Ga terug
Nepal - Kwati - Bonensoep

Nepalese - Kwati (9 gekiemde bonen in 1 soep)

Soepje van 9 bonen, zeer gezond en voedzaam. Bizar goedkoop en erg lekker!
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 4 dagen
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Gang Soep
Keuken Nepal
Porties 8

Equipment

  • zeef of vergiet
  • grote kom
  • kaasdoek of keukenpapier
  • soeppan

Ingrediënten
  

  • 300 gram gedroogde bonen, bij voorkeur 9 verschillende soorten zie plaatje boven dit recept voor de bonen die ik gebruikte
  • 45 ml zonnebloem of koolzaadolie
  • 1 eetlepel komijnzaad heel
  • 1 eetlepel fenegriekzaad heel
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 2 eetlepel knoflook fijn gehakt
  • 2 eetlepel gember fijn gehakt
  • 1 stukje kaneelstok ca halve wijsvinger
  • 3 kruidnagels geplet en fijn gemaakt in een vijzel of maler
  • 3 laurierblaadjes heel, deze kan je er later weer uit halen
  • 6 kardemompeulen geplet in een vijzel, alleen de zaadjes aan de binnenkant gebruiken
  • 1/4 halve theelepel duivelsdrek / asafetida / hing powder Dit is optioneel: verkrijgbaar in poedervorm of in één stuk bij de Indiaase toko. Gaat volgens Indiërs de winderigheid tegen.
  • zout naar smaak
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 liter water
  • 1 eetlepel garam masala evt. zelf maken met recept op deze website
  • 2 eetlepel ghee Indiaas geklaarde boter, evt. vervangen door geklaarde roomboter
  • 1/2 theelepel ajwain eventueel vervangen door karwijzaad. Ajwain is verkrijgbaar bij de meeste toko's.
  • 1 bosje peterselie of koriander (optioneel) fijn gehakt, om mee te garneren

Instructies
 

De bonen kiemen

  • Begin 3 a 4 dagen voordat je de soep wil gaan serveren. Pak 300 gram bonen, van bij voorkeur 9 verschillende soorten. Spoel de 9 bonenmix schoon onder de kraan. Gebruik niet te grote bonen (zoals ik gedaan heb), deze hebben een langere kooktijd.
  • Week de bonen, doe ze hiervoor in een kom met een ruime hoeveelheid water. Bedek de kom met een kaasdoek of een bord. Zet 24 uur weg op kamertemperatuur.
  • Spoel de bonen af in een vergiet of zeef na 24 uur met koud water. Er kan een beetje een yoghurtachtig luchtje aan zitten, dit is niet erg. Nadat je de bonen afgespoeld hebt doe je ze weer in een kom. Je doet er nu geen water bij. Bedek de kom met een kaasdoek of keukenpapier en zet weer weg op kamertemperatuur om te kiemen. Dit proces herhaal je nog twee of drie keer: Spoelen / bedekken / wegzetten / wachten. Na twee dagen zie je de eerste kiemen al ontstaan.

De soep maken

  • Als de bonen voldoende gekiemd zijn kan je de soep gaan bereiden. Zet een middelgrote (soep)pan op hoog vuur en voeg de olie toe. Laat een beetje opwarmen voordat je het komijnzaad en de fenegriek toevoegt. Bak deze ongveer twee minuten in de olie alvorens je de ui toevoegt. Fruit dit geheel al roerend ongeveer 5-7 minuten tot de ui glazig is.
  • Zet het vuur lager en doe de bonen, samen met de gehakte gember en knoflook erbij. Dek de pan af en laat nog 5-7 minuten staan, roer regelmatig door.
  • Vervolgens voeg je de andere specerijen toe; laurierblad, kaneelschors, kruidnagel, kardemom en zout. Blijf de pot roeren en voeg kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder toe.
  • Optioneel: Voor de asafoetida, heb je poeder? Maak dan een papje door een klein beetje water toe te voegen. Verwarm het papje met wat olie en voeg het toe aan de soep. Heb je een mooi blokje weten te bemachtigen? Snij een stukje af met een koksmes en hak dit fijn op een snijplank tot er geen brokjes meer in zitten. Maak ook hierbij een papje met water en verwarm het kort in wat olie alvorens je het aan de soep toevoegt.
  • Voeg 6 kopjes water toe en breng aan de kook. Laat de soep 30-40 minuten pruttelen.
  • Voeg de garam masala toe, en breng het geheel eventueel op smaak met nog een beetje zout.
  • Pak een kleine koekenpan. Warm de ghee op tot deze goed heet is en bak het ajwain zaad aan tot deze licht verkleurt. Doe de ghee-ajwain mix door de soep en roer even door.
  • Serveer in soepkommen, eventueel met een chapati of papadums, garneer met peterselie of koriander.
Trefwoord bonen, nepal, peulvruchten, Soep