Cuba – Mojo Marinade

Cuba - Mojo Marinade

Recept voor authentieke Cubaanse Mojo

Recept voor Cuba - mojo marinade

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

300 ml vers sinaasappelsap
75 ml vers limoensap (ca 2 limoenen)
75 ml vers citroensap (ca 1 grote citroen)
4 volle eetlepels verse oregano, fijn gesneden
60 ml olijfolie
12 tenen knoflook, gekneusd
1 grote duim gember, in dunne plakjes
2 tl zout
3 jalapeno pepers, in plakjes gesneden

Cubano sandwich

Recept voor Cuba - mojo marinade

Dit was de Cubano sandwich die we eerder maakten: klik hiernaast voor het recept!

Recept:

Een marinade kan twee functies hebben; smaak toevoegen aan je vlees, en het vlees malser maken. Deze marinade doet beide! Dat de marinade smaak toevoegt mag duidelijk zijn. Maar bij deze Mojo marinade zoeken de zuren van de citrusvruchten hun weg naar de eiwitstructuren in je vlees waardoor het vlees zachter wordt, en dus lekkerder. Gebruik het voor rund, varken, kip en misschien zelfs een dikke lamsbout of schouder. Gebruik het niet voor vis, deze heeft de neiging om al te garen in de zuren van de citrus (zoals bij een Peruaanse Ceviche). En zoals bij veel marinades geldt, een nachtje of twee nachten marineren komt het resultaat ten goed. Laat de marinade haar werk doen!

Mix eenvoudigweg de ingredienten door elkaar, en voeg je vlees naar keuze toe. Dek af en zet koel weg. De tijd doet de rest.

Mojo Marinade wordt bijvoorbeeld gemaakt voor de legendarische Cubano Sandwich. Een sandwich om je vingers bij af te likken. Zie hier het recept dat we al eens uitgebreid testten bij wereldgerecht.

 

Hawaii – Garlic Shrimps

Hawaii - Garlic Shrimps

Recept voor de enige echte Garlic Shrimps van de Northshore, Oahu

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Over knoflookgarnalen.

Knoflook en garnalen zijn een gouden combinatie. Doe er een beetje citroen bij en je kan als chef eigenlijk vrij weinig fout doen. Een bekende en tevens heerlijke variant is de tapa 'Gamba con ajilo' uit Spanje. In de afgelopen vakantie op Hawaii kregen knoflookgarnalen echter een nieuwe dimensie. Dit was op het eiland Oahu aan de Northshore, waar de beruchte golfsurfwedstrijden zijn vanwege de extreem hoge golven. Hier waren naast hoge golven ook tientallen foodtrucks die zogenaamde garlic shrimps verkopen. Giovanni's is al een begrip sinds 1993 (zie foto). Hun recept voor garnalen heeft meerdere prijzen gewonnen. Het is er altijd druk, en niet zonder reden.

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Het onderstaande recept was zeer goed, maar aan Giovanni's kan ik niet tippen. Toch heb ik nog nooit zulke goede garnalen gegeten in Nederland, proberen dus!

Ingrediënten, voor twee personen

250 gram gepelde garnalen, goede kwaliteit
2 el bloem
1 el paprikapoeder
1 tl zout
1 tl cayennepeper
7 tenen knoflook, grof gehakt
70 gram roomboter, ongezout
35 ml olijfolie
Sap van een halve citroen
2 partjes citroen ter garnering

Recept

Met dit recept ga je de lekkerste garnalen bereiden die je ooit hebt gegeten. Dit is een magische stap die je niet moet overslaan, hierdoor worden de garnalen straks kleine smeuige smaakbommetjes:

Meng de bloem, paprika, zout en cayenne peper. Paneer de garnalen in dit mengsel en zorg dat alle garnalen goed bedekt zijn (zie foto).

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps
Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Zet nu een grote koekenpan op laag vuur. Voeg de boter de olie en de knoflook toe. Laat de knoflook met beleid heel zacht fruiten voor 5-7 minuten. Voeg daarna de garnalen toe, en zet de pan op middelhoog tot hoog vuur en bak beide kanten van de garnalen 1:30 tot 2 minuten. Blus af met citroensap en breng op smaak met een beetje zout.

Schep vervolgens de garnalen op een bord naast een bedje van rijst. Als er nog knoflook in de pan zit kan je deze erbij serveren. Garneer met een extra schijfje citroen.

Recept voor Hawaiiaanse knoflook garnalen

Brazilië – Camarão no Leite de Coco

Brazilië - Camarão no Leite de Coco

De beste Braziliaanse kokossaus vind je hier!

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

Voor vier personen:

500 gr ganalen, gepeld
5 el olie
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl zout
1tl zwarte peper
1 ui, fijngesneden
1 oranje paprika
100 gram gepelde tomaten
handvol basilicum blaadjes, fijn gesneden
2 el peterselie, fijn gesneden
1 blik kokosmelk
100 ml groentbouillon
1 limoen
1 duim gember, fijn gesneden
3 tl paprikapoeder
75 gr roomkaas
1 jalapeno, in dunne plakjes, ter garnering

Recept:

Marineer de garnalen in 1 eetlepel olie, een snuf zout en peper en een teen knoflook. Zet koel en afgedekt weg.

Eerst maak je de groente: Pak een grote wok of pan en verwarm een scheut olie. Voeg de ui en de gesneden paprika toe en bak 3 minuten op hoog vuur. Doe vervolgens de rest van de knoflook er een minuutje bij; en daarna de tomaten, basilicum, peterselie. Laat twee minuten meekoken en doe alles in een blender of mixkom. Blender alles tot een gladde massa en zet weg

Bak de gemarineerde garnalen in ongeveer 2 - 3 minuten in een beetje olie. Leg de garnalen op een bord

Dan maak je de saus: doe het groentemengsel in de wok, voeg de kokosmelk, bouillon, sap van een limoen, de gember en paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en breng aan de kook. Voeg dan de roomkaas toe en de garnalen. Garneer met wat overgebleven peterselie of basilicum, en de jalapeno peper. Serveer met een beetje rijst.

 

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco

Filipijnen – Pancit

Filipijnen - Pancit

Recept voor een snel Filipijns wokgerecht

Filipijnse Pancit Reept

Filijpijnse recepten tot nog toe:

Een van de allerbeste en meest verrassende recepten die ik tot nog heb gekookt voor Wereldgerecht.nl was de Filipijnse Kip Adobo (Ken je deze niet, klik hier voor het recept). Kip Adobo heb ik sindsdien wel een stuk of 6/7 keer gemaakt en blijkt elke keer weer een hitje.

Vandaag daarom een ander Filipijns gerecht op het menu. Pancit, een Filipijns wokgerecht. Pancit betekent 'noedels' in het Filipijns. Daarom is er niet één versie van dit gerecht, maar zijn er meerdere. Ik heb dit recept gekregen van een zogenaamde Fan van de Filipijnen, en die er inmiddels 4 keer is geweest. Het recept bevat zowel varken, als kip en garnalen. Een behoorlijke beestenboel dus, maar het was zeker de moeite waard. Oke, het is geen Kip Adobo maar het komt een heel eind in de buurt. Op een schaal van Nul tot Adobo toch zeker een zeven-en-een-half, en dat is goed.

Wat heb je nodig:

- 250 gr Pancit (Dit zijn Filipijnse rijstnoedels, maar andere rijstnoedels zijn ook prima)
- 200 gr kippendijen, gesneden in blokjes ter grootte van een dobbelsteen
- 200 gr speklap, gesneden in reepje van 1 bij 4 cm.
- 100 g garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 2 uien, in ringen gesneden
- 3 knoflooktenen, fijn gesneden
- 1/2 spitskool, grof gesneden
- 2 wortels gesneden in plakjes van 3 milimeter
- 100 ml sojasaus
- 1 el witte wijnazijn of 1 el sushi azijn
- 1 el palmsuiker
- versgemalen zwarte peper naar smaak

Optioneel ter garnering: 2 lenteuitjes, grof gehakt

Pancit Recept:

Bereid de de rijstnoedels zoals het staat op de verpakking. Kook ondertussen ook de wortel beetgaar. Pak een wok en bak  de ui kort in wat olie en voeg de knoflook toe, fruit lichtjes aan.  Kip en varkensvlees erbij en op middelhoog vuur bakken tot alles is dichtgeschroeid en er geen roze meer te zien is.

Voeg dan achtereenvolgens de spitskool, de wortels, de sojasaus, azijn, palmsuiker, en de garnalen toe. Wok op hoog vuur tot alles smaken zich verdelen. Roer dan de noedels er schep voor schep door heen tot je de gewenste verhouding bereikt.

 

 

Dumpling – Taiwan

Taiwan - Taiwanese Dumpling

Recept voor heerlijke handgemaakte dumplings

Recept voor Taiwan dumplings

Dumplings uit Taiwan

Dit recept heb ik gekregen van een Utrechtse die 7 maanden in Taiwan heeft gewoond. Ze verzamelde daar Oost-Aziatische gerechten in een persoonlijk kookboek. Na het proeven van vele dumplings bleek deze versie de beste. Zij was bereid om het recept te delen.

Taiwan is iets kleiner dan Nederland maar heeft de helft meer inwoners. Het is één van de dichtbevolktste landen ter wereld. Het is een smeltkroes van verschillende Azatische landen, culturen en keukens. Taiwan is in het verleden bezet geweest door zowel Japan als China. Deze landen hebben hun sporen achter gelaten en dat proef je in de Taiwanese keuken, Taipee (hoofdstad) schijnt dan ook een culinair avontuur te zijn!

Let op: voor dit gerecht heb je een bamboestomer en veel geduld nodig!

Ingrediënten voor Taiwanese dumplings:

– 2 kopjes bloem (275 gram)
– ½ kopje water (125 ml)
– 230 gram varkensgehakt
– 115 gram garnalen in stukjes
– 60 gram Chinese kool in stukjes
– 1 theelepel met kop erop van gesneden gember
– 1 eetlepel met kop erop van groene ui
– 2 eetlepels soja saus
– ½ theelepel sesam olie
– 3 snufjes witte peper
– zout

On the side; maak een passende Taiwanese dipsaus

– 2 el sojasaus
– 1 eetlepel azijn
– 1 eetlepel hoisin
– paar druppels sesam olie
– knoflook, 1 teen. Zeer fijn.
– gember, een halve duim. Zeer fijn.
– groene ui, 2 stuks. Zeer Fijn.
– 1 eetlepel suiker

Meng alles goed door elkaar en klaar is Kees

Recept voor Taiwan dumplings

Recept:

De vulling maak je door alle ingrediënten zeer fijn te snijden, en dan met elkaar te mixen. Ruik aan dit mengsel, en Taiwan komt je tegemoet. Ik heb me laten vertellen dat dit dé Taiwanese voedselgeur is!

Doe de bloem en water in een kom en kneed het geheel totdat er een dik, zacht en stevig deeg ontstaat. Maak een bol van het deeg en snijd dit in 4 gelijke stukken. Maak van elk van de vier delen een cilinder met een doorsnede van 3 centimeter.

Om te zorgen dat het deeg niet uitdroogt kan je het leggen onder een vochtige en dampende theedoek.

Snij stukjes van 2 cm van de cilinder af.  Per stukje plat duwen met je handen en omdraaien totdat het een dun plakje wordt. (midden dikker blijven dan randen). De doorsnede van het plakje moet tussen de 7 en 10 cm zijn. Lukt het niet dan kan je een deegroller proberen! Stop de vulling in het midden, en vouw de top samen. (je kan water gebruiken om het dicht te plakken maar dit hoefde bij ons niet). Pak het vastgeplakte stuk vast en plooi de rest erop. Het einde duw je naar binnen. Het is even oefenen maar na een tijdje gaat het beter! Zie de video hieronder.

