Khoresh Fesenjan – Iran

Khoresh Fesenjan - Iran

De magische combinatie van walnoot en granaatappel

Iran KHORESH FESENJAN - Recept

Ingrediënten:

• 2 uien, heel dun gesneden
• Olie
• 800 gram kippendij
• 250 gram walnoot
• 60 ml koud water
• 250 ml granaatappelconcentraat
• Zout / peper
• Granaatappelpitjes en walnoot ter garnering

Recept Khoresh Fesenjan

Recept voor Khoresh Fesenjan

1. Frituur de uien in een koekenpan tot deze goed doorbakken zijn en licht bruin kleuren
2. Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de walnoot zeer fijn te malen. Mix het walnoot poeder met 60 ml koud water. Het walnootmengsel blijft dik en wordt licht beige van kleur.
3. Doe een beetje olie in een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een kleine gietijzeren pan. Besprenkel de kip rijkelijk met zout en peper, en doe deze in zijn geheel in de pan.
4. Doe vervolgens de gefrituurde ui bij de kip.
5. Dan het walnotenmengsel en het granaatappelsap concentraat.
6. Breng aan de kook op middelhoog vuur.
7. Als de saus kookt, zet je het vuur op laag. Doe de deksel half op de pan, en laat op laag vuur een kleine anderhalf uur rustig pruttelen. De kip is dan zeer zacht, mals en smaakvol.
8. Is de saus te dun dan kan je hem inkoken door de deksel van de pan af te halen. Soms zit er (heel) veel vocht in kip, bij sommige supermarkten is dit het geval. Het kan dan zijn dat je de saus niet kan inkoken, in dat geval kan je beter een blanke roux of maïzena gebruiken om de saus te binden.
9. Serveer met een lekkere Perzische rijst.

Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept

Brazilië – Pão de Queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Recept voor de lekkerste Braziliaanse kaasbroodjes

Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)
Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Ingrediënten

Voor circa 20 stuks

500 gram tapioca meel (o.a. te verkrijgen bij de natuurwinkel)
300 ml volle melk
120 ml water
80 ml olie
1 bol mozzarella, in kleine stukjes gesneden.
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
150 gram oude kaas (Hollands)
2 middelgrote eieren, geklopt
3 tl zout

Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)
Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Recept:

Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Daarna:

  1. Mix de melk, water, olie, en zout in een pan. Roer goed door (het zal niet goed mengen maar dat is niet erg), breng aan de kook op middelhoog vuur
  2. Pak een grote kom waarin je gemakkelijk kan mixen en kneden. Als de melk kookt, schenk dit bij de bloem. Mix en kneed het deeg goed, tot je een zeer plakkerig deeg hebt (in sommige recepten gebruiken ze een mixer, dit hebben wij niet geprobeerd)
  3. Kneed dan ook de eieren door het mengsel, dit lijkt moeiijk te gaan en dat is het ook, maar je moet even geduld hebben
  4. Na de eieren kan je ook de kaas er door heen kneden. Het deeg hoort zacht en plakkerig te zijn, als het deeg te nat is kan je nog wat extra meel erbij doen, doe echter niet te veel extra meel erbij, anders worden je kaasbroodjes een soort stuiterballen.
  5. Maak balletjes, net iets kleiner dan een golfbal. Gratis tip: Maak je handen nat en gebruik een lepel!
  6. Leg de ballen op een ingevet bakpapier, bak ze voor 10 minuten, draai ze om en bak ze nogmaals 10 minuten. Bepaal na 20 minuten of ze al voldoende goudbruin zijn, bij sommige (minder hete) ovens zullen de broodjes nog iets langer in de oven moeten.
  7. Serveer Warm!

Het deeg kan je ook bewaren in de vriezer. Maak in dat geval eerst balletjes, vries deze in, en doe ze vervolgens bij elkaar in een ziplock zakje (om ruimte te besparen)

Ter variatie: In Hawaii aten we deze kaasbroodjes op een farmers markt. Hier vulde de verkoper ze nog met een dulce de leche (soort Zuid-Amerikaanse karamelsaus) of met een ricotta-bacon mengsel.

 

Recept voor Braziliaanse kaasbroodjes

Herbes de Provence – Frankrijk

Frankrijk - Provencaalse Kruiden (Herbes de Provence)

Een recept om zelf provencaalse kruidenmix te maken

Provencaalse Kruiden mix Zelf Maken Recept

Welke kruiden gaan er in het kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’?

De samenstelling van Provencaalse Kruiden varieert tussen de verschillende recepten die ik heb gevonden op internet. Bij sommige recepten worden er slecht 5 soorten kruiden gebruikt. Andere recepten gebruiken extra kruiden zoals lavendel, kervel en munt, waardoor ze op 12 a 13 verschillende kruiden komen. Onderstaande is een recept die mij goed bevalt, en waarvan je keuken heerlijk gaat geuren wanneer je de kruiden gebruikt.

  • 3 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogd bonenkruid
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • 2 theelepel gedroogde lavendel
  • 2 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel gedroogde kervel

Mix alle bovenstaande ingrediënten door elkaar en doe het in een luchtdicht afgesloten potje. De smaak neemt af naarmate je het langer bewaart. Daarom is het goed om het het mengsel binnen 3 maanden te gebruiken.

Provencaalse Kruiden mix Zelf Maken Recept

Mexico – Elote

Mexico - Elote

Mexicaans streetfood recept; maiskolf van de BBQ (dit was de winnaar van de hele BBQ avond, proberen dus!)

Elote Recept mexicaans Mexico
Elote Recept mexicaans Mexico

Ingrediënten

Voor 4 personen:

4 verse maiskolven
60ml mayonaise
60ml zure room
110 gr. feta of Cotija, gekruimeld
1 tl chili poeder (of wat meer naar smaak)
1 teen knoflook, zeer fijn gehakt/gesneden
1 el fijngehakte koriander of peterselie
1 limoen, in plakjes
1 rode peper ter garnering
peper en zout naar smaak

Recept:

Dit recept is heel easy, niet duur en een goede afwisseling voor een bbq met veel vleesgerechten:.
1. Grill de maiskolven op de barbecue. Draai deze zo nu en dan om zodat ze aan alle kanten mooi kleuren. Na ongeveer 15 a 20 minuten zijn ze klaar (maar proef even voor de zekerheid)
2. Maak ondertussen de saus: Mix de mayonaise, zure room, feta, chilipoeder, knoflook en peterselie.
3. Rol de maiskolf door de saus. Dep de saus er goed overheen met een lepel.
4. Serveer met een stukje limoen en evt wat rode peper.
5. Eet met je handen 🙂
Elote Recept mexicaans Mexico

Cuba – Mojo Marinade

Cuba - Mojo Marinade

Recept voor authentieke Cubaanse Mojo

Recept voor Cuba - mojo marinade

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

300 ml vers sinaasappelsap
75 ml vers limoensap (ca 2 limoenen)
75 ml vers citroensap (ca 1 grote citroen)
4 volle eetlepels verse oregano, fijn gesneden
60 ml olijfolie
12 tenen knoflook, gekneusd
1 grote duim gember, in dunne plakjes
2 tl zout
3 jalapeno pepers, in plakjes gesneden

Cubano sandwich

Recept voor Cuba - mojo marinade

Dit was de Cubano sandwich die we eerder maakten: klik hiernaast voor het recept!

Recept:

Een marinade kan twee functies hebben; smaak toevoegen aan je vlees, en het vlees malser maken. Deze marinade doet beide! Dat de marinade smaak toevoegt mag duidelijk zijn. Maar bij deze Mojo marinade zoeken de zuren van de citrusvruchten hun weg naar de eiwitstructuren in je vlees waardoor het vlees zachter wordt, en dus lekkerder. Gebruik het voor rund, varken, kip en misschien zelfs een dikke lamsbout of schouder. Gebruik het niet voor vis, deze heeft de neiging om al te garen in de zuren van de citrus (zoals bij een Peruaanse Ceviche). En zoals bij veel marinades geldt, een nachtje of twee nachten marineren komt het resultaat ten goed. Laat de marinade haar werk doen!

Mix eenvoudigweg de ingredienten door elkaar, en voeg je vlees naar keuze toe. Dek af en zet koel weg. De tijd doet de rest.

Mojo Marinade wordt bijvoorbeeld gemaakt voor de legendarische Cubano Sandwich. Een sandwich om je vingers bij af te likken. Zie hier het recept dat we al eens uitgebreid testten bij wereldgerecht.

 

Hawaii – Garlic Shrimps

Hawaii - Garlic Shrimps

Recept voor de enige echte Garlic Shrimps van de Northshore, Oahu

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Over knoflookgarnalen.

Knoflook en garnalen zijn een gouden combinatie. Doe er een beetje citroen bij en je kan als chef eigenlijk vrij weinig fout doen. Een bekende en tevens heerlijke variant is de tapa 'Gamba con ajilo' uit Spanje. In de afgelopen vakantie op Hawaii kregen knoflookgarnalen echter een nieuwe dimensie. Dit was op het eiland Oahu aan de Northshore, waar de beruchte golfsurfwedstrijden zijn vanwege de extreem hoge golven. Hier waren naast hoge golven ook tientallen foodtrucks die zogenaamde garlic shrimps verkopen. Giovanni's is al een begrip sinds 1993 (zie foto). Hun recept voor garnalen heeft meerdere prijzen gewonnen. Het is er altijd druk, en niet zonder reden.

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Het onderstaande recept was zeer goed, maar aan Giovanni's kan ik niet tippen. Toch heb ik nog nooit zulke goede garnalen gegeten in Nederland, proberen dus!

Ingrediënten, voor twee personen

250 gram gepelde garnalen, goede kwaliteit
2 el bloem
1 el paprikapoeder
1 tl zout
1 tl cayennepeper
7 tenen knoflook, grof gehakt
70 gram roomboter, ongezout
35 ml olijfolie
Sap van een halve citroen
2 partjes citroen ter garnering

Recept

Met dit recept ga je de lekkerste garnalen bereiden die je ooit hebt gegeten. Dit is een magische stap die je niet moet overslaan, hierdoor worden de garnalen straks kleine smeuige smaakbommetjes:

Meng de bloem, paprika, zout en cayenne peper. Paneer de garnalen in dit mengsel en zorg dat alle garnalen goed bedekt zijn (zie foto).

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps
Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Zet nu een grote koekenpan op laag vuur. Voeg de boter de olie en de knoflook toe. Laat de knoflook met beleid heel zacht fruiten voor 5-7 minuten. Voeg daarna de garnalen toe, en zet de pan op middelhoog tot hoog vuur en bak beide kanten van de garnalen 1:30 tot 2 minuten. Blus af met citroensap en breng op smaak met een beetje zout.

Schep vervolgens de garnalen op een bord naast een bedje van rijst. Als er nog knoflook in de pan zit kan je deze erbij serveren. Garneer met een extra schijfje citroen.

Recept voor Hawaiiaanse knoflook garnalen

Brazilië – Camarão no Leite de Coco

Brazilië - Camarão no Leite de Coco

De beste Braziliaanse kokossaus vind je hier!

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

Voor vier personen:

500 gr ganalen, gepeld
5 el olie
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl zout
1tl zwarte peper
1 ui, fijngesneden
1 oranje paprika
100 gram gepelde tomaten
handvol basilicum blaadjes, fijn gesneden
2 el peterselie, fijn gesneden
1 blik kokosmelk
100 ml groentbouillon
1 limoen
1 duim gember, fijn gesneden
3 tl paprikapoeder
75 gr roomkaas
1 jalapeno, in dunne plakjes, ter garnering

Recept:

Marineer de garnalen in 1 eetlepel olie, een snuf zout en peper en een teen knoflook. Zet koel en afgedekt weg.

Eerst maak je de groente: Pak een grote wok of pan en verwarm een scheut olie. Voeg de ui en de gesneden paprika toe en bak 3 minuten op hoog vuur. Doe vervolgens de rest van de knoflook er een minuutje bij; en daarna de tomaten, basilicum, peterselie. Laat twee minuten meekoken en doe alles in een blender of mixkom. Blender alles tot een gladde massa en zet weg

Bak de gemarineerde garnalen in ongeveer 2 - 3 minuten in een beetje olie. Leg de garnalen op een bord

Dan maak je de saus: doe het groentemengsel in de wok, voeg de kokosmelk, bouillon, sap van een limoen, de gember en paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en breng aan de kook. Voeg dan de roomkaas toe en de garnalen. Garneer met wat overgebleven peterselie of basilicum, en de jalapeno peper. Serveer met een beetje rijst.

 

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco

Filipijnen – Pancit

Filipijnen - Pancit

Recept voor een snel Filipijns wokgerecht

Filipijnse Pancit Reept

Filijpijnse recepten tot nog toe:

Een van de allerbeste en meest verrassende recepten die ik tot nog heb gekookt voor Wereldgerecht.nl was de Filipijnse Kip Adobo (Ken je deze niet, klik hier voor het recept). Kip Adobo heb ik sindsdien wel een stuk of 6/7 keer gemaakt en blijkt elke keer weer een hitje.

Vandaag daarom een ander Filipijns gerecht op het menu. Pancit, een Filipijns wokgerecht. Pancit betekent 'noedels' in het Filipijns. Daarom is er niet één versie van dit gerecht, maar zijn er meerdere. Ik heb dit recept gekregen van een zogenaamde Fan van de Filipijnen, en die er inmiddels 4 keer is geweest. Het recept bevat zowel varken, als kip en garnalen. Een behoorlijke beestenboel dus, maar het was zeker de moeite waard. Oke, het is geen Kip Adobo maar het komt een heel eind in de buurt. Op een schaal van Nul tot Adobo toch zeker een zeven-en-een-half, en dat is goed.

Wat heb je nodig:

- 250 gr Pancit (Dit zijn Filipijnse rijstnoedels, maar andere rijstnoedels zijn ook prima)
- 200 gr kippendijen, gesneden in blokjes ter grootte van een dobbelsteen
- 200 gr speklap, gesneden in reepje van 1 bij 4 cm.
- 100 g garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 2 uien, in ringen gesneden
- 3 knoflooktenen, fijn gesneden
- 1/2 spitskool, grof gesneden
- 2 wortels gesneden in plakjes van 3 milimeter
- 100 ml sojasaus
- 1 el witte wijnazijn of 1 el sushi azijn
- 1 el palmsuiker
- versgemalen zwarte peper naar smaak

Optioneel ter garnering: 2 lenteuitjes, grof gehakt

Pancit Recept:

Bereid de de rijstnoedels zoals het staat op de verpakking. Kook ondertussen ook de wortel beetgaar. Pak een wok en bak  de ui kort in wat olie en voeg de knoflook toe, fruit lichtjes aan.  Kip en varkensvlees erbij en op middelhoog vuur bakken tot alles is dichtgeschroeid en er geen roze meer te zien is.

Voeg dan achtereenvolgens de spitskool, de wortels, de sojasaus, azijn, palmsuiker, en de garnalen toe. Wok op hoog vuur tot alles smaken zich verdelen. Roer dan de noedels er schep voor schep door heen tot je de gewenste verhouding bereikt.

 

 

Dumpling – Taiwan

Taiwan - Taiwanese Dumpling

Recept voor heerlijke handgemaakte dumplings

Recept voor Taiwan dumplings

Dumplings uit Taiwan

Dit recept heb ik gekregen van een Utrechtse die 7 maanden in Taiwan heeft gewoond. Ze verzamelde daar Oost-Aziatische gerechten in een persoonlijk kookboek. Na het proeven van vele dumplings bleek deze versie de beste. Zij was bereid om het recept te delen.

Taiwan is iets kleiner dan Nederland maar heeft de helft meer inwoners. Het is één van de dichtbevolktste landen ter wereld. Het is een smeltkroes van verschillende Azatische landen, culturen en keukens. Taiwan is in het verleden bezet geweest door zowel Japan als China. Deze landen hebben hun sporen achter gelaten en dat proef je in de Taiwanese keuken, Taipee (hoofdstad) schijnt dan ook een culinair avontuur te zijn!

Let op: voor dit gerecht heb je een bamboestomer en veel geduld nodig!

Ingrediënten voor Taiwanese dumplings:

– 2 kopjes bloem (275 gram)
– ½ kopje water (125 ml)
– 230 gram varkensgehakt
– 115 gram garnalen in stukjes
– 60 gram Chinese kool in stukjes
– 1 theelepel met kop erop van gesneden gember
– 1 eetlepel met kop erop van groene ui
– 2 eetlepels soja saus
– ½ theelepel sesam olie
– 3 snufjes witte peper
– zout

On the side; maak een passende Taiwanese dipsaus

– 2 el sojasaus
– 1 eetlepel azijn
– 1 eetlepel hoisin
– paar druppels sesam olie
– knoflook, 1 teen. Zeer fijn.
– gember, een halve duim. Zeer fijn.
– groene ui, 2 stuks. Zeer Fijn.
– 1 eetlepel suiker

Meng alles goed door elkaar en klaar is Kees

Recept voor Taiwan dumplings

Recept:

De vulling maak je door alle ingrediënten zeer fijn te snijden, en dan met elkaar te mixen. Ruik aan dit mengsel, en Taiwan komt je tegemoet. Ik heb me laten vertellen dat dit dé Taiwanese voedselgeur is!

Doe de bloem en water in een kom en kneed het geheel totdat er een dik, zacht en stevig deeg ontstaat. Maak een bol van het deeg en snijd dit in 4 gelijke stukken. Maak van elk van de vier delen een cilinder met een doorsnede van 3 centimeter.

Om te zorgen dat het deeg niet uitdroogt kan je het leggen onder een vochtige en dampende theedoek.

Snij stukjes van 2 cm van de cilinder af.  Per stukje plat duwen met je handen en omdraaien totdat het een dun plakje wordt. (midden dikker blijven dan randen). De doorsnede van het plakje moet tussen de 7 en 10 cm zijn. Lukt het niet dan kan je een deegroller proberen! Stop de vulling in het midden, en vouw de top samen. (je kan water gebruiken om het dicht te plakken maar dit hoefde bij ons niet). Pak het vastgeplakte stuk vast en plooi de rest erop. Het einde duw je naar binnen. Het is even oefenen maar na een tijdje gaat het beter! Zie de video hieronder.

Verwarm een liter water en zet je bamboestomer erop. Knip een stuk bakpapier in een ronde vorm en leg deze in de bamboestomer. Na tien minuten zijn ze klaar.Voor de goudbruine touch! Verwarm ruimschoots olie in een koekenpan op medium hitte. Leg 8 dumplings erin en bak tot deze goudbruin zijn!

Serveer de dumplings met de dipsaus en een fris biertje of een vinho verde.

Recept voor Taiwan dumplings

Fakoye – Mali

Mali - Fakoye

Een parel van een Malinees recept, van de Songhai bevolking

Recept voor Faokye

Dit is een van de mooiste wereldgerechten die ik tot dusver hebt gekookt: De basis van deze maaltijd lag op het Afrika Festival waar ik een Amsterdamse ontmoette. Deze dame was de weduwe van een van de beste, meest memorabele Afrikaanse gitaristen ooit, Ali Farka Touré (YouTube clipje hieronder). Toevallig woonde zij vlakbij mijn werk op de Weteringsschans, en kon ik een inkijkje nemen in de Malinese keuken.

Voor dit recept maakten we gebruik van een groen soort aards, licht gerfermenteerd-geurend kruid wat een van de bands op het Afrika festival had meegenomen uit Mali (zie op de foto hieronder, dat groene spul). Er werd mij verteld dat het kruid alleen groeit en wordt gebuikt in Mali dus niet verkrijgbaar is in Nederland, helaas. Het schijnt ook een ongelooflijk priegelwerk te zijn om bij het oogsten al het zand eruit te halen.

Ali Farka Touré – Malinese Blues

Ingredienten

600 gram lamsvlees
100 gram roomboter
3 grote handen fakoye kruiden
rijst, voor vier personen
2 middelgrote uien, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
5 laurierblaadjes
madam janet peper
maggi blokje
1 el uienpoeder
1 el knoflookpoeder
zwarte peper / zout

 

Recept voor Fakoye

Recept

Mix de boter en de fakoye kruiden….

Recept voor Fakoye

kneed een mooie ronde bal met je handen…

Recept voor Fakoye

Fruit de ui en de knoflook, voeg vervolgens het lamsvlees toe en bak dit aan alle kanten bruin. Doe daarna de fakoye-bal en de madam Janet peper erbij. De peper moet in zijn geheel worden toegevoegd, voorzichtig, breek ‘m niet kapot tijdens het roeren!

Recept voor Fakoye

Wacht tot de Fakoye-bal aan het smelten is en doe dan de laurierblaadjes, de knoflook- en uienpoeder erbij. Meng het blokje maggi met 400 ml water. Schenk dit bij de Fakoye en laat 30 minuten zachtjes pruttelen, op laag vuur.

Recept voor Fakoye

Serveer de Fakoye met de rijst op een mooie grote schaal. Om het echt goed te doen, eet je dit gerecht traditioneel in een kring en enkel met je rechterhand. Eet gezellig met zijn allen van dezelfde schaal, en vergeet niet dat je geen lamsvlees van je buurman mag pikken.

Recept voor Fakoye