Ga terug
Chingri Macher Malai recept

Bangladesh - Chingri Macher Malai Curry Recept

5 van 1 stem
1 uur
Gang Curry, Hoofdgerecht
Keuken Bangladesh, Indiaas
Porties 4

Equipment

  • Blender, foodprocessor of goede staafmixer

Ingrediƫnten
  

Voor de garnalen

  • 20 grote zwarte tijgergarnalen, ongepeld vervangen door andere grote garnalen zoals gamba's
  • 1 eetlepel kurkuma (poeder)
  • grote snuf keukenzout
  • paar eetlepels plantaardige olie

Voor de boemboe

  • 2 middelgrote uien
  • grote duim gember
  • 1 eetlepel wit maanzaad verkrijgbaar bij Indiase toko of Amazing Oriental
  • 2 groene chilipepers
  • 1 eetlepel garam masala kruiden liefst homemade (zie recept hierboven)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels chilipoeder bijv. kashmiri chili poeder (geeft een mooie rode kleur)
  • 1,5 theelepel kurkuma poeder

Voor de curry

  • 400 ml kokosmelk
  • 1,5 eetlepel suiker
  • zout en peper naar smaak

Opdienen

  • 1 limoen of citroen
  • witte rijst of paratha

Instructies
 

Voorbereiding

  • Maak een pasta van de uien in de foodprcocessor of blender. Zet de pasta aan de kant.
  • Maak een pasta van de gember in de foodprcocessor of blender. Voeg evt. een beetje water toe. Zet de pasta aan de kant.
  • Maak een pasta van de witte maanzaad. Voeg een beetje olie toe, het maakt niet uit als deze een beetje grof blijft.
  • Snijd de groene pepers in kleine stukjes.

Garnalen

  • Bereid de garnalen voor. Verwijder eerst het darmkanaal, het is makkelijker om dit nu ast te doen aangezien de darm sneller scheurt als hij verwarmd is. Maak een inkeping met een kartelmes aan de bolle kant van de garnaal. Je trekt het darmkanaal er zo uit.
  • Doe de garnalen in een kom, meng deze met kurkuma en wat zout.
  • Verwarm 3 a 4 eetlepels zonnebloem of arachide olie in een wok of grote koekenpan (mosterdolie kan ook als je deze in huis hebt). Bak de garnalen rondom oranjebruin, ongeveer 2 minuten.
  • Haal de garnalen uit de pan en laat rusten op kamertemperatuur, laat de olie in de pan zitten.

Maak de curry

  • Doe nog een paar eetlepels olie in de pan en fruit de uienpasta op middelhoog vuur.
  • Voeg de gember, chili en het maanzaad toe. Bak twee minuten mee.
  • Doe de garam masala, paprika, chili en kurkuma erbij en roer 3 minuten regelmatig door.
  • Voeg de kokosmelk toe, meng goed en breng aan de kook. Voeg de suiker toe, en breng op smaak met peper en zout. De maanzaadpasta geeft een bitter smaakje, als dit te veel is kan je extra suiker en zout toevoegen.
  • Kook de curry goed door tot je het vet aan de bovenkant boven ziet drijven en de curry roodachtig kleurt.

Opdienen

  • Bak de garnalen voor het opdienen nog even kort mee zodat deze warm zijn, maar niet droog worden.
  • Serveer de Chingri Macher Malai Curry met rijst en/of paratha, knijp een scheut limoen of citroen erover en breng op smaak met nog een beetje zout.
Trefwoord Bangladesh, Curry, Garnalen, Kokosmelk