BBQ Recept – Verenigde-Staten: Atomic Buffalo Turds

Verenigde Staten - Atomic Buffalo Turds

Episch Superman-voedsel van de barbecue

Benodigdheden, voor 12 stuks:

12 hele jalapeño pepers, uitgehold (zaadlijsten verwijderen is geen overbodige luxe) | 12 plakken bacon / spek | 200 gram roomkaas | 1 tl paprikapoeder | 1 tl komijnpoeder | 2 tl bruine suiker | 1 sjalotje, fijngesneden | 12 prikkers / sate stokjes

Recept

Mix de sjalot, de suiker en de kruiden met de roomkaas. Roer goed door en vul de uitgeholde jalapeños rijkelijk. Wikkel elke peper in een plak bacon en houd de boel bij elkaar met een prikker. Leg de turds to be met beleid op de barbecue en draai deze zo nu en dan om. Je turd is klaar wanneer hij aan alle kanten goudbruin is. Serveer met een lekker biertje, eetsmakelijk!

China – Duizendjarig Ei

China - Duizendjarig Ei

Duizendjarig ei wordt in China Songhuadan (松花蛋) of Pidan (皮蛋) genoemd. De Chinese naam zegt niets over een "duizend jaar oud ei", maar over een "Pinusboombloesem-ei" of "ei met vel". Het ei wordt gemaakt door een eendenei voor 100 dagen in te leggen in een mengsel van ongebluste kalk en houtskool. Andere, meer traditionele bereidingen gebruiken thee, eikenhout en ongebluste kalk. Er wordt ook beweerd dat men paardenurine gebruikte, maar dat is tegenwoordig (gelukkig) niet meer het geval.

Deze eieren worden als een ware delicatesse gezien en zijn in sommige toko's te verkrijgen. Waar het in China als delicatesse wordt gezien, is het voor de nuchtere Hollander toch even wennen, In het programma 'Try before you die' moesten deelnemers ooit zo snel mogelijk een duizendjarig ei veroberen. Tranend en kokhalzend werd er gefaald, slechts één deelnemer slaagde erin om 'm op te eten. Wij kochten er zes.

Het eiwit heeft een transparant bruine kleur, de dooier is groen en met een beetje fantasie kan je het Noorderlicht erin ontdekken. De intense ammoniak geur roept redelijkerwijs niet op tot een hongergevoel en bij het aanzien van dit zogenaamde lekkernij, begint een stemmetje in je hoofd zich steeds heftiger af te vragen waarom je dit in godsnaam wil eten. Na de eerste hap en het uitschakelen van het stemmetje, komen we tot de conclusie dat er gewoon een stevig eiersmaakje aan zit. En net als bij huis, tuin en keuken eieren is dit eigenlijk een beetje flauw zonder toevoegingen. De smaak ik licht zoutig, de structuur is pudding-achtig. Niet meteen iets wat we snel weer zouden kopen, maar ze zijn lang te bewaren en wie weet, over drie maanden is het Pasen.

Duizendjarige eieren kunnen ware kunstwerken zijn, de sneeuwvlok achtige figuurtjes ontstaan door het christaliseren van zoutdeeltjes (vraag me niet hoe). Dit zijn de mooiste die ik tegenkwam op het internet:

Mexico: Recept voor Frijoles Borrachos (dronken bonen)

Mexico - Frijoles Borrachos

Bier, bonen en bacon. Kan niet misgaan!

Ik bid nie veur bruune boon’n?

Frijoles Borrachos staat voor dronken bonen, Een toepasselijke naam, alleen al omdat deze bonen binnen een half uur op je eettafel staan te dansen. Maak het feestje compleet met wat tortilla chips en avocado.

Benodigdheden, voor 2 personen:

500 gram kidneybonen / bruine bonen
1 flesje bier, (Liefst Mexicaans, bijv. Negra Modelo)
150 gram spek, in blokjes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 uien, fijn gesneden
3 tomaten, in blokjes
2 jalapeños, fijngehakt (met of zonder zaadlijsten, naar smaak)
1,5 tl komijn / 1,5 tl oregano
1 el bruine suiker
Verse koriander (geen fan van koriander? Gebruik peterselie!)
Sap van een halve limoen
olie
peper / zout

Recept:

Bak het spek krokant in een beetje olie en zet het vuur lager, voeg de ui en de knoflook toe en fruit tot de ui glazig is. Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met de jalapeños, komijn, oregano, bruine suiker en 3/4 van het limoensap. Roer geregeld door op laag vuur, tot de tomaten zacht zijn. Voeg de bonen toe en schep het geheel goed om. Zet het vuur hoog, maak een open plek aan de zijkant van de pan en voeg het bier rustig en in etappes toe. De alcohol verdampt hierdoor licht en dit komt ten goede aan de smaak. Laat het geheel nog zo’n tien minuten sudderen. Dien op met de koriander, breng op smaak met peper / zout en de restanten van het limoensap.

Lekker met tortilla chips en avocado.

Italië – Recept voor Pasta alla Boscaiola

Italië - Penne alla Boscaiola

Klassieke pasta met paddestoelen, olijf en spekblokjes

Boodschappenlijstje, voor 3/4 personen

200 gram verse paddestoelen (kastanje, oesterzwam, eekhoorntjesbrood)
400 gram penne
40 gram zwarte olijven ontpit
1 teentje knoflook
1 ui, gesnipperd
300 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
olijfolie (extra vierge of naar smaak)
verse rozemarijn, gehakt
120 gram spek, in kleine blokjes
zout en peper

Recept:

Borstel de paddenstoelen grondig en snijd elk in 4 partjes
Bak de spek en de ui aan totdat het spek krokant is. Fruit de knoflook kort mee.
Voeg de rozemarijn en de paddenstoelen toe, bak mee tot ze geslonken zijn, circa 8 minuten.
(optioneel: ontvel de tomaten), Snijd de tomaten in partjes
Voeg de tomatenpartjes en de olijven toe. Bak tot de tomaat zacht is en er een saus ontstaat.
Kook de pasta in zout water tot al dente
Roer de pasta door de saus.
Serveer met pecorino
Eetsmakelijk!

Griekenland – Griekse salade

Griekenland - Griekse salade

Kalamata olijven, feta, olijfolie en oregano

Ingredienten:

1 middelgrote rijpe trostomaat
200 g rijpe kerstomaatjes
1 vleestomaat
1 middelgrote rode ui, gepeld en in ringen
1 komkommer
1 groene paprika
een hand verse dille
een hand verse muntblaadjes
een flinke hand zwarte olijven, zonder pit (liefst Griekse 'Kalamata' olijven)
zeezout
1 eetlepel rode wijnazijn
3 eetlepels Griekse extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
200 g feta
1 theelepel gedroogde oregano

Recept: Jamie Oliver

Recept voor Griekse salade

- Snijd de vleestomaat in plakjes, de kerstomaatjes in helften en de trostomaat in partjes.
- Snij de ui in flinterdunne ringen en voeg toe aan de tomaat
- Spoel de komkommer goed af. Rasp met een vork diepe sporen in de zijkant, snij 'm in plakjes
- Haal de zaadjes uit de paprika en snij in dunne ringen. Doe alle groente in een kom.
- Doe de gehakte dille erbij en meng goed door.
- Knijp de olijven uit boven de salade en voeg ze vervolgens toe
- Voeg de azijn, olijfolie en een snufje zout toe. Proef en breng eventueel verder op smaak
- Leg de feta in een blok (of in stukjes) op de salade
- Bestrooi met de munt, oregano en olijfolie

Griekenland – Lamskoteletten op Griekse wijze

Griekenland - Lamskoteletten op Griekse wijze

Citroen, rozemarijn, knoflook en oregano

Ingredienten:

8 lamskoteletten
4 tenen knfolook, fijn
4 sprieten rozemarijn, fijngehakt
2 el fijngehakte verse orenago (of 1 el gedroogde)
sap van een 3/4 citroen
zeste van een halve citroen (goed gewassen en dun geraspt)
40 ml olijfolie
peper en zout naar smaak

Recept voor Griekse lamskoteletten

Maak met een vijzel een pasta van de rozemarijn, citroenzeste, oregano en knoflook. Breng deze op smaak met peper en zout.

Mix met de olijfolie en het citroensap. Smeer de koteletten in en zet deze afgedekt in de koelkast. Ze tenmiste een aantal uur (liever een dag) weg. Haal het vlees minimaal 15 minuten vantevoren uit de koeling, grill op de barbecue. Als je geen barbecue hebt kan je ook bakken: Bak het vlees op hoog vuur 20 seconden per kant bruin. Hierna op half vuur 2 a 3 minuten per kant. Het vlees mag rose van binnen (2 minuten), wil je hem iets gaarder, houd dan drie minuten aan.

Griekenland – Recept voor Keftedes

Griekenland - Keftedes

Griekse gehaktballetjes

Boodschappenlijstje, voor 4 personen:

2 sneetjes oud wit brood
3 el bloem
1 kop melk
1 kg gehakt
1 ui, fijn gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el verse oregano, fijngehakt
1 el munt, fijngehakt
2 tl witte wijnazijn
2 geklopte eieren
1/4 tl nootmuskaat
olijfolie
zout en peper

Pita broodjes

Serveer deze gehaktballetjes bijvoorbeeld met deze Tzatziki

Recept voor Keftedes

Leg de broodjes op een bord. Bedruip met de melk en laat intrekken.

Doe het gehakt samen met de ui, knoflook, oregano, witte wijnazijn, nootmuskaat, ei en munt in een kom. Knijp het brood uit en kruimel dit over het gehakt, breng op smaak met peper en zout. Draai mooie kleine ronde balletjes (denk aan IKEA formaat). Verhit voldoende olie in een pan. Rol de balletjes door de bloem, bak op hoog vuur en schroei de balletjes dicht. Bak dan nog 2/3 minuten tot de balletjes gaar zijn van binnen.

Serveer met pita brood en tzatziki: (Klik hier voor het recept)

Griekenland – Recept voor Tzatziki

Griekenland - Tzatziki

Yoghurtdip met knolook en dille

Boodschappenlijstje, voor 4 personen:

1 komkommer, geraspt
400 gram Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 el fijngehakte dille, vers
1 eetlepel olijfolie
sap van 1/4 citroen
zout en versgemalen zwarte peper

Recept voor Tzatziki

Leg een schone theedoek op een fijne zeef. Leg de komkommer erin en druk het vocht eruit. Leg de komkommer in een schaal. Voeg de andere ingredienten toe, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet de tzatziki koel weg en laat minimaal 2 uur (of een nacht staan) voordat je 'm serveert!

Griekenland – Recept voor Spanakopita

Griekenland - Spanakopita

Hartige taart met spinazie, feta en filodeeg

Boodschappenlijstje, voor 4 personen:

- 10-12 blaadjes filodeeg
- olijfolie
- 800 gram verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 6 lente uitjes
- preiwit van 1 prei
- rode ui
- 20 gram verse dille
- 3 eieren
- 300 gram feta
- peper en zout

Recept voor Spanakopita

Pak een grote wok of sauspan. Fruit de ui voor 5 minuten, voeg de knoflook toe en fruit mee op laag vuur. Voeg de (gewassen) spinazie toe. Bak deze 8-10 minuten mee met de deksel op de pan, roer af en toe door. Zorg dat de spinazie slinkt en giet overmatig vocht eventueel af door een zeef. Haal dan van het vuur, als de spinazie afgekoeld is kan deze fijngehakt worden.

Verwarm de oven op 180 graden. Pak een langwerpige bakvorm van 25 cm en vet deze in met olijfolie.

Voeg de feta en de dille toe aan de spinazie en breng het goedje op smaak met peper en zout. Roer daarna de eieren er door. Leg vervolgens de blaadjes filodeeg op een schoon werkoppervlakte. Gebruik de helft van de blaadjes om in laagjes een bodem te maken. Vergeet niet ook de zijkanten te mee te nemen, doe dit door het deeg om de rand van het kookblik te vouwen. Doe dit aan alle vier de kanten van het blik. Verdeel de spinazie over het blik en vouw de randen van het deeg terug op de taart. Maak nu laagjes met de laatste filodeeg die je bovenop de taart legt, waarbij je tussen elk laagje rijkelijk veel olijfolfie smeert. Snijd de taart alvast in het aantal stukken dat je wil serveren (dat is lastig wanneer hij klaar is vanwege de krokantie van het filodeeg). Doe de taart voor 40 minuten in de oven. Zet 'm niet te dicht onder de grill i.v.m. verbranden. Laat na de tijd enigszins afkoelen, serveer warm of op kamertemperatuur!

Italië – Recept voor Porchetta

Italië - Recept voor Porchetta

Langzaam gegaard varkensvlees

Boodschappenlijstje, voor 8 personen:

Voor dit recept heb je een barbecue nodig waarmee je de temperatuur kunt reguleren op 120-150 graden!

– 2 kg buikspek

Je kan het vlees laten snijden door een slager, of dit zelf doen (filmpje)

– zout & peper
– 70 ml sherry (whiskey / cognac doet ook wonderen)
– 200 ml droge witte wijn
– 2 el olijfolie
– 1 ui, fijn gehakt
– 5 tenen knoflook, fijn gehakt
– 20 salie blaadjes
– 4 rozemarijn takjes, alleen de blaadjes
– 8 tijm takjes , alleen de blaadjes
– 75 gr broodkruim
– 30 gr pijnboompitten
– 150 gr mortadella, plakken
- 1 meter keukentouw

(Recept: www.christiansiegers.nl)

Recept:

Leg het vlees op een snijplank. Wrijf peper en zout op beide kanten, besprenkel met sherry en wrijf nogmaals goed in. Rol het vlees dicht en laat 30 minuten rusten. Maak je weber klaar voor indirect gebruik op 115 – 125 graden Celsius. Hak de blaadjes van de rozemarijn, tijm en salie fijn. Fruit de ui in wat olie, voeg daarna de helft van de witte wijn toe.
Voeg de rozemarijn, tijm, salie en knoflook toe. Voeg nu ook de laatste wijn toe, en wacht tot het verdampt. Voeg ondertussen gestampte pijnboompit en broodkruim, maak af met wat olie / peper / zout.

Rol het stuk buikspek weer helemaal open en leg in het midden het mengsel. Laat een beetje ruimte over aan een zijkant zodat hij later makkelijk dicht kan. Leg de mortadella op het mengsel. Rol daarna het geheel dicht en bind op met slagers / keukentouw (filmpje)

Wanneer de bbq op temperatuur is, smeer dan het stuk buikspek in met olijfolie en peper.
Leg op de bbq. De porchetta is klaar wanneer er een kerntemperatuur is bereikt van 65 graden Celsius.
Houd er rekening mee, dit kan zeker 3 a 4 uur duren.