Verwarm een liter water en zet je bamboestomer erop. Knip een stuk bakpapier in een ronde vorm en leg deze in de bamboestomer. Na tien minuten zijn ze klaar.Voor de goudbruine touch! Verwarm ruimschoots olie in een koekenpan op medium hitte. Leg 8 dumplings erin en bak tot deze goudbruin zijn!

Serveer de dumplings met de dipsaus en een fris biertje of een vinho verde.

Recept voor Taiwan dumplings

Fakoye – Mali

Mali - Fakoye

Een parel van een Malinees recept, van de Songhai bevolking

Recept voor Faokye

Dit is een van de mooiste wereldgerechten die ik tot dusver hebt gekookt: De basis van deze maaltijd lag op het Afrika Festival waar ik een Amsterdamse ontmoette. Deze dame was de weduwe van een van de beste, meest memorabele Afrikaanse gitaristen ooit, Ali Farka Touré (YouTube clipje hieronder). Toevallig woonde zij vlakbij mijn werk op de Weteringsschans, en kon ik een inkijkje nemen in de Malinese keuken.

Voor dit recept maakten we gebruik van een groen soort aards, licht gerfermenteerd-geurend kruid wat een van de bands op het Afrika festival had meegenomen uit Mali (zie op de foto hieronder, dat groene spul). Er werd mij verteld dat het kruid alleen groeit en wordt gebuikt in Mali dus niet verkrijgbaar is in Nederland, helaas. Het schijnt ook een ongelooflijk priegelwerk te zijn om bij het oogsten al het zand eruit te halen.

Ali Farka Touré – Malinese Blues

Ingredienten

600 gram lamsvlees
100 gram roomboter
3 grote handen fakoye kruiden
rijst, voor vier personen
2 middelgrote uien, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
5 laurierblaadjes
madam janet peper
maggi blokje
1 el uienpoeder
1 el knoflookpoeder
zwarte peper / zout

 

Recept voor Fakoye

Recept

Mix de boter en de fakoye kruiden….

Recept voor Fakoye

kneed een mooie ronde bal met je handen…

Recept voor Fakoye

Fruit de ui en de knoflook, voeg vervolgens het lamsvlees toe en bak dit aan alle kanten bruin. Doe daarna de fakoye-bal en de madam Janet peper erbij. De peper moet in zijn geheel worden toegevoegd, voorzichtig, breek ‘m niet kapot tijdens het roeren!

Recept voor Fakoye

Wacht tot de Fakoye-bal aan het smelten is en doe dan de laurierblaadjes, de knoflook- en uienpoeder erbij. Meng het blokje maggi met 400 ml water. Schenk dit bij de Fakoye en laat 30 minuten zachtjes pruttelen, op laag vuur.

Recept voor Fakoye

Serveer de Fakoye met de rijst op een mooie grote schaal. Om het echt goed te doen, eet je dit gerecht traditioneel in een kring en enkel met je rechterhand. Eet gezellig met zijn allen van dezelfde schaal, en vergeet niet dat je geen lamsvlees van je buurman mag pikken.

Recept voor Fakoye

Irak – Amba

Irak - Amba

Irakese Mango Chutney - een snel recept

Irakese Amba - Mango  Chutney

Irakese Amba, waarmee combineren?

Amba wordt buiten Irak ook veel gegeten in Israël en in Libanon, in Israël hebben ze een bekend pita broodje met gegrilde aubergine, ei, tahini pasta en Irakese Amba. Dit wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Israël. Een vegeatrisch broodje met de echte smaken uit het Midden Oosten. Deze hebben we ook gemaakt bij Wereldgerecht, zie hier het gehele recept voor Sabih. Verder kan je Amba ook als saus serveren bij verschillende vlees of bbq gerechten. Denk bijv. aan langzaam gegaarde lamsschouder of een picanha van de Weber.

Ingredienten:

  • 2 grote groene mango’s
  • 1 el zout
  • 6 knoflooktenen, zeer fijn gehakt
  • 2 el honing
  • 1 el witte wijn azijn
  • 2 el olie

Kruiden en specerijen:

  • 2 el mosterdzaad (zwart)
  • 1,5 el komijnzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl korianderkorrels
  • 1 el gedroogde chili vlokken
  • 1,5 tl fenegriek
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el geelwortel / kurkuma (poeder)

Bereiding:

  1. Schil en snijd de mango’s in stukje ter grootte van een dobbelsteen.
  2. Bak de gehele specerijen (niet de kurkuma en paprika) in een droge koekenpan aan tot ze lekker geuren en licht bruin kleuren, maal daarna alles fijn in een vijzel. Voeg dan ook de kurkuma en de paprika toe. Dit is je (zeer funky) specerijenmengsel.
  3. Fruit de knoflook op laag vuur in de olie, voeg de mango toe na twee-drie minuten.
  4. Voeg het specerijenmengsel, de azijn, honing en het zout toe.
  5. Roer ca 30 minuten op laag/middelhoog vuur geregeld door tot de mango zacht is, en er een dikke saus met kleine stukjes mango ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, azijn en/of honing.
Irakese Mango Chutney - Recept

Advieh – Iran

Advieh - Iran

Recept voor een Perzisch kruidenmengsel

Advieh - recept voor Iraans kruidenmengsel

Ingrediënten:

Advieh verschilt in samenstelling tussen steden, regio's en kruideniers. Na enig onderzoek, en het vergelijken van verschillende authentieke recepten kwam ik bij deze knaller uit:

1 klein kaneelstokje, of een half groot kaneelstokje,
1 kleine tl kruidnagel
1 tl gedroogde rozenblaadjes (c.a. 3 kleine roosjes)
De pitjes van 20 kardemompeulen
1 halve tl. Komijnzaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl geelwortel (poeder)

Recept:

Als je kruiden of specerijen even aanbakt komt er een enorme smaakboost vrij. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten behalve de geelwortel toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.

Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Mix met de geelwortel. Haal eventueel door een zeef en herhaal het proces. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Advieh, Perzich kruidenmengsel uit Iran

Hoe te gebruiken?

Advieh wordt gebruikt in verschillende Perzische gerechten, een van mijn favorieten is de zogenaamde juwelenrijst.

Baharat – Libanon

Baharat - Libanon

Zelf je kruidenmengsel maken

Baharat - recept voor kruidenmengsel

Ingredienten voor Baharat:

  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 theelepels korianderkorrels
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel zaadjes van kardemompeulen
  • 1, 5 eetlepel parpikapoeder (zoet of normaal, niet pittig)
  • 1 kaneelstokje
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Baharat - recept voor kruidenmengsel

Baharat zelf maken:

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.
Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Baharat - recept voor kruidenmengsel - zelf maken

Khorovats – Armenië

Armenië - Khorovats

Een barbecue waar een heel natie trots op is

Ingredienten:

  • 120 ml olijfolie
  • 50 ml limoensap
  • 1 tl zout
  • Verse tijm, fijngehakt, 1 tl
  • Verse oregano, fijngehakt, 1 tl
  • Verse rozemarijn, fijngehakt, 1 tl
  • Verse peterselie, fijngehakt, 4 el
  • Zwarte peper, gemalen, 1/2 tl
  • Knoflooktenen, 3 stuks, zeer fijne
  • Sjalotjes, 3 stuks, fijn gesneden
  • 750 gram lamskoteletten

Bereiding:

Voorbereiding:

Mix alle ingredienten en marineer het vlees tussen de 8 en 48 uur, hoe langer hoe beter 🙂

Grillen:

  1. Stook je barbecue op tot medium heet. Circa 180-190 graden is perfect.
  2. Grill de koteletten en draai zo nu en dan om, smeer het vlees in met overblijfselen van de marinade.*
  3. Serveer met peper/zout en een scheut goede olijfolie.

*zorg er uiteraard voor dat je de marinade goed verhit voordat je deze naar binnen schuift.