Ga terug

Burkina Faso - Zoom Koom

Nonalcoholische knaller uit Burkina Faso. Tamarinde, ananas en gember met gierstmeel. Echt een top drankje. Ook met een shot rum er door een ware traktatie.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Gang Drankjes
Keuken West Afrikaans
Porties 6

Equipment

  • Blender, foodprocessor of goede staafmixer
  • Fijne zeef of kaasdoek

Ingrediënten
  

Voor het tamarindewater

  • 300 gram tamarinde Dit kan je kopen bij de meeste toko's. Vaak geproduceerd in Zuidoost Azië
  • 1,5 liter water

Voor het drankje

  • 100 gram gierstmeel
  • 100 gram suiker of minder naar smaak
  • 2 stukjes gember, 3 cm per stuk geschild
  • 1 ananas geschild en in blokjes
  • 1 snufje chilipoeder naar smaak

Voor het serveren

  • ijsklontjes
  • 1 limoen

Instructies
 

Voorbereiding: maak het tamarinde water

  • Dop de tamarinde door de buitenste schil open te breken en het membraan dat eraan vast zit te verwijderen.
  •  Doe de tamarindepeulen in een diepe pan met water en breng aan de kook.
  • Kook ongeveer 30 minuten en plet de tamarinde af en toe met een houten lepel, spatel of stamppot stamper.
  • Zet het vuur na 30 minuten uit. Eenmaal afgekoeld, zeef je de vloeistof door een kaasdoek of fijne zeef, de vaste stoffen kunnen de prullenbak in. Het tamarindewater is nu klaar voor gebruik. (ook lekker om even te proeven)

Maak het drankje klaar

  • Doe de blokjes ananas en de gember in een blender of foodprocessor en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg vervolgens het gierstmeel toe. Mix het geheel een paar minuten totdat alles er glad uitziet.
  • Voeg tamarindewater, suiker en eventueel chilipoeder toe.
  • Meng opnieuw goed. Giet door een fijne zeef. Serveer met ijs en een schijfje limoen.
Trefwoord burkina faso, drankje