deze 45-60 minuten meekoken tot de graan al dente is, net als pasta. Breng verder op smaak met peper en zout. Serveer met een klein scheutje olijfolie en een stukje brood.De soep smaakt nog beter als je hem een dag laat staan en weer opwarmt.

 

Farro granen gekocht in Lucca


Geplaatst in Europa en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *