Zhug Recept - Yemen
Pittige saus met groene peper, koriander en peterselie

Zhug recept uit Yemen
Ik ben al tijden op zoek naar een goed Zhug recept en ik heb veel verschillende recepten bekeken en vergeleken. Uiteindelijk kwam ik uit bij onderstaand recept. Maar eerst, wat is Zhug eigenlijk... Zhug is een hete saus uit Yemen met groene peper, koriander, peterselie, knoflook, olijfolie en andere smaakmakers. Steeds vaker kom je deze hete saus tegen bij Midden Oosterse eettentjes in Nederland. Zhug is bezig met een opmars en hoort thuis in het rijtje van tahin, granaatappelmelasse en harissa. In Amsterdam zag ik dit bij Sababa in de Kinkerstraat. Sowieso een aanrader om daar eens te eten als je in de buurt bent! Maar ook op andere plekken doet Zhug zijn intrede. Een vriend van mij uit Groningen was verliefd op een soort hete groene saus wat uiteindelijk Zhug bleek te zijn. Met dit Zhug recept leer je hoe gemakkelijk het is om deze saus zelf te maken.
De ingrediënten
Zhug doet qua uiterlijk een beetje denken aan het Argentijnse Chimichurri . Het grote verschil tussen beide zit 'm voornamelijk in de hoeveelheid pit. Zhug moet pittig zijn! De basis voor dit Zhug recept is dan ook groene pepers. Ik gebruikte er 6. Het is slim om de peper eerst even te proeven: snijd een dun schijfje uit het middelste gedeelte van de peper, afhankelijk van de hoeveelheid pit kan je besluiten om 1) meer / minder pepers te gebruiken, of 2) de zaadlijsten te verwijderen (bij te veel pittigheid). Dit uiteraard naar je eigen smaak.
Weg met de koriander (of juist niet?)
Naast pepers bevat dit Zhug recept andere smaakmakers met in de hoofdrol koriander en peterselie. Ik ben van nature een die hard korianderhater, maar vanwege alle sterke smaken in de saus vond ik de koriander hier een hele mooie toevoeging. Met de hoeveelheid en verhouding van de koriander en peterselie kan je naar eigen smaak experimenteren. In sommige recepten zie je dat er enkel koriander of peterselie wordt gebruikt.

Zhug lijkt veel op Argentijnse Chimichurri maar heeft een stuk meer pit.
De herkomst van Zhug
De Zhug is afkomstig uit Jemen. Jemen ligt op het Arabisch schiereiland, onder Saudi Arabië en eigenlijk tegenover de hoorn van Afrika (Djibouti). Jammer genoeg komt Jemen alleen in het Nederlandse nieuws vanwege burgeroorlogen, grootschalige honger en miljoenen vluchtelingen. Het is de grootste humanitaire crisis van dit moment, een onvoorstelbaar verschrikkelijke situatie daar en momenteel duurt dit al 5 jaar (sinds 2015). Via deze website kan je geld doneren aan een goed doel om te helpen bij het creëren van veilige slaapplaatsen, eten en schoon drinkwater, overlevingspakketten en medische hulp, onderwijs in vluchtelingenkampen en hulp bij terugkeer.

Yemen - Zhug
Equipment
- Foodprocessor, keukenmachine, blender of staafmixer.
Ingrediënten
- halve bos koriander een glas van 250 ml, luchtig gevuld
- halve bos peterselie een glas van 250 ml, luchtig gevuld
- 5/6 medium hete groene pepers In stukjes van ca 1 cm
- 4 tenen knoflook grof gehakt
- 1 theelepel komijnzaad optioneel
- 1 theelepel korianderzaad optioneel
- 1/2 theelepel nigellazaad (zwarte komijn) optioneel
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel kardemompeulen, de pitjes aan de binnenkant optioneel
- 1/2 theelepel fijn keukenzout
- sap van een halve limoen of 15 ml azijn
- 3 eetlepels olijfolie
Instructies
- Fruit als eerste de knoflook. Je kan deze stap overslaan als je meer van rauwe knoflook houdt, ik houd zelf meer van een iets zachtere knoflook smaak.
- Doe alle ingredienten behalve de olie in een mengkom of foodprocessor. Pulseer alles fijn, maar zorg dat er iets van structuur over blijft. Je wil geen gladde massa
- Doe de olijfolie erbij en roer alles door tot er een geheel ontstaat.
- De zhug kan je gekoeld in ieder geval een week bewaren. De smaak wordt beter naarmate de Zhug langer staat.

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Pingback: Koriander: love it or hate it – Tuindersvereniging Abstede
Prima gelukt. Erg lekker.
Zet af en toe iets op Twitter, zou ik zeggen
Dankjewel! En qua Twitter, dat is niet aan mij besteed! Haha grt Steffan