Irak – Amba

Irak - Amba

Irakese Mango Chutney - een snel recept

Irakese Amba - Mango  Chutney

Irakese Amba, waarmee combineren?

Amba wordt buiten Irak ook veel gegeten in Israël en in Libanon, in Israël hebben ze een bekend pita broodje met gegrilde aubergine, ei, tahini pasta en Irakese Amba. Dit wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Israël. Een vegeatrisch broodje met de echte smaken uit het Midden Oosten. Deze hebben we ook gemaakt bij Wereldgerecht, zie hier het gehele recept voor Sabih. Verder kan je Amba ook als saus serveren bij verschillende vlees of bbq gerechten. Denk bijv. aan langzaam gegaarde lamsschouder of een picanha van de Weber.

Ingredienten:

  • 2 grote groene mango’s
  • 1 el zout
  • 6 knoflooktenen, zeer fijn gehakt
  • 2 el honing
  • 1 el witte wijn azijn
  • 2 el olie

Kruiden en specerijen:

  • 2 el mosterdzaad (zwart)
  • 1,5 el komijnzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl korianderkorrels
  • 1 el gedroogde chili vlokken
  • 1,5 tl fenegriek
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el geelwortel / kurkuma (poeder)

Bereiding:

  1. Schil en snijd de mango’s in stukje ter grootte van een dobbelsteen.
  2. Bak de gehele specerijen (niet de kurkuma en paprika) in een droge koekenpan aan tot ze lekker geuren en licht bruin kleuren, maal daarna alles fijn in een vijzel. Voeg dan ook de kurkuma en de paprika toe. Dit is je (zeer funky) specerijenmengsel.
  3. Fruit de knoflook op laag vuur in de olie, voeg de mango toe na twee-drie minuten.
  4. Voeg het specerijenmengsel, de azijn, honing en het zout toe.
  5. Roer ca 30 minuten op laag/middelhoog vuur geregeld door tot de mango zacht is, en er een dikke saus met kleine stukjes mango ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, azijn en/of honing.
Irakese Mango Chutney - Recept

Advieh – Iran

Advieh - Iran

Recept voor een Perzisch kruidenmengsel

Advieh - recept voor Iraans kruidenmengsel

Ingrediënten:

Advieh verschilt in samenstelling tussen steden, regio's en kruideniers. Na enig onderzoek, en het vergelijken van verschillende authentieke recepten kwam ik bij deze knaller uit:

1 klein kaneelstokje, of een half groot kaneelstokje,
1 kleine tl kruidnagel
1 tl gedroogde rozenblaadjes (c.a. 3 kleine roosjes)
De pitjes van 20 kardemompeulen
1 halve tl. Komijnzaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl geelwortel (poeder)

Recept:

Als je kruiden of specerijen even aanbakt komt er een enorme smaakboost vrij. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten behalve de geelwortel toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.

Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Mix met de geelwortel. Haal eventueel door een zeef en herhaal het proces. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Advieh, Perzich kruidenmengsel uit Iran

Hoe te gebruiken?

Advieh wordt gebruikt in verschillende Perzische gerechten, een van mijn favorieten is de zogenaamde juwelenrijst.

Baharat – Libanon

Baharat - Libanon

Zelf je kruidenmengsel maken

Baharat - recept voor kruidenmengsel

Ingredienten voor Baharat:

  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 theelepels korianderkorrels
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel zaadjes van kardemompeulen
  • 1, 5 eetlepel parpikapoeder (zoet of normaal, niet pittig)
  • 1 kaneelstokje
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Baharat - recept voor kruidenmengsel

Baharat zelf maken:

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.
Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Baharat - recept voor kruidenmengsel - zelf maken

Khorovats – Armenië

Armenië - Khorovats

Een barbecue waar een heel natie trots op is

Ingredienten:

  • 120 ml olijfolie
  • 50 ml limoensap
  • 1 tl zout
  • Verse tijm, fijngehakt, 1 tl
  • Verse oregano, fijngehakt, 1 tl
  • Verse rozemarijn, fijngehakt, 1 tl
  • Verse peterselie, fijngehakt, 4 el
  • Zwarte peper, gemalen, 1/2 tl
  • Knoflooktenen, 3 stuks, zeer fijne
  • Sjalotjes, 3 stuks, fijn gesneden
  • 750 gram lamskoteletten

Bereiding:

Voorbereiding:

Mix alle ingredienten en marineer het vlees tussen de 8 en 48 uur, hoe langer hoe beter 🙂

Grillen:

  1. Stook je barbecue op tot medium heet. Circa 180-190 graden is perfect.
  2. Grill de koteletten en draai zo nu en dan om, smeer het vlees in met overblijfselen van de marinade.*
  3. Serveer met peper/zout en een scheut goede olijfolie.

*zorg er uiteraard voor dat je de marinade goed verhit voordat je deze naar binnen schuift.

Sabih – Israël

Israël - Sabih

Recept voor Sabih, een nationaal gerecht van Israël

Over Sabih

Sabih wordt wel gezien als het kleine broertje van Falafel, er zijn ook wel degelijk overeenkomsten. Beide zijn vegetarisch, hebben doorgaans geen gebrek aan knoflook en worden geserveerd op een broodje. Sabih is écht Israëlisch streetfood. Je koopt Sabih in Jeruzalem op de hoek van de straat. Helaas ben ik deze broodjes nog niet tegengekomen in Nederland, maar wellicht dat deze net als Falafel binnenkort hun weg vinden in de Nederlandse snackscene.

Sabih bestaat uit meerdere componenten die redelijk simpel in elkaar gezet worden, al met al ben je in totaal zo'n 2 uur kwijt met dit recept. In onderstaand recept worden de verschillende componenten achter elkaar uitgelegd, maar het is aan te raden om meerdere componenten tegelijk te bereiden. Werk dus zelf je weg door het recept om op tijd te besparen.

*noot: in dit recept wordt verwezen naar een link om Amba te maken. Amba is een mango chutney uit Irak. Dit recept kost ongeveer een half uur extra. Als je hier geen tijd voor hebt kan je simpelweg  een aantal stukjes zoete mango toevoegen.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 4 grote, vers afgebakken Pita broodjes, of 4 x Libanees brood (Libanese pannekoek)
  • 4 eieren
  • twee theezakjes
  • Een bakje (zelfgemaakte) Amba (snel recept hier)
  • 3 grote aubergines
  • 2 aardappels, middelgroot
  • 3 el tahini pasta
  • Water
  • 1 teen knoflook
  • Sap van 1 limoen
  • 3 tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 uien
  • Peper / zout
  • olijfolie

Recept:

Stap 1: De eieren

Beng water aan de kook en voeg twee theezakjes toe, laat de thee even trekken. Kook de eieren 10 tot 15 minuten tot de hard gekookt zijn en bruin kleuren, zoals ze er uit zien als op onderstaande foto:

Het is me nog niet helemaal duidelijk wat het nut is van de theezakjes, maar dit schijnt de authentieke manier te zijn 🙂

Recept voor Sabih uit Israël - Eieren

Laat de eieren schrikken en pel deze. Pak een vork, en prak de eieren tot kleine kruimels, breng dit in een schaaltje / bakje op smaak met peper, zout en een klein scheutje olijfolie. Daarna kan je het bakje afdekken en wegzetten.

Recept voor Sabih uit Israël - Eieren

Stap 2: De tahini saus

Fruit de knfolook in een beetje olie. Pak 3 eetlepels tahini pasta en mix dit met water totdat je een dikke saus hebt. Voeg de knoflook toe, breng op smaak met peper, zout en het sap van een limoen.

Recept voor Sabih uit Israël

Stap 3: De aardappelblokjes

Snij de aardappel in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Kook tot beetgaar en breng op smaak met peper/zout. Zet afgedekt weg.

 

Recept voor Sabih uit Israël

Stap 4: De Amba

Amba is een mango chutney uit Irak. Hiervoor heb ik eerder een recept gepost, deze is hier te vinden

 

Recept voor Sabih uit Israël

Stap 5: De aubergine

Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Ik heb hiervoor een snijmachine gebruikt maar een goed koksmes of een mandoline werkt ook gewoon. Halveer de plakken vervolgens in de breedt en in de lengte, zo krijg je stick van ca 7,5 cm. Zie foto.

 

Recept voor Sabih uit Israël

Bak de aubergine sticks of grill deze op de bbq (nog beter!) tot ze aan beide kanten bruin zijn

Recept voor Sabih uit Israël

Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.

Recept voor Sabih uit Israël

Stap 6: De veggies

Snijd de ui in grove ringen en fruit deze in olie. Was de komkommer en de tomaten. Ontdoe de tomaat en komkommer van zaadlijsten. Snijd de komkommer in sticks en de tomaat in plakjes. Meng de ui, de tomaat en de komkommer en breng op smaak met zout, peper, olijfolie en een tikkie limoensap.

Recept voor Sabih uit Israël

Stap 7: Opdienen

Verwarm de Pita of het Libanese brood kort in de oven of koekenpan. Smeer het brood rijkelijk in met de Amba, het ei-kruimel mengsel, de aardappelblokjes, de aubergine, de salade en als laatste héél véél Tahini saus.

Recept voor Sabih uit Israël

Rol 'm op, eet 'm op! Eetsmakelijk!

Recept voor Sabih uit Israël

Rwanda – Agatogo

Rwanda - Agatogo

Een maagvullend en vegetarisch recept uit hartje Afrika

Recept voor Agatogo uit Rwanda

Ingrediënten, voor 2-3 personen:

Olie
1 grote ui, fijn gesneden
5 tenen knoflook, fijn gehakt
175 gr. Tomatenpuree
4 middelgrote bakbananen (groen)
75 gr. Verse boerenkool, gesneden
700 ml Groentebouillon
100 gr. Pinda’s, fijn gestampt in een vijzel
Peper en zout

Recept:

Snij de bakbananen in stukken van 5-10 cm. Op deze manier kan je gemakkelijker de banaan schillen.
Doe wat olie in een wok of grote koekenpan en fruit de ui en vervolgens ook de knoflook. Voeg daarna de de tomatenpuree toe en laat de smaken gedurende 3-4 minuten lekker intrekken op middelhoog vuur. Vervolgens doe je zowel de geschilde bakbanaan als de boerenkool erbij. Roer even goed door en laat heel even intrekken. Dan gooi je de bouillon erbij. Breng op smaak met zout (als je een bouillonblokje hebt gebruik mag je deze stap overslaan). Dan doe je de deksel half op de pan en laat je de Agatogo een half uur pruttelen. De bakbanaan zal nu zacht en gaar zijn, en de kleur niet meer wit. Als je de saus iets dunner wil kan je nog wat water of bouillon toevoegen.
Schep de Agatogo op een bord of schaal en strooi de pinda’s er over heen.

China – Peking Eend

China - Peking Eend

Voor als er ooit een Chinese keizer op bezoekt komt

Peking Eend

Een culinair Chinees avontuur

Deze koude zaterdag in maart gebruikten wij om een klassieke Peking eend te maken. Dit gerecht is serieuze business, normaal gesproken moet je er minimaal vijf dagen voor uit trekken, we deden een nobele poging met een ééndagsproject. Met twee uitgebreide video tutorials. Een handleiding van Chef Steps (video 1), die een dappere poging waagt om een Chinese traditie te perfectioneren. We combineerde deze met een tutorial van een Chinese chef waarvan het zeker is dat hij Peking eend niet als een bijgerechtje ziet (video 2).

Dit keer geen lappen tekst met een uitgeschreven recept. Laat je verleiden door deze video’s, ga naar de toko, pak een fietspomp en een vleeshaak en je bent al een heel eind onderweg.

Video 1: Dit is een brljant recept van ChefSteps

Video 2: Deze man weet van wanten, recept:

En onze inspanningen werden ook vastgelegd. Voor extra krokantie: pomp de huid los van het vlees!

Plastische Chirugie: Pocheer de eend in een bouillon om de opgepompte huid weer strak te trekken

Een lekkere douche van hete olie (Uiteraard nadat je’m 1. hebt volgestopt met Hoisin; 2. hebt gedroogd en 3) uit de oven hebt gehaald)

Serveer ‘m op een luchtig broodje

Serveer ‘m op een luchtig broodje

India – Spicy Red Chicken

India - Spicey Red Chicken

Recept voor authentieke hete kip uit India

Recept voor spicy red chicken

Recept voor spicy red chicken

Ingrediënten

Hete kip met Kashmiri chili uit India. Voor 4 personen.

- 500 gram kip, in bokjes van 3x3 cm (niet te klein maken)
- Kashmiri chili poeder, 1 ½ theelepel
- ½ theelepel geelwortel (kurkuma)
- 1 tl koriander poeder
- 3 tl Garam Masala (maak dit zelf!)
- Olie
- 1 ½ tl knoflookpasta
- 1 ½ tl gemberpasta
- 3 el yoghurt
- Sap van een halve limoen
- Naar smaak: Gedroogde hele Kashmiri Chili, geweekt (afhankelijk van de pittigheid die je wil kan je van 0 -15 hele chili ’s toevoegen. Ik heb in mijn recept 10 toegevoegd en dat was aardig zweten)
- Zout om smaak te brengen
- Koriander / limoenpartje ter garnering

Recept:

  1. Doe de kip in een grote mengkom en voeg de yoghurt, de chilipoeder, de geelwortel, het koriander- en het garam masalapoeder toe. Doe vervolgens ook de gember en de knoflook erbij. Breng op smaak met genoeg zout en roer het geheel goed door.
  2. Dek de kom af en zet deze voor een uur (of een nacht, nog beter) koud weg.
  3. Week de Kashmiri chili in water, en maak er met behulp van een maler of een vijzel een mooie pasta van. Voeg evt. een beetje water toe om een mooiere emulsie te krijgen.
  4. Zet een wok of koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Bak de kip in 10 minuten aan alle kanten bruin.
  5. Voeg de pasta van de Kashmiri chili u toe, en kook mee voor 10 minuten.
  6. Proef! Naar smaak kan je nu suiker, limoen, zout of meer peper toevoegen.

Kashmiri Chili

De Kashmiri chili is een donkerrode, en relatief milde pepersoort. Deze peper wordt veel gebruikt in India om curry's een subtiele pittige smaak en een rode kleur te geven.

Ik heb verschillende toko's in Utrecht bezocht maar kon de Kahsmiri nergens vinden. Tot ik bij een Pakistaans winkeltje aankwam waar ze meerdere soort verkochten. Om de naam van het gerecht eer aan te doen heb ik 10 van deze pepers aan het gerecht toegevoegd. Voor Indiërs een eitje, voor onze Hollandse smaakpapillen een hele opgave.

Chilipasta

Chilipasta

India – Garam Masala (kruidenmengsel, zelf maken)

India - Garam Masala

Zelf je kruidenmengsel maken

Kruiden voor Garam Masala

Kruiden voor Garam Masala

Garam Masala – DIY

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.
Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Wat heb je nodig?

  • 2 el koriander zaad
  • 1 el komijnzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • Een half kaneelstokje
  • 1 tl venkelzaad
  • Zaadjes van 20 kardemompeulen (ca. 1 tl)
  • ½ tl kruidnagel
  • 4 laurierblaadjes, gedroogd

De samenstelling verschilt per regio, deze ingredienten zitten er ieder geval in. In sommige andere recepten kwam ik ook nog steranijs en zelfs fenegriek tegen.

Thailand – Massaman Currypasta

Thailand - Authentieke Massaman Currypasta

Recept voor een milde, homemade currypasta

Boodschappenlijstje:

Voor circa 10-12 personen. Alle onderstaande ingredienten zijn te koop bij de toko:

2 el korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl geraspte nootmuskaat
1 kaneelstokje
1 tl kruidnagel
2 tl zwarte peperkorrel
1 el zout

Deze bovenstaande specerijen ga je voor gebruik licht roosteren

De onderstaande ingredienten wil je erg fijn snijden, dan is het later gemakkelijk om alles te pletten en mengen in de vijzel.

4 sjalotten, fijn gehakt
6 knoflooktenen, fijn gehakt
2 stengels limoengras, het witte gedeelte, fijn gesneden
1 stuk verse laos zo groot als je duim, fijn gesneden
1 el zeste van een (kaffir) limoen, + het sap
Rode chili's naar smaak toevoegen, ik koos voor drie stuks. Thaise mensen gaan gerust voor 15.
1,5 el garnalen pasta

Recept:

1. Rooster de droge specerijen (koriander / komijn etc.) in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe dit zo'n 3 a 4 minuten, tot ze licht bruin kleuren en de geur wijd verspreid door je keukentje.
2. Hak alle verse ingredienten zeer fijn. Dit scheelt je later werk.
3. Doe de ingredienten beetje bij beetje in je vijzel. Gebruik genoeg toegepast keukengeweld om de ingredienten te pletten, stampen en werk alles naar de gallemiezen. Doe het beetje bij beetje totdat alle ingredienten tot een mooie pasta zijn verwerkt. Het hoeft geen homogene massa te worden, als er maar geen grote stukken peper / knoflook of i.d. meer in zitten.

4. Voor de Westerse versie van deze currypasta doe je bovenstaande met een staafmixer ipv met een vijzel

Ingevroren kan je de pasta tot een half jaar bewaren!