Galbi – Zuid-Korea

Zuid Korea - Galbi

Het beste van de Koreaanse Barbecue

Galbi - BBQ - Barbecue - Korea

Ingredienten:

  • 1 kilo dun gesneden entrecote (vraag je slager of hij dit wil doen, ca 8 mm per plakje
  • 200 ml soja saus
  • 130 gram suiker
  • 50 ml honing
  • 50 ml sesamolie
  • 75 ml sprite (7up)
  • 25 ml Mirin (te koop bij de Aziatische toko, dit is een rijstwijn die je evt kan vervangen door Sherry)
  • 6 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 4 lente uitjes, fijn gesneden
  • 1 Aziatische peer, geschild, klokhuis eruit en dan geraspt / of zeer fijn gehakt. Deze peer vind je bij de Aziatische toko, of soms bij de Turkse winkel (gaat ook wel door het leven als Nashi peer)
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • kleine hand vol sesamzaadjes

Bereiding:

  • Bij dit recept is het belangrijk dat het vlees dun afgesneden wordt. Ik liet de slager het vlees afsnijden op 8 millimeter.
  • Combineer alle gerechten voor de marinade. Voeg het vlees toe en laat 12-36 uur marineren.
  • Steek een barbecue hoog op. Laat ‘m lekker op temperatuur komen. Gril de stukken vlees aan beide kanten kort dicht. Wij deden beide kanten ca 1-2 minuut, en hadden een mooie medium-rauwe garing. Waarbij het vlees extreem mals en smaakvol wordt.
  • Afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van je barbecue, kan je ervoor kiezen om het vlees wat langer / korter te grillen.
  • Smeer het vlees tijdens het grillen lichtjes in met de marinade voor een extra smaakexplosie.

 

 

Morasa Polow – Iran

Morasa Polow - Iran

Juwelenrijst met heel veel attributen

Iran Morasa Polow - Recept

Dit gerecht is één van mijn favorieten van de Perzische keuken. In Iran hebben ze 'rijst koken' tot een ware kunst verheven. Bij Oud & Nieuw feesten of bruiloften is het dit gerecht dat de show steelt. Dit is waar de gemiddelde Iraniër z'n hart sneller van gaat kloppen; de juwelenrijst. Van oudsher traditioneel geserveerd op bruiloften, maar ook toegestaan op een reguliere Hollandse doordeweekse avond. De ingredienten uit dit gerecht zijn alleen schaars en duur. Voor de Iraniër met een kleine portemonnee niet te veroorloven, maar ook hier in Nederland moeilijk te verkrijgen. Vooral voor de 'berberis' moest ik even zoeken, die vond ik uiteindelijk in een Perzische supermarkt in de Kanaalstraat Utrecht.

Iran Morasa Polow - Recept

Ingrediënten:

- plukje saffraan
- 2 eetlepels boter
- 200 gram wortel, geschild en geraspt op een grove rasp
- 3 tl Perzisch kruidenmengsel: advieh
- 1 eetlepel suiker
- 50 gram gepelde pistachenoten
- 50 gram amandelen
- 35 gram gedroogde berberis (of vervangen door gedroogde cranberry / granaatappelpitjes)
- 300 gram basmatirijst
- 2 eetlepels olie

Recept Morasa Polow
Recept Morasa Polow

Saffraan is één van de meest gebruikte smaakmakers in de Iraanse keuken

Recept Morasa Polow

Berberis wordt in Nederlands ''zuurbes genoemd'', en in het Engels Barberry. Je kan dit kopen bij een Perzische supermarkt en bij de betere Turk.

Recept Morasa Polow

Advieh is een Perzisch kruidenmengsel die zeer goed combineert met rijstgerechten

Recept voor Morasa Polow

Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Vermeng met 4 eetlepels heet water.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Bak de wortel hierin zachtjes 10 minuten. Meng met anderhalve theelepel van de advieh, de suiker en een eetlepel saffraanwater.

Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Vermeng ze met de berberis

Was de rijst in ruim koud water. Laat uitlekken in een zeef. Breng in een grote pan water aan de kook met zout en kook de rijst 5 minuten. Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken.
Doe de olie, de rest van de boter, en 3 eetlepels water in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep, als de boter begint te bruisen, met een schuimspaan de helft van de rijst in de pan. Strooi er een theelepel advieh over. Schep daarop de gebakken wortel, en 2/3 van het noten-cranberrymengsel, gevolgd door de rest van de rijst en nog een theelepel advieh. Giet de rest van het saffraanwater er overheen. Laat de pan 1 minuut op middelhoog vuur staan. Je hoort de rijst sissen op de bodem. Draai dan het vuur zo laag mogelijk. Wikkel het deksel van de pan in een theedoek en dek de pan af. Laat 30 minuten stomen, zonder het deksel op te tillen.

Vul de gootsteen met een laagje koud water. Schep de rijst zo luchtig mogelijk op een grote schaal. Bestrooi met de achtergehouden noten/cranberry’s. Doop de bodem van de pan in het water. Haal de korst in zo groot mogelijke stukken uit de pan en serveer bij de rijst.

Recept: Klary Koopmans, NRC Next

Iran Morasa Polow - Recept
Iran Morasa Polow - Recept

Khoresh Bademjan – Iran

Khoresh Bademjan - Iran

Perzische stoofpot met lamsvlees en aubergine

Iran Khoresh Bademjan - Recept

Ingrediënten:

500 gr. lamsschouder, in blokjes
2 grote aubergines, geschild en in dunne plakjes (0,5 cm)
2 tomaten
1 el suiker
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
olijfolie
1 klein blikje tomatenpasta
3 glazen water, c.a. 600 ml
1 kaneelstokje
1/2 el kurkuma
Zout en peper
Sap van een halve limoen
Geroosterd sesamzaad, ter garnering

Recept Khoresh Bademjan

Recept voor Khoresh Bademjan

Snijd de plakjes aubergine op een dikte van ca. 5 milimeter. Breng deze op smaak met peper en zout. Bak ze in de pan, het liefst in een grillpan. Een bbq is nog beter!

Iran khoresh bademjan - Recept

Fruit daarna de knoflook en de ui in een grote pan tot de ui transparant is, doe de blokjes lam en de kurkuma, het kaneelstokje en peper en zout (naar smaak) erbij en schroei het vlees dicht. Snijd de tomaten in vieren en doe dit samen met de tomatenpasta en de suiker in de pan. Het water mag er nu ook bij en het geheel moet aan de kook worden gebracht. Zet het vuur laag en laat een uur zachtjes borrelen. Voeg na een uur de gegrilde aubergines toe samen met het limoensap. Proef even en voeg eventueel peper en zout toe. Nog een half uurtje pruttelen en dan is je Perzische stoofpot klaar.

Iran khoresh bademjan - Recept

Khoresh Fesenjan – Iran

Khoresh Fesenjan - Iran

De magische combinatie van walnoot en granaatappel

Iran KHORESH FESENJAN - Recept

Ingrediënten:

• 2 uien, heel dun gesneden
• Olie
• 800 gram kippendij
• 250 gram walnoot
• 60 ml koud water
• 250 ml granaatappelconcentraat
• Zout / peper
• Granaatappelpitjes en walnoot ter garnering

Recept Khoresh Fesenjan

Recept voor Khoresh Fesenjan

1. Frituur de uien in een koekenpan tot deze goed doorbakken zijn en licht bruin kleuren
2. Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de walnoot zeer fijn te malen. Mix het walnoot poeder met 60 ml koud water. Het walnootmengsel blijft dik en wordt licht beige van kleur.
3. Doe een beetje olie in een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een kleine gietijzeren pan. Besprenkel de kip rijkelijk met zout en peper, en doe deze in zijn geheel in de pan.
4. Doe vervolgens de gefrituurde ui bij de kip.
5. Dan het walnotenmengsel en het granaatappelsap concentraat.
6. Breng aan de kook op middelhoog vuur.
7. Als de saus kookt, zet je het vuur op laag. Doe de deksel half op de pan, en laat op laag vuur een kleine anderhalf uur rustig pruttelen. De kip is dan zeer zacht, mals en smaakvol.
8. Is de saus te dun dan kan je hem inkoken door de deksel van de pan af te halen. Soms zit er (heel) veel vocht in kip, bij sommige supermarkten is dit het geval. Het kan dan zijn dat je de saus niet kan inkoken, in dat geval kan je beter een blanke roux of maïzena gebruiken om de saus te binden.
9. Serveer met een lekkere Perzische rijst.

Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept
Iran KHORESH FESENJAN - Recept

Brazilië – Pão de Queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Recept voor de lekkerste Braziliaanse kaasbroodjes

Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)
Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Ingrediënten

Voor circa 20 stuks

500 gram tapioca meel (o.a. te verkrijgen bij de natuurwinkel)
300 ml volle melk
120 ml water
80 ml olie
1 bol mozzarella, in kleine stukjes gesneden.
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
150 gram oude kaas (Hollands)
2 middelgrote eieren, geklopt
3 tl zout

Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)
Recept voor Brazilië - Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Recept:

Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Daarna:

  1. Mix de melk, water, olie, en zout in een pan. Roer goed door (het zal niet goed mengen maar dat is niet erg), breng aan de kook op middelhoog vuur
  2. Pak een grote kom waarin je gemakkelijk kan mixen en kneden. Als de melk kookt, schenk dit bij de bloem. Mix en kneed het deeg goed, tot je een zeer plakkerig deeg hebt (in sommige recepten gebruiken ze een mixer, dit hebben wij niet geprobeerd)
  3. Kneed dan ook de eieren door het mengsel, dit lijkt moeiijk te gaan en dat is het ook, maar je moet even geduld hebben
  4. Na de eieren kan je ook de kaas er door heen kneden. Het deeg hoort zacht en plakkerig te zijn, als het deeg te nat is kan je nog wat extra meel erbij doen, doe echter niet te veel extra meel erbij, anders worden je kaasbroodjes een soort stuiterballen.
  5. Maak balletjes, net iets kleiner dan een golfbal. Gratis tip: Maak je handen nat en gebruik een lepel!
  6. Leg de ballen op een ingevet bakpapier, bak ze voor 10 minuten, draai ze om en bak ze nogmaals 10 minuten. Bepaal na 20 minuten of ze al voldoende goudbruin zijn, bij sommige (minder hete) ovens zullen de broodjes nog iets langer in de oven moeten.
  7. Serveer Warm!

Het deeg kan je ook bewaren in de vriezer. Maak in dat geval eerst balletjes, vries deze in, en doe ze vervolgens bij elkaar in een ziplock zakje (om ruimte te besparen)

Ter variatie: In Hawaii aten we deze kaasbroodjes op een farmers markt. Hier vulde de verkoper ze nog met een dulce de leche (soort Zuid-Amerikaanse karamelsaus) of met een ricotta-bacon mengsel.

 

Recept voor Braziliaanse kaasbroodjes

Herbes de Provence – Frankrijk

Frankrijk - Provencaalse Kruiden (Herbes de Provence)

Een recept om zelf provencaalse kruidenmix te maken

Provencaalse Kruiden mix Zelf Maken Recept

Welke kruiden gaan er in het kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’?

De samenstelling van Provencaalse Kruiden varieert tussen de verschillende recepten die ik heb gevonden op internet. Bij sommige recepten worden er slecht 5 soorten kruiden gebruikt. Andere recepten gebruiken extra kruiden zoals lavendel, kervel en munt, waardoor ze op 12 a 13 verschillende kruiden komen. Onderstaande is een recept die mij goed bevalt, en waarvan je keuken heerlijk gaat geuren wanneer je de kruiden gebruikt.

  • 3 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogd bonenkruid
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde dragon
  • 2 theelepel gedroogde lavendel
  • 2 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel gedroogde kervel

Mix alle bovenstaande ingrediënten door elkaar en doe het in een luchtdicht afgesloten potje. De smaak neemt af naarmate je het langer bewaart. Daarom is het goed om het het mengsel binnen 3 maanden te gebruiken.

Provencaalse Kruiden mix Zelf Maken Recept

Mexico – Elote

Mexico - Elote

Mexicaans streetfood recept; maiskolf van de BBQ (dit was de winnaar van de hele BBQ avond, proberen dus!)

Elote Recept mexicaans Mexico
Elote Recept mexicaans Mexico

Ingrediënten

Voor 4 personen:

4 verse maiskolven
60ml mayonaise
60ml zure room
110 gr. feta of Cotija, gekruimeld
1 tl chili poeder (of wat meer naar smaak)
1 teen knoflook, zeer fijn gehakt/gesneden
1 el fijngehakte koriander of peterselie
1 limoen, in plakjes
1 rode peper ter garnering
peper en zout naar smaak

Recept:

Dit recept is heel easy, niet duur en een goede afwisseling voor een bbq met veel vleesgerechten:.
1. Grill de maiskolven op de barbecue. Draai deze zo nu en dan om zodat ze aan alle kanten mooi kleuren. Na ongeveer 15 a 20 minuten zijn ze klaar (maar proef even voor de zekerheid)
2. Maak ondertussen de saus: Mix de mayonaise, zure room, feta, chilipoeder, knoflook en peterselie.
3. Rol de maiskolf door de saus. Dep de saus er goed overheen met een lepel.
4. Serveer met een stukje limoen en evt wat rode peper.
5. Eet met je handen 🙂
Elote Recept mexicaans Mexico

Cuba – Mojo Marinade

Cuba - Mojo Marinade

Recept voor authentieke Cubaanse Mojo

Recept voor Cuba - mojo marinade

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

300 ml vers sinaasappelsap
75 ml vers limoensap (ca 2 limoenen)
75 ml vers citroensap (ca 1 grote citroen)
4 volle eetlepels verse oregano, fijn gesneden
60 ml olijfolie
12 tenen knoflook, gekneusd
1 grote duim gember, in dunne plakjes
2 tl zout
3 jalapeno pepers, in plakjes gesneden

Cubano sandwich

Recept voor Cuba - mojo marinade

Dit was de Cubano sandwich die we eerder maakten: klik hiernaast voor het recept!

Recept:

Een marinade kan twee functies hebben; smaak toevoegen aan je vlees, en het vlees malser maken. Deze marinade doet beide! Dat de marinade smaak toevoegt mag duidelijk zijn. Maar bij deze Mojo marinade zoeken de zuren van de citrusvruchten hun weg naar de eiwitstructuren in je vlees waardoor het vlees zachter wordt, en dus lekkerder. Gebruik het voor rund, varken, kip en misschien zelfs een dikke lamsbout of schouder. Gebruik het niet voor vis, deze heeft de neiging om al te garen in de zuren van de citrus (zoals bij een Peruaanse Ceviche). En zoals bij veel marinades geldt, een nachtje of twee nachten marineren komt het resultaat ten goed. Laat de marinade haar werk doen!

Mix eenvoudigweg de ingredienten door elkaar, en voeg je vlees naar keuze