Tunesië – Shakshuka


Tunesië - Shakshuka

Tunesische gepocheerde eieren in een pikant mengsel

recept gepocheerde eieren uit Tunesië

Ik heb eenmaal, het van oorsprong Tunesische recept, Shakshuka gegeten. Toen was ik vastberaden dit thuis ook een keer voor te schotelen. Superlekker als brunch of lunch, of zelfs als ontbijt. Deze shakshuka is bereid volgens Ottolengi’s recept en hebben we gegeten met zelfgemaakt desembrood om lekker mee te dippen. Dit gerecht was een enorm succes. Een volgende keer ga ik hem iets aanpassen door de uien te karameliseren, een extra mespuntje cayennepeper toe te voegen en de suiker te halveren. Dit kan je zelf ook doen, hieronder is het originele recept weergegeven.

 

Ingredienten:

  • 2 uien

(deze kan je eventueel eerst karameliseren, bak de uien dan zo’n 15 minuten rijkelijk in ongezouten roomboter)

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 6 takjes verse tijm
  • 15 g verse koriander (of voor de korianderhaters, peterselie)
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 6 tomaten
  • ½ tl komijnzaadjes
  • 175 ml milde olijfolie
  • 4 tl rietsuiker (*deze kan je eventueel halveren)
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • ½ tl saffraan
  • 1 mespunt cayennepeper (*hier kan je eventueel meer van gebruiken)
  • 250 ml kraanwater
  • 8 middelgrote eieren
recept gepocheerde eieren uit Tunesië
kruiden voor gepocheerde eieren uit Tunesië

Recept voor gepocheerde eieren uit Tunesië

Bereiding:

  1. Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.
  2. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen. Voeg steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van pastasaus.
  3. Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Midden-Oosten en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *