Litouwen – Krupnikas (honinglikeur)


Litouwen - Krupnikas

Vloeibaar goud uit de Baltische staten

Zelf Krupnikas maken

Krupnikas is een soort milk of the puppy voor Litouwers when winter comes. Stel je voor dat je met min 25 graden door een Litouws dorpjes loopt, door een straffe koude winterstorm ploetert en aankomt in een café waar ze goudgele Krupikas serveren aan een haardvuur. Je brengt de Krupnikas naar je lippen en ruikt het niet kinderachtig alcoholpercentage van rond de 35% al op afstand. Wanneer je een teug neemt voel je de zoete, kruidige vloeistof je lichaam van binnen verwarmen. Ineens besluit je dat wonen in Litouwen zo slecht nog niet is.

Je begrijpt, dit is een recept om de winter door te komen. Limoncello voor de zomer, Krupnikas voor de winter.

Myras Mir Kasteel in Litouwen, foto van Augustinas Žemaitis.

Ingredienten

Ingrediënten

Alle specerijen moeten gekneusd worden in een vijzel, om de smaak er maximaal uit te halen.

8 kruidnagels
3 kaneelstokjes
10 kardemompeulen
Stukje foelie5 pimentkorrels
1,5 eetlepel zwarte peperkorrels
1 theelepel venkelzaad
5 centimeter gemberwortel, geschild en in vier stukjes gesneden
3 centimeter verse kurkuma, geschild en in drie stukjes gesneden
De schil van een sinaasappel, met zo weinig mogelijk van het bittere witte gedeelte van de schil
De schil van een halve limoen, met zo weinig mogelijk van het bittere witte gedeelte van de schil
1 vanillestokje, de beste die je kan vinden
700 gram honing, wederom de beste die je kan vinden

1 liter water
750 ml alcohol, 96% bijvoorbeeld deze

En verder: Kijk of je ergens mooie glazen flessen kan vinden, en maak deze goed schoon door ze een rondje in de vaatwasser te doen.

Ingredienten voor Krupnikas uit Litouwen

Verzamel je kruiden. Gebruik de beste ingrediënten die je kan vinden. Dit is een project waar je tijd en geld insteekt. Een flesje van deze pure alcohol kost zo’n 32 euro. Dat wil je niet verpesten met goedkope kruiden en specerijen. Net als bij veel andere kookprojecten geldt ook hier shit in shit out. Dus als je nog ergens kardemompeulen uit 2014 hebt liggen, gooi deze weg en koop nieuwe. Ik gaf voor dit project 24 euro uit aan Bloesemhoning uit de Italiaanse Alpen. Goddelijk spul, nog nooit zo’n zacht zoete en bloemige honing geproefd.

Kneus je specerijen in de vijzel. Leg de vanille op een snijplank en snij deze over de gehele lengte licht in zodat het merg vrij komt. Verwarm het water en de honing in een middelgrote pan tot het aan de kook raakt, verwijder regelmatig het schuim met een schuimspaan. Doe alle ingrediënten in de pan, en laat het brouwsel een half uur zonder deksel pruttelen. Na een half uur kan je even voorproeven.

Kook de kruiden en de honing een half uur

Haal de pan na een half uur van het vuur. Roer de alcohol door het brouwsel en roer het geheel goed door. Haal de dank nu door een hele fijne zeef, passeerdoek of een goed schoongemaakte koffiefilter. Verdeel de drank over de schoongemaakte glazen flessen. Zet de flessen op een mooi plekje in je woonkamer, na twee weken is het goedje drinkbaar. De smaak wordt zachter met de tijd, na een half jaar schijnt de drank op zijn best te zijn.

litouwse krupnikas

Doe de drank in kleine flessen, zo kan je vrienden blij maken wanneer ze wat vloeibare liefde kunnen gebruiken.

litouwse krupnikas

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , .

8 reacties

  1. Dag Steffan.

    Wat wordt ik blij nu ik deze website heb ontdekt.
    En wat een super leuke manier van schrijven, ik lees het, en een lach komt rond mijn mond, en mijn drang om het te gaan maken wordt geprikkeld, het water loopt in mijn mond.
    Ik ga deze week het winter drankje maken!!
    Kan niet wachten.

    Bedankt voor het maken en delen van deze reis van culinaire hoogstandjes.
    Ik ben jou fan.
    Ps misschien in de toekomst een boek??

    Lieve groet G. K uit Leeuwarden.
    ?

    • Hoi Gea!

      Een reactie om in te lijsten! Zo leuk om te horen 🙂
      Ben heel benieuwd hoe jouw winterse drankje wordt, misschien kunnen we een keer samen proosten!

      Een boek zou uiteindelijk echt een leuk project zijn he! Droom ik ook wel eens over.

      Dank voor je bericht en groetjes terug uit Utrecht!

  2. 5 sterren
    Heb vandaag je recept gemaakt! Kunnen niet wachten om het over een half jaar te proeven hij is nu al erg lekker! Maar drink je dit drankje koud of op kamertemperatuur?

    • 5 sterren
      Hoi Rolf,

      Leuk dat je het recept gemaakt hebt! Je drinkt Krupnikas op kamertemperatuur. Je kan natuurlijk alvast proeven, maar de scherpe randjes die er nu nog aan zitten verdwijnen met de tijd. Als we komend jaar een straffe winter hebben dan zit je goed. Groet Steffan

  3. 5 sterren
    Hoi!
    Ook ik heb het recept gemaakt!
    Klopt het dat het nog echt heel erg naar alcohol ruikt? Ik heb de pan met water en specerijen van het vuur gehaald en toen gelijk de alcohol erbij gedaan. (Flink borrelen) Moest dit samen nog verwarmd worden of heb ik het goed gedaan?
    Als ik er boven hang voel ik de alcohol in mn ogen en neus!

    Hoor het graag! 😀
    Groetjes Miranda

    • Hoi Miranda,

      Leuk dat je het recept hebt gemaakt. Om antwoord te geven op je vraag; alcohol verdampt bij 78 graden. Een klein deel van de alcohol verdampt dus wanneer je deze er door roert en dag kan prikken. De scherpe randjes van de alcohol verdwijnen met de tijd, na twee weken wordt de aroma al zachter. Aan de andere kant, het blijft een sterke drank dus er zal altijd een alcoholische aroma aanwezig blijven. Hoop dat je tevreden bent en je gasten er mee kan verblijden. Fijne dag! Groet Steffan

  4. 5 sterren
    Is het een optie om de honing er pas later door te roeren? Bij >40°C verdwijnen veel van de voordelen van honing. De werkzame stoffen gaan kapot bij hogere temperatuur, dus vandaar de vraag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *