Oostenrijk – Berner Würstel

Oostenrijk - Berner Würstel

De ultieme snack

Al doet de naam misschien anders vermoeden, de Berner Wurstel is één van de nationale gerechten in Oostenrijk. Ze hebben het er maar druk mee daar in Oostenrijk, nadat ze een gepaneerde varkenslap naar hun eigen hoofdstad hebben vernoemd, nemen ze nu de hoofdstad van een buurland om dit smakelijke snackje te vernoemen.

Ik heb zelf een aantal maanden in Oostenrijk gewerkt als snowboardleraar in het Hollandse toevluchtsoord Flachau. Dat is niet ver van een ander wintersportgebied; Zell am See, dat is dus het plekje waar de Berner Wurstl is uitgevonden.

Door een seizoen in een van de meest toeristische gebieden van Oostenrijk te werken, is mijn beeldvorming van Oostenrijkers waarschijnlijk niet accuraat. Maar wat mij destijds opviel, was dat er overal enorme porties varkensvlees werden gegeten. Schnitzels, spek, karbonades, Berner Wurstl, curryworst. En dan het liefst twee keer per dag.

Ik kwam na een seizoen snowboarden weer thuis in Nederland en zei tegen mijn huisgenoot dat ik verbaasd was dat ik zelf niet in een varken was veranderd. Nu, een paar jaar later, wil ik m’n beeld van Oostenrijkers als varkensverslinders even testen. Mijn wetenschappelijke instrument is het welbekende top-10-lijstje.NL En het grappige is, Oostenrijk staat gewoon op nummer 1!!! Dus het zijn echt varkensverslinders. Ze eten gemiddeld 66 kilo varken per persoon / per jaar.

10. Portugal – 45,1 kilo
9. Luxemburg – 45,5 kilo
8. Tsjechie – 46,6 kilo
7. Hongarije – 47,2 kilo
6. Denemarken – 49,6 kilo
5. Polen – 51,2 kilo
4. Duitsland – 55,6 kilo
3. Spanje – 60,9 kilo
2. Servie – 64,8 kilo
1. Oostenrijk – 66 kilo

Nederlanders eten trouwens 42,1 kilo varken per jaar.

Benodigdheden voor circa 8 worsten:

8 knoeperds van worsten - Frankfurter bijvoorbeeld, en anders de grootsten die je kan vinden.
8 plakken ontbijtspek (of ga voor de bypass versie - 16 plakken)
250 gram kaas - bijv. Emmentaler

Recept:

Dit recept is even makkelijk als ongezond: Schaaf de kaas in plakjes. Snijd de worsten in met een scherp mes, vul ze met de kaas en omwikkel ze strak met spek. Bak ze vervolgens af in een koekepan, grill of bbq. Serveer met mayonaise en friet. That’s it!

India – Kip Tandoori

Cornish pasty uit Cornnwall

India - Kip Tandoori

The real deal

Finally – Kip Tandoori – the real deal!

Een tripje om de wereld in 195 nationale gerechten, en dat terwijl je thuis in de keuken staat. Ik waan me op reis wanneer ik me verdiep in tropische recepturen, in de weer ben met funky kruiden of bij de toko vraag of ze toevallig ook bananenbladeren verkopen. Niet in een ver oord waar de evenaarszon schijnt, nee op vakantie in ons eigen fijne Holland. In Nederland, waar mensen wonen die afkomstig zijn uit 180 verschillende landen. Al deze windstreken hebben zo hun eigen gebruiken, culinaire foefjes en bovenal een ongekende trots op hun nationale keuken. Ik kom op plekken waar ik anders nooit zou komen, kom in contact met verschillende nationaliteiten en eet de lekkerste gerechten van over de hele wereld. Dat is de reden dat ik ooit met deze blog ben begonnen.

Een tweede reden was mijn aversie voor een niet nader te noemen merk dat wereldgerechten op de Nederlandse markt aanbiedt. Ik was benieuwd in welke mate deze gerechten afgestemd worden op de smaak van de gemiddelde Nederlander, en in welke mate dat afweegt tegen de authenticiteit van het oorspronkelijke gerecht. Kip tandoori is een klassieker onder het pakjes en zakjes-voedselaanbod. Een korte blik op het etiket vertelt dat ik alleen kipfilet, crème fraîche en water hoef toe te voegen. Kind kan de was doen lijkt me. De poeders bevatten een aantal goed gecamoufleerde e-nummers als ‘’ gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaliumchloride, gistextract, maltodextrine’’ – het is niet dat ik bang ben voor een kleine dosis chemische smaakprikkels, maar ik vraag me wel af wat een Indiaanse chef-kok hier van zou denken.

Dan de real deal – beginnend met de vraag; wat is tandoori? Wiki legt uit dat dit simpelweg een kleioven is waarin het gerecht oorspronkelijk wordt klaargemaakt. Jammer genoeg valt dit buiten de Hollandse keuken inbouwapparatuur, maar met een gewone oven moet ook lukken. Naast een kleioven is tandoori een saus. Deze verschilt per regio en per kok, maar bevat in ieder geval kardemom, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Na een kleine zoektocht en een aantal afwegingen kom ik op het volgende recept uit.

Benodigdheden voor 4 personen:

1 kilo kippenpoten
200 ml yoghurt
Sap van twee limoenen
3 knoflookteentjes, fijngehakt
Stukje gember, fijngehakt
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
1 tl cayenne (meer kan ook, dan wordt de saus roder – en natuurlijk pittiger)
1 tl kardemompoeder
½ tl nootmuskaat
½ tl kruidnagel
1 tl kurkuma (optioneel, geeft een gele ipv rode kleur aan je gerecht)
1 ui, in ringen
Zwarte peper / zout
Olie

In India gebruiken ze soms een rode kleurstof of Kashmiri chili pepers om een rode kleur af te geven. Deze kon ik helaas niet vinden. Voor de volgende tandoori sessie ga ik het met een tl paprikapoeder proberen.

Traditionele Indiase kleioven: Tandoor

Traditionele Indiase kleioven: Tandoor

Recept voor Kip Tandoori

1. Kerf elke kippenpoot vier keer in met een scherp mes. Zo kan de marinade beter intrekken.
2. Mix het sap van één limoen met de cayenne peper. Dit is de eerste marinade ronde; mix het met de kippenpoten en zet voor een half uur afgedekt in de koelkast.
3. Ondertussen mix je de ingrediënten voor marinade ronde twee: yoghurt, sap van de andere limoen, knoflook, gember, komijn, koriander, kardemom, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper.
4. Meng de kip met de marinade en hussel de boel goed door. Zet afgedekt en koel weg voor 8 – 24 uur.

Kip Tandoori Recept

5. Verwarm de oven op 190 graden. Doe een beetje olie in een ovenschaal. Leg de ui erin, en voeg de kippenpoten met marinade toe. Draai de poten om de 10 minuten om zodat beide kanten gelijk garen. Haal de ovenschaal na 45 minuten uit de oven en zet de oven op grill stand.

Kip Tandoori - Recept

6. Nu komt de magic trick – hiermee zorg je voor een krokante buitenkant, en een supermalse binnenkant. Leg de kippenpoten op een rooster in de oven, en gril beide kanten ongeveer 5-10 minuten tot ze zeer krokant zijn (de tijdsduur hangt een beetje af van de kwaliteit van je grill).*

7. Eetsmakelijk!

* kan ook op je barbecue!

Kip Tandoori - Recept

Zuid-Afrika – Bunny Chow

Zuid Afrika - Bunny Chow

Schattig naampje, krachtig gerecht

De herkomst van Bunny Chow

Bunny Chow is een krachtige curry geserveerd in een uitgehold witbrood. De naam doet vermoeden dat je hier met een schattig konijntje te maken hebt, maar niets is minder waar. De smaken in dit gerecht laten je stijl achterover slaan. Kijkend naar het hele bataljon aan kruiden wat hiervoor gebruikt wordt, is het niet gek dat de Indiërs hier wat mee te maken hebben.

Dit gerecht is ontstaan in de jaren ’40 – ’50 in Zuid Afrika. In deze tijd waren er veel Indische migranten die rondom de stad Durban op de suikerriet plantages werkten. Dit gebeurende gedurende het apartheid regime. Onder dit regime werden mensen ingedeeld op huidskleur (blank – gekleurd – zwart). De kleur van je huid was bepalend voor de rechten die je had als burger. De Indische (en andere Aziatische) migranten vielen veel onder de groep “zwart of gekleurden” en hadden om deze reden bepekte rechten.

Een van de gevolgen van de apartheid, was dat de Indische migranten geen restaurants of cafe’s binnen mochten. Bunny Chow is zo ontworpen voor een perfecte take-away, die via het kleine achterraampje van een eetcafé verkocht kon worden. Het brood dient als bord, en bestek is niet nodig want Bunny Chow hoor je volgens de etiquette te eten met je handen.

Ingrediënten:

Olie
Zout / peper
2 uien, fijn gesneden
1 ster anijs
1 stokje kaneel
1 tl kardemompoeder
1 tl fenegriekzaad
½ tl komijn
4 teentjes knoflook, fijn gesneden
Stukje gember
3 tl garam masala
2 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
1 tl cayenne peper (of meer)
2 tomaten
2 tl suiker
600 grams lamsbout, in stukjes
2 grote (zoete) aardappels
1 ongesneden witbrood (of 4 Italiaanse bollen)

Bunny Chow – Recept:

Verwarm de olie in een grote pan. Voeg de ui, ster anijs, kaneelstok, fenegriekzaad, en de komijn toe. Fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg vervolgens de garam masala, kurkuma, knoflook, koriander en de cayenne toe.
Besprekenkel het vlees met ruim zout/ peper en schroei het dicht samen met de kruiden
Voeg de tomaten, de gember en de suiker toe aan het geheel. Laat 30 minuten sudderen, voeg eventueel water toe wanneer de pan droog kookt.
Snij de aardappel in blokjes, voeg deze ook toe. Laat nog zo’n 45 min door sudderen totdat de aardappel zacht is en uit elkaar valt als je een vork erin prikt.
Snijd het brood in twee of drie stukken (afhankelijk van het aantal eters of de hoeveelheid honger). Gebruik je handen of een scherp mes om de witte, zachte binnenkant eruit te halen. Denk erom dat de zijkanten en de onderkant niet beschadigen.
Vul het brood met de curry en serveer.

Bunny Chow wordt traditioneel geserveerd in een uitgehold stuk witbrood. Bij onze versie hebben we deze ingeruild voor een Italiaanse bol. Op de foto hiernaast zie je Bunny Chow zoals 'ie normaal gesproken wordt geserveerd!

Bunny Chow

Bunny Chow

Engeland – Cornish Pasty

Engeland - Cornish Pasty

Cornish pasty uit Cornnwall

De aanleiding om Cornish Pasty te maken

Afgelopen week was het zover, amateur voetbalclub Sutton-United trad in de kwartfinale van de FA-cup aan tegen Arsenal. Een enorme prestatie want sinds 1913 was het geen enkele amatateurclub meer gelukt om zover door te dringen in het toernooi.

Voorafgaand aan de wedstrijd ging het vooral over ene Wayne Shaw, de reservedoelman van Sutton. Deze korpulente keeperd telt 125 kilo's schoon aan de haak. Dankzij zijn postuur kreeg hij in de aanloop van de wedstrijd, verschillende aanbiedingen van bedrijven die hem als mascotte wouden inhuren. Er waren ook speculaties! Speculaties over de vraag: Gaat Wayne Shaw taart eten tijdens de wedstrijd??? Mensen konden er op gokken, en dat was wat er gebeurde. Toen de wedstrijd in volle gang was, en Sutton drie keer had gewisseld, toverde Wayne een hartige taart uit zijn tas en begon te peuzelen....

Het was een fout die hem duur komt te staan. De Engelse voetbalbond stelde een onderzoek in over vermeende inmenging van gokpraktijken, en de club zette Wayne op straat.

Vandaag hebben we onderzocht welke taart zo lekker is, dat Wayne Shawe 'm niet kon laten liggen tot na de wedstrijd. Na enig onderzoek kwamen we er achter dat dit de Cornish Pasty moet zijn geweest. Een tradtioneel Zuid-Engels, en hartig taartje. Het is een kruising tussen een empanada en een ordinaire calzone. Vandaag op het menu, Cornish Pasty - opgedragen aan Wayne Shaw. De 125 kilo zware reserevedoelman van Shutton-United

Zie hier het filmpje van de snackende keeper van Sutton United

Benodigdheden voor 4 personen

Voor het deeg:

450 gram bloem
200 gram ongezouten roomboter (optioneel: reuzel)
175 ml water

Voor de vulling (in blokjes of plakjes):

250 gram meiraap (die paars met witte)
150 gram ui
450 gram aardappel
400 gram steak (bavette, longhaas, biefstuk) - in blokjes
Zout / peper

1 eigeel

Recept voor Cornish Pasty – 4 personen – 30 minuten actief – 1 uur wachten

1. Pak een diepe kom of pan. Snijd de boter in kleine blokjes. Breng ze boter op kamertemperatuur en vermeng geleidelijk met de bloem door stevig te kneden. Als alle boter in het mengsel zit, voeg je het water toe.

2. Kneed het deeg tot het een gladde stevige massa is. Als het te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe, is de structuur enigszins korrelig - voeg dan een klein beetje water toe. Wikkel het deeg vervolgens in huishoudfolie en leg het voor een half uur in de koelkast.

3. Snijd ondertussen de groente en het vlees (kan in plakjes, maar ik denk dat blokjes beter zijn voor de vorm). Breng op smaak met zout en peper.

Cornish Pasty

Recept voor Cornish Pasty – 4 personen – 30 minuten actief – 1 uur wachten

4. Verdeel het deeg in 4 porties. Bestrooi een werkoppervlakte met bloem, en gebruik een deegroller of wijnfles om het deeg uit te rollen. Neem een bord met een diameter van ca. 20 cm, en snijd een ronde vorm uit. Herhaal dit voor de andere deegballetjes. Gebruik wat extra bloem als het deeg gaat plakken.

Cornish Pasty

Verwarm je oven tot 200 graden.

5. Leg de vulling op het deeg. Volgorde - Ui-Meiraap-Steak-Aardappel. Beginnend vanaf het midden in een halve cirkel naar de zijkant. Zorg dat er ruimte overblijft om het deeg dicht te vouwen.

Cornish Pasty

6. Gebruik een paar druppels water om de rand van het deeg nat te maken, dan plakt hij beter als je 'm dicht vouwt. Vouw het deeg nu dicht met beleid, en plak de zijkanten op elkaar. Gebruik een vork om de deegrand goed af te sluiten.

7. Smeer de buitenkant lichtjes in met eigeel. Maak een klein (stoom)gaatje in de bovenkant met een mes. Zet de pasty voor 45 minuten in de oven.

8. Laat even afkoelen voordat ge uw tanden erin zet!

Cornish Pasty

Engeland – Recept voor Crumpets

Engeland - Crumpets

Luchtig ontbijtje

Benodigdheden voor circa 8 crumpets:

- 580 ml melk
- 360 g bloem
- 2 tl gist
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- zonnebloemolie

Serveer de crumpets met (verse) jam, honing of boter.

Recept:

Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm, als de melk te warm is laat je het even afkoelen.
Meng voor het beslag: de bloem, gist, suiker, zout en het bakpoeder met elkaar en roer de melk erdoor. Laat het beslag circa 25 minuten afgedekt met een natte theedoek rijzen op een warme plek. Dit geheel moet schuimig zijn, was dit niet het geval dan was waarschijnlijk de melk te warm of de gist te oud, begin in dat geval opnieuw.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en zet de ringen in de pan. Laat de ringen even warm worden en schep tot de helft vol met beslag. Laat circa 6 minuten bakken op laag vuur, (er moeten luchtgaatjes ontstaan). Verwijder de ringen, draai de crumpets om en laat nog circa 4 minuten bakken. Herhaal dit tot het beslag op is.

Gemakkelijk recept: Indonesië – Daging Lada Hitam

Indonesië - Daging Lada Hitam

Rund met zwarte peper

Wat heb je nodig?

Voor twee personen:

- 300 gr. biefstuk
- 100 gr. bambscheuten
- 2 lente-uitjes
- 1 paprika (groen, rood of mix)
- peper
- olie

Marinade:

- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 eetlepel rijstwijn
- halve eetlepel suiker
- 1 theelepel zout, veel verse zwarte peper
- 1 theelepel sesamolie

Daging Lada Hitam maak je zo!

Snijd het vlees in dunne plakken, bestrooi rijkelijk met peper en sla het daarna plat. Snijd de bamboescheuten in reepjes. Mix de ingredienten voor de marinade. Marineer het vlees en voeg ook de lente-ui en de bamboescheuten toe, laat een uur rusten. Bak het vlees, de lente-ui en de bamboe in wat olie bruin, voeg de marinade toe en de paprika. Stoof nog even en serveer met rijst.

Comfort food – Recept voor Cubano’s

Verenigde Staten - Cubano's

Comfort food uit de film Chef (2014)

Musica!

Voordat je verder leest! Deze heerlijke soundtrack mag eigenlijk niet ontbreken bij Cubano gerelateerde activiteiten:

Eindelijk Cubano’s

Na het zien van de feel good movie Chef bleef me één ding bij; dat krakende krokante geluidje wanneer Jefe's klanten hun versgebakken Cubano's wegkauwen, heerlijk. Na een aantal drukke weken heb ik mijn eerste vrije avond opgeofferd om dit broodje zo perfect mogelijk na te maken en de smaak was nog beter dan ik had verwacht. Dit moet eigenlijk op het menu van elk zichzelf respecterende snackbar en croissanterie. Door het hoge feel good gehalte zouden ook uitvaartmaatschappijen in deze traktatie moeten investeren.

De Cubano's komen anders dan de naam doet vermoeden gewoon uit de Verenigde Staten. Veel Cubanen beproefden hun geluk in Florida (zie ook: Scarface). Op dit moment leven er een miljoen Cubanen in deze Amerikaanse staat. Als bedankje voor de mogelijkheid op de 'American Dream' is er iemand geweest die de Cubano heeft bedacht.

Benodigdheden, voor 6 personen:

400 gram dun gesneden ham
smeerbare roomboter
2 grote stokbroden
Franse mosterd
* 400 gram Mojo-gemarineerde varkensschouder, in plakjes. Deze moet voorgegaard zijn, liefst 12 uur op een Big Green Egg, maar korter kan ook.
200 gram Emmentaler
200 gram echte Cheddar
12 plakken augurk, uit pot

Verder heb je nodig: een dubbelzijdige gril (lees tosti-ijzer). Als deze niet in je culinaire collectie zit, gebruik dan een grill- of koekenpan. Als je de broodjes tijdens het grillen afdekt met een bord of deksel, en verzwaard met een blik bruine bonen of iets anders met gewicht, moet het wel lukken.

* Het recept voor de varkensschouder vind je hier:

Recept

Stap 1: Grill of bak de plakken ham totdat deze bruine randjes krijgen. leg ze vervolgens op een bord.
Stap 2: Snij de stokbroden in drie gelijke stukken, snijd ze daarna open en besmeer de binnenkant rijkelijk met roomboter. Grill de broodjes tot de binnenkant krokant is.
Stap 3: Besmeer zowel de onder- al bovenkant met een goede laag mosterd.
Stap 4: Beleg de broodjes gelijkmatig met de ham, het varkensvlees, de kaas en tot slot een plak augurk. Leg de bovenkant van het broodje op het geheel.
Stap 5: Besmeer nu ook de buitenkanten van de broodjes met de roomboter (jep, daar gaan je goede voornemens)
Stap 6: Bak de broodjes goudbruin tussen de grill. Draai de broodjes om na een aantal minuten en zorg dat beide kanten mooi gekleurd worden. De broodjes zijn klaar als de kaas gesmolten is.
Stap 7: Je hebt nu perfecte Cubano's. Snijd de broodjes nog even doormidden en serveer bijvoorbeeld met wat Cassave friet. Eetsmakelijk!

Zo maakt El Jefe (Chef) himself de Cubano’s in zijn foodtruck:

BBQ Recept – Verenigde-Staten: Atomic Buffalo Turds

Verenigde Staten - Atomic Buffalo Turds

Episch Superman-voedsel van de barbecue

Benodigdheden, voor 12 stuks:

12 hele jalapeño pepers, uitgehold (zaadlijsten verwijderen is geen overbodige luxe) | 12 plakken bacon / spek | 200 gram roomkaas | 1 tl paprikapoeder | 1 tl komijnpoeder | 2 tl bruine suiker | 1 sjalotje, fijngesneden | 12 prikkers / sate stokjes

Recept

Mix de sjalot, de suiker en de kruiden met de roomkaas. Roer goed door en vul de uitgeholde jalapeños rijkelijk. Wikkel elke peper in een plak bacon en houd de boel bij elkaar met een prikker. Leg de turds to be met beleid op de barbecue en draai deze zo nu en dan om. Je turd is klaar wanneer hij aan alle kanten goudbruin is. Serveer met een lekker biertje, eetsmakelijk!

China – Duizendjarig Ei

China - Duizendjarig Ei

Duizendjarig ei wordt in China Songhuadan (松花蛋) of Pidan (皮蛋) genoemd. De Chinese naam zegt niets over een "duizend jaar oud ei", maar over een "Pinusboombloesem-ei" of "ei met vel". Het ei wordt gemaakt door een eendenei voor 100 dagen in te leggen in een mengsel van ongebluste kalk en houtskool. Andere, meer traditionele bereidingen gebruiken thee, eikenhout en ongebluste kalk. Er wordt ook beweerd dat men paardenurine gebruikte, maar dat is tegenwoordig (gelukkig) niet meer het geval.

Deze eieren worden als een ware delicatesse gezien en zijn in sommige toko's te verkrijgen. Waar het in China als delicatesse wordt gezien, is het voor de nuchtere Hollander toch even wennen, In het programma 'Try before you die' moesten deelnemers ooit zo snel mogelijk een duizendjarig ei veroberen. Tranend en kokhalzend werd er gefaald, slechts één deelnemer slaagde erin om 'm op te eten. Wij kochten er zes.

Het eiwit heeft een transparant bruine kleur, de dooier is groen en met een beetje fantasie kan je het Noorderlicht erin ontdekken. De intense ammoniak geur roept redelijkerwijs niet op tot een hongergevoel en bij het aanzien van dit zogenaamde lekkernij, begint een stemmetje in je hoofd zich steeds heftiger af te vragen waarom je dit in godsnaam wil eten. Na de eerste hap en het uitschakelen van het stemmetje, komen we tot de conclusie dat er gewoon een stevig eiersmaakje aan zit. En net als bij huis, tuin en keuken eieren is dit eigenlijk een beetje flauw zonder toevoegingen. De smaak ik licht zoutig, de structuur is pudding-achtig. Niet meteen iets wat we snel weer zouden kopen, maar ze zijn lang te bewaren en wie weet, over drie maanden is het Pasen.

Duizendjarige eieren kunnen ware kunstwerken zijn, de sneeuwvlok achtige figuurtjes ontstaan door het christaliseren van zoutdeeltjes (vraag me niet hoe). Dit zijn de mooiste die ik tegenkwam op het internet:

Mexico: Recept voor Frijoles Borrachos (dronken bonen)

Mexico - Frijoles Borrachos

Bier, bonen en bacon. Kan niet misgaan!

Ik bid nie veur bruune boon’n?

Frijoles Borrachos staat voor dronken bonen, Een toepasselijke naam, alleen al omdat deze bonen binnen een half uur op je eettafel staan te dansen. Maak het feestje compleet met wat tortilla chips en avocado.

Benodigdheden, voor 2 personen:

500 gram kidneybonen / bruine bonen
1 flesje bier, (Liefst Mexicaans, bijv. Negra Modelo)
150 gram spek, in blokjes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 uien, fijn gesneden
3 tomaten, in blokjes
2 jalapeños, fijngehakt (met of zonder zaadlijsten, naar smaak)
1,5 tl komijn / 1,5 tl oregano
1 el bruine suiker
Verse koriander (geen fan van koriander? Gebruik peterselie!)
Sap van een halve limoen
olie
peper / zout

Recept:

Bak het spek krokant in een beetje olie en zet het vuur lager, voeg de ui en de knoflook toe en fruit tot de ui glazig is. Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met de jalapeños, komijn, oregano, bruine suiker en 3/4 van het limoensap. Roer geregeld door op laag vuur, tot de tomaten zacht zijn. Voeg de bonen toe en schep het geheel goed om. Zet het vuur hoog, maak een open plek aan de zijkant van de pan en voeg het bier rustig en in etappes toe. De alcohol verdampt hierdoor licht en dit komt ten goede aan de smaak. Laat het geheel nog zo’n tien minuten sudderen. Dien op met de koriander, breng op smaak met peper / zout en de restanten van het limoensap.

Lekker met tortilla chips en avocado.