Dumpling – Taiwan


Taiwan - Taiwanese Dumpling

Recept voor heerlijke handgemaakte dumplings

Recept voor Taiwan dumplings

Dumplings uit Taiwan

Dit recept heb ik gekregen van een Utrechtse die 7 maanden in Taiwan heeft gewoond. Ze verzamelde daar Oost-Aziatische gerechten in een persoonlijk kookboek. Na het proeven van vele dumplings bleek deze versie de beste. Zij was bereid om het recept te delen.

Taiwan is iets kleiner dan Nederland maar heeft de helft meer inwoners. Het is één van de dichtbevolktste landen ter wereld. Het is een smeltkroes van verschillende Azatische landen, culturen en keukens. Taiwan is in het verleden bezet geweest door zowel Japan als China. Deze landen hebben hun sporen achter gelaten en dat proef je in de Taiwanese keuken, Taipee (hoofdstad) schijnt dan ook een culinair avontuur te zijn!

Let op: voor dit gerecht heb je een bamboestomer en veel geduld nodig!

Ingrediënten voor Taiwanese dumplings:

– 2 kopjes bloem (275 gram)
– ½ kopje water (125 ml)
– 230 gram varkensgehakt
– 115 gram garnalen in stukjes
– 60 gram Chinese kool in stukjes
– 1 theelepel met kop erop van gesneden gember
– 1 eetlepel met kop erop van groene ui
– 2 eetlepels soja saus
– ½ theelepel sesam olie
– 3 snufjes witte peper
– zout

On the side; maak een passende Taiwanese dipsaus

– 2 el sojasaus
– 1 eetlepel azijn
– 1 eetlepel hoisin
– paar druppels sesam olie
– knoflook, 1 teen. Zeer fijn.
– gember, een halve duim. Zeer fijn.
– groene ui, 2 stuks. Zeer Fijn.
– 1 eetlepel suiker

Meng alles goed door elkaar en klaar is Kees

Recept voor Taiwan dumplings

Recept:

De vulling maak je door alle ingrediënten zeer fijn te snijden, en dan met elkaar te mixen. Ruik aan dit mengsel, en Taiwan komt je tegemoet. Ik heb me laten vertellen dat dit dé Taiwanese voedselgeur is!

Doe de bloem en water in een kom en kneed het geheel totdat er een dik, zacht en stevig deeg ontstaat. Maak een bol van het deeg en snijd dit in 4 gelijke stukken. Maak van elk van de vier delen een cilinder met een doorsnede van 3 centimeter.

Om te zorgen dat het deeg niet uitdroogt kan je het leggen onder een vochtige en dampende theedoek.

Snij stukjes van 2 cm van de cilinder af.  Per stukje plat duwen met je handen en omdraaien totdat het een dun plakje wordt. (midden dikker blijven dan randen). De doorsnede van het plakje moet tussen de 7 en 10 cm zijn. Lukt het niet dan kan je een deegroller proberen! Stop de vulling in het midden, en vouw de top samen. (je kan water gebruiken om het dicht te plakken maar dit hoefde bij ons niet). Pak het vastgeplakte stuk vast en plooi de rest erop. Het einde duw je naar binnen. Het is even oefenen maar na een tijdje gaat het beter! Zie de video hieronder.

Verwarm een liter water en zet je bamboestomer erop. Knip een stuk bakpapier in een ronde vorm en leg deze in de bamboestomer. Na tien minuten zijn ze klaar.Voor de goudbruine touch! Verwarm ruimschoots olie in een koekenpan op medium hitte. Leg 8 dumplings erin en bak tot deze goudbruin zijn!

Serveer de dumplings met de dipsaus en een fris biertje of een vinho verde.

Recept voor Taiwan dumplings

Geplaatst in Azie en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *