Kameroen – Palmnotensoep


Kameroen - Palmnotensoep

Tropische soep met palmnoten, gerookte vis en peper

Zelf een soep uit Kameroen maken; lees dit eerst

Over Palmnotensoep

Palmnotensoep is populair van Sierra Leone tot aan Congo. In dit deel van Afrika heeft elke regio een andere versie van deze soep. In de Ghanese winkel waar ik mijn inkopen deed raden ze me ster aan om ook minimaal twee bananen, een cassavewortel en een paar aardappels mee te koken. Ik besloot het om het bij de Kameroense basis te houden, maar je kan er vervolgens dus zelf mee experimenteren. In dit recept vul ik de soep aan met één van mijn favoriet stukjes vlees, dit is echter niet authentiek en wel optioneel. Het volledige printbare recept staat onderaan deze pagina, scroll naar beneden als je gewoon een recpept wil, als je meer achtergrond info wil kan je verder lezen.

Over Palmnotensaus

Ik kocht voor dit recept palmnotensaus (zie foto hieronder). Ik had dit al een keer eerder gebruikt voor het Congolese Kip Moambe recept welke ik in 2016 een keer gemaakt heb. Palmnotensaus, niet te verwarren met palmolie, is een geperste, ingekookte saus van de noten van een palmboom. het is hoog in vet, 52% dus ideaal voor een SAS-dag. Je eet dit niet omdat het gezond is, maar om de verfijnde en intense smaak die op niets lijkt wat wij in Nederland of Europa eten. De bonus voor dit soepgerecht is de gerookte/gedroogde vis die een hele intense smaak en aroma afgeeft. Eerder blogte ik al over de rol van gedroogde vis in de Afrikaanse keuken, en voor wie dit interessant vindt raad ik aan om onderstaande aflevering van Mind of a Chef Senegal eens te kijken.

Check deze aflevering van Mind of a Chef over Senegal, en de rol van gedroogde vis in de Afrikaanse keuken

De palmnoot, hier vers aan een boom

De palmnoot, hier keurig ingeblikt en klaar voor gebruik

Dit is de gerookte vis die ik als smaakmaker door de soep heb gedaan, te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel of te vervangen door gerookte makreel. Normaal gesproken hak je de vis in vijven, ontdoe je van zijn kop en gooi 'm eenvoudigweg door de soep. Ik heb er voor gekozen om de smaak te infuseren in een kruidenmandje zodat de graten niet door de soep gaan. Je kan de vis naderhand gemakkelijk plukken zonder dat je bij elke hap de graten uit je mond moet halen.

Voor we beginnen met kokkerellen, een mooi nummer uit Kameroen om een beetje in de sfeer te komen:

Ingrediënten:

- 1 eetlepel arachide olie of andere plantaardige olie - 1 blik palmnotenolie te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel, online en bij de betere toko's - 2 gedroogde en gerookte Afrikaanse vissen te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel. Eventueel vervangen door gerookte makreel. - 2 middelgrote uien fijngehakt - 3 tomaten fijn gehakt - 3 tenen knoflook fijn gehakt - 1 theelepel chilipoeder - 1 blokje maggi bouillon te verkrijgen bij de toko, turkse super of Afrikaanse winkel - Paar verse chili's naar smaak Mild - rode spaanse peper; Medium - rode thaise peper; Hot - madame jeanette. - 1 hand groene gedeelte van de lente ui in kleine ringen - 800 ml water - zout en peper naar smaak Voor de Suya - 200 gram rundvlees, bijvoorbeeld rib eye/biefstuk/entrecote in blokjes - 1 eetlepel suya kruidenmengsel Zie bovenaan dit recept voor meer info - Beetje olijfolie

Mijn tropische boodschappen deed ik dit keer op de Dappermarkt, bij Milli tropical kocht ik palmnotensoep en twee Afrikaans gedroogde en gerookte vissen

Recept:

1) Leg het rundvlees op kamertemparatuur. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, marineer in de olie met suya kruidenmengsel. Zet daarna weg op kamertemperatuur. 2) Spoel de gedroogde vissen goed af onder zeer heet of kokend water. Laat het uitlekken en snijd beide vissen in vier stukken. (verwijder de koppen als deze er nog aan zitten). Je kan de vis in een kruidenmandje doen zoals op de foto hierboven, om te voorkomen dat er graten in je soep komen.

Gebruik een Madame Jeanette of een Habanero. Ik gebruik hier een Mosterd Habanero, deze scoort ongeveer 10.000 punten op de Scoville schaal . Doe de peper in zijn geheel in de soep, zo geeft hij een zachte pittigheid af. Als de soep klaar is snijd je de peper door, en serveer je 'm on the side. Als je meer pittigheid wil dep je naar smaak een soeplepel in de peper.

