Ga terug
Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-1

Ierland - Blauwe kaas tomatensoep

Comfortfood uit de pub in Dublin (ook voor vega's)
5 van 1 stem
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Gang Soep
Keuken Ierland
Porties 6

Equipment

  • Oven + bakpapier
  • Staafmixer of blender
  • Soep- of gietijzeren pan

Ingrediƫnten
  

  • 8 grote rijpe vleestomaten Gehalveerd en zaad verwijderd
  • olijfolie
  • 150 gram bacon of ontbijtspek (in een blok) Vega: deze vervangen door ' vegan speckreepjes'
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 middelgrote uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortels Of een halve winterpeen
  • 30 gram bloem
  • 1250 ml kippenbouillon Vega: vervangen door paddenstoelenbouillon
  • 250 gram blauwe kaas Bijv. Stilton, of Ierse blauwe kaas zoals Cashel Blue, of Crozier Blue.
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 100 gram kookroom bij voorkeur rond de 20% vetgehalte. Een vettere room kan je eventueel mengen met volle melk.

Garnering

  • croutons
  • peterselie fijn gehakt
  • paar cherry tomaatjes gehalveerd

Instructies
 

Bereid de tomaten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Was de tomaten en snijd deze in 4 kwarten. Verwijder de zaadjes en het vocht met een lepel.
    Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-5
  • Pak een ovenrooster en bedek deze met bakpapier. Leg de tomaten met de snijdkant naar boven en besprenkel licht met olijfolie. Doe de tomaten in de oven voor ongeveer 35 minuten.
  • Haal de tomaten na 35 minuten uit de over.
    tomaten geroosterd

De soepbasis

  • Snijd de bacon in blokjes. Snipper de uien, snijd de wortel, bleekselderij en de knoflook.
  • Pak een soep- of gietijzeren pan. Bak de bacon in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruint en knapperig wordt. Haal de bacon uit de pan, laat de olie en het bakvet in de pan zitten.
  • Bak de ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur totdat de ui zacht is. Bak de knoflook twee minuten mee.
  • Voeg de bloem en 1 eetlepel roomboter toe aan de groente. Roer goed door totdat de bloem oplost.
  • Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Roer regelmatig door.

De soep bereiden

  • Verkruimel de blauwe kaas, en voeg dit toe aan de pan terwijl de soep kookt zodat de kaas oplost. Blijf regelmatig roeren.
  • Voeg de tomaten, zwarte peper en kookroom toe. Pureer alles met een staafmixer of blender tot je een gladde maas overhoudt.
  • Voeg de bacon toe aan de soep, roer door en breng op smaak met zout en peper.

Opdienen

  • Dien de soep op met gehakte peterselie, croutons, een halve cherry tomaat en wat zwarte peper.
Trefwoord Blauwe Kaas, Ierland, Soep, Tomaten