20grotezwarte tijgergarnalen, ongepeld vervangen door andere grote garnalen zoals gamba's
1eetlepelkurkuma (poeder)
grotesnuf keukenzout
paar eetlepels plantaardige olie
Voor de boemboe
2middelgroteuien
grote duim gember
1eetlepelwit maanzaadverkrijgbaar bij Indiase toko of Amazing Oriental
2groenechilipepers
1eetlepelgaram masala kruidenliefst homemade (zie recept hierboven)
1eetlepelpaprikapoeder
2theelepelschilipoederbijv. kashmiri chili poeder (geeft een mooie rode kleur)
1,5 theelepelkurkuma poeder
Voor de curry
400mlkokosmelk
1,5eetlepelsuiker
zout en peper naar smaak
Opdienen
1limoen of citroen
witte rijst of paratha
Instructies
Voorbereiding
Maak een pasta van de uien in de foodprcocessor of blender. Zet de pasta aan de kant.
Maak een pasta van de gember in de foodprcocessor of blender. Voeg evt. een beetje water toe. Zet de pasta aan de kant.
Maak een pasta van de witte maanzaad. Voeg een beetje olie toe, het maakt niet uit als deze een beetje grof blijft.
Snijd de groene pepers in kleine stukjes.
Garnalen
Bereid de garnalen voor. Verwijder eerst het darmkanaal, het is makkelijker om dit nu ast te doen aangezien de darm sneller scheurt als hij verwarmd is. Maak een inkeping met een kartelmes aan de bolle kant van de garnaal. Je trekt het darmkanaal er zo uit.
Doe de garnalen in een kom, meng deze met kurkuma en wat zout.
Verwarm 3 a 4 eetlepels zonnebloem of arachide olie in een wok of grote koekenpan (mosterdolie kan ook als je deze in huis hebt). Bak de garnalen rondom oranjebruin, ongeveer 2 minuten.
Haal de garnalen uit de pan en laat rusten op kamertemperatuur, laat de olie in de pan zitten.
Maak de curry
Doe nog een paar eetlepels olie in de pan en fruit de uienpasta op middelhoog vuur.
Voeg de gember, chili en het maanzaad toe. Bak twee minuten mee.
Doe de garam masala, paprika, chili en kurkuma erbij en roer 3 minuten regelmatig door.
Voeg de kokosmelk toe, meng goed en breng aan de kook. Voeg de suiker toe, en breng op smaak met peper en zout. De maanzaadpasta geeft een bitter smaakje, als dit te veel is kan je extra suiker en zout toevoegen.
Kook de curry goed door tot je het vet aan de bovenkant boven ziet drijven en de curry roodachtig kleurt.
Opdienen
Bak de garnalen voor het opdienen nog even kort mee zodat deze warm zijn, maar niet droog worden.
Serveer de Chingri Macher Malai Curry met rijst en/of paratha, knijp een scheut limoen of citroen erover en breng op smaak met nog een beetje zout.