3) Zet een pan op middelhoog vuur. Doe de tomaten, ui en knoflook samen met een beetjeolie en fruit kort aan. Doe dan de gedroogde vis er bij, breng op smaak met peperen zout. Bak een paar minuten en roer regelmatig door. Doe dan de palmolie inde pan en voeg een liter water toe. 4) Doe het bouillonblokje erbij in de pan en oer goed door. Doe vervolgens ook de chili's in zijn geheel in de pan. Deze dus niet fijnsnijden!

Gebruik een Madame Jeanette of een Habanero. Ik gebruik hier een Mosterd Habanero, deze scoort ongeveer 10.000 punten op de Scoville schaal . Doe de peper in zijn geheel in de soep, zo geeft hij een zachte pittigheid af. Als de soep klaar is snijd je de peper door, en serveer je 'm on the side. Als je meer pittigheid wil dep je naar smaak een soeplepel in de peper.

Proef de bouillon en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en doe dan het vuur lager. Laat het geheel tenminste 30 minuten koken op laag tot middelhoog vuur. 5) De soep is klaar als bij begint in te dikken en er roodkleurige olie boven komt drijven. 6) Bak het rundvlees kort aan in wat olie. Deze gaart verder in de soep. 7) Verdeel de soep over kommen, verdeel het rundvlees over de soepkommen en garneer met lente ui.

Printbaar recept:

 

WP Recipe Maker #2872verwijderen

Kameroen - Palmnotensoep Authentieke Afrikaanse Soep Gang: Soep Keuken: West Afrikaans Bereidingstijd: 90m Porties: 6 Auteur: Steffan Jansen - 1 eetlepel arachide olie of andere plantaardige olie - 1 blik palmnotenolie te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel, online en bij de betere toko's - 2 gedroogde en gerookte Afrikaanse vissen te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel. Eventueel vervangen door gerookte makreel. - 2 middelgrote uien fijngehakt - 3 tomaten fijn gehakt - 3 tenen knoflook fijn gehakt - 1 theelepel chilipoeder - 1 blokje maggi bouillon te verkrijgen bij de toko, turkse super of Afrikaanse winkel - Paar verse chili's naar smaak Mild - rode spaanse peper; Medium - rode thaise peper; Hot - madame jeanette. - 1 hand groene gedeelte van de lente ui in kleine ringen - 800 ml water - zout en peper naar smaak Voor de Suya - 200 gram rundvlees, bijvoorbeeld rib eye/biefstuk/entrecote in blokjes - 1 eetlepel suya kruidenmengsel Zie bovenaan dit recept voor meer info - Beetje olijfolie 1) Leg het rundvlees op kamertemparatuur. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, marineer in de olie met suya kruidenmengsel. Zet daarna weg op kamertemperatuur. 2) Spoel de gedroogde vissen goed af onder zeer heet of kokend water. Laat het uitlekken en snijd beide vissen in vier stukken. (verwijder de koppen als deze er nog aan zitten). Je kan de vis in een kruidenmandje doen zoals op de foto hierboven, om te voorkomen dat er graten in je soep komen. 3) Zet een pan op middelhoog vuur. Doe de tomaten, ui en knoflook samen met een beetjeolie en fruit kort aan. Doe dan de gedroogde vis er bij, breng op smaak met peperen zout. Bak een paar minuten en roer regelmatig door. Doe dan de palmolie inde pan en voeg een liter water toe. 4) Doe het bouillonblokje erbij in de pan en oer goed door. Doe vervolgens ook de chili's in zijn geheel in de pan. Deze dus niet fijnsnijden! Proef de bouillon en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en doe dan het vuur lager. Laat het geheel tenminste 30 minuten koken op laag tot middelhoog vuur. 5) De soep is klaar als bij begint in te dikken en er roodkleurige olie boven komt drijven. 6) Bak het rundvlees kort aan in wat olie. Deze gaart verder in de soep. 7) Verdeel de soep over kommen, verdeel het rundvlees over de soepkommen en garneer met lente ui.  

 

Met dank aan:

Ik schrijf al een tijdje recepten maar op mijn foto's stonden immer dezelfde schalen en borden. Erg dankbaar ben ik daarom dat ik tegenwoordig servies kan lenen bij De Oude Pijpenlade. Dit is een antiekwinkel zoals een antiekwinkel ooit bedoeld is, en heeft alles wat je van een antiekwinkel zou verwachten. Dunne gangpaden waarin je kan verwonderen in andere tijden en culturen, en waar je moet opletten dat je niets omstoot. Ik raad iedereen aan om hier eens een kijkje te nemen, op de Oude Gracht 199 in Utrecht of op hun website.

Een culinaire wereldreis:

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Afrika en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *