Ga terug

Recept voor Musakhan uit Palestina

Musakhan bestaat uit drie lagen: Onderaan het gerecht ligt Libanees brood met daarop een goede laag gekarameliseerde ui. Op de ui ligt een laag met malse kip. Besprenkeld met geroosterde pijnboompitten en sumac.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten, Palestijns, Palestina
Porties 4

Equipment

  • Ovenschaal, bij voorkeur met lage randen maar een gewone ovenschaal werkt ook.

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kippendij
  • 2,5 eetlepel sumac
  • 1 theelepel piment gemalen
  • 1 theelepel kaneel gemalen
  • theelepel nootmuskaat gemalen
  • 2.5 eetlepel suiker
  • 1 limoen
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • 500 gram ui
  • 40 gram pijnboompitten
  • 3/4 Libanese broden flat bread,
  • Zout peper, suiker
  • olijfolie
  • 40 gram roomboter

Instructies
 

  • Stap 1: Marineer de kip: Doe 3 eetlepels olie, de knoflook, sap van een limoen, 1 eetlepel sumac en de andere specerijen met de kip in een mengkom. Mix goed door en besprenkel rijkelijk met zout en peper. Laat 1 tot 24 uur afgedekt en koel marineren.
    limoen en kruiden voor de musakhan
  • Stap 2: Uien karameliseren: Snij de uien in halve ringen. Zorg dat je de ui mooi dun en lang snijdt. Smelt de roomboter met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien toe, zet het vuur laag tot middelhoog. Voeg nog 1 eetlepel sumac toe, en breng verder op smaak met peper / zout en rijkelijk suiker. Laat 15-20 minuten garen tot de uien helemaal glazig en zacht zijn. Als de uien aan dreigen te branden kan je extra boter / olie erbij doen.
  • Stap 3: Kip bereiden: Doe een scheut olijfolie in een (gietijzeren) pan. Voeg de kip toe. Bak alle kippendijen aan alle kanten goud bruin. Doe vervolgens 100 ml water in de pan en zet het deksel erop. Laat de kip sudderen en draai zo nu en dan om. Laat 20 minuten staan zodat de kip gaar kan worden. Haal de kip uit pan en bewaar het kookvocht.
    kip met sumac in de braadpan
  • Stap 4: Het Libanese brood bereiden: Zet je oven op 180 graden. Pak (afhankelijk van de grootte) één of twee ronde ovenschalen. Knip of snij de 3 Libanese broden in vier kwarten. Je krijgt dan 12 pizzapunten van Libanees brood. Dip elk van deze punten in het kookvocht van de kip, zorg dat beide kante goed doorweekt zijn en leg hem vervolgens in de ronde ovenschaal. Leg alle stukjes in één ovenschaal. Zodat de gehele bodem bedekt is.
    libanees brood
  • Stap 5: Het gerecht opbouwen: Bedek het Libanese brood met de gekarameliseerde uien. Verdeel de stukken kippendij over de schaal. Besprenkel met peper en zout. Pak de pijnboompitten en de laatste sumac en strooi deze over het gerecht. Zet nog 10 minuten in de oven.
  • Stap 6: Het gerecht eten: Gebruik een pannenkoekenmesom stukken brood / kip / ui over bordjes te verdelen.
    musakhan close up
Trefwoord Kip, Palestina, Pijnboompitten, Sumac, ui