Suriname – Broodje met sopropo en zoutvlees


Suriname - Broodje met sopropo en zoutvlees

Surinaamse delicatesse

Ingredienten:

Het recept is afgeleid uit het boek: SuriMAM Cooking van Moreen Waal, Aretha Waal en Martha Waal. Uitgever: Luitingh-Sijthoff. Ik heb dit recept gebruikt en her en der een beetje veranderd na een onderonsje met een Surinaamse collega.

Ingrediënten:

Stukje zoutvlees van ongeveer 250 gram (te koop bij de Surinaamse toko en ook bij de Oriental)
1 sopropo
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 tomaten
5 eetlepels zoete ketjap (liefst ketjap medja)
Maggi blokje
1 eetlepel tomatenpuree
Zwarte peper / zout
Witte Surinaamse puntjes / witte pistoletjes
Optioneel: Surinaams zuur (te verkrijgen bij de toko, of zelf maken)

Recept:

1. Kook het zoutvlees
Allereerst kook je het zoutvlees in ruim water voor 10-15 minuten, daarna ververs je het water en breng je het opnieuw aan de kook voor 2/3 minuten. Het vlees wordt een stuk zachter. Snijdt het zoutvlees in blokjes zo groot als een dobbelsteen.

2. Snijd de sopropo
De sopropo is een bittere groente die qua uiterlijk doet denken aan een snorskommer. De bitterheid van de sopropo maakt wat dit gerecht zo speciaal maakt. Om de bitterheid iets te temperen gaan we andere smaken toevoegen (zoet, zuur, zout). Snijd de sopropo eerst in de lengte door en verwijder de witte binnenkant met een lepel. Snijd de sopropo in dunne plakjes van circa 3 millimeter.

sopropo zout vlees

sopropo zout vlees

3. In een grote koekenpan de ui en knoflook fruiten tot ze glazig zijn. Doe daarna de blokjes zoutvlees in de pan en laat 10 minuten meebakken. Snijd de tomaat in blokjes en voeg deze samen met de sopropo, het maggi blokje, de tomatenpuree en 250 ml water toe aan de pan. Roer goed door zodat het maggi blokje goed mengt.

sopropo zout vlees

sopropo zout vlees

4. Het mengsel moet ongeveer een half uur stoven, dan is de sopropo gaar en is de saus helemaal ingekookt. Na 20 minuten de ketjap toevoegen, en naar smaak zwarte peper. Als je sopropo te bitter bent, kan je een halve citroen en/of een lepel suiker toevoegen.

5. Na ongeveer een half uur is de sopropo zacht gestoofd en is het gerecht klaar. Serveer op een Surinaams wit puntje of een witte pistolet. Eventueel kan je er Surinaams zuur bij serveren (ingelegde komkommer en ui).


Geplaatst in Recepten uit Zuid Amerika en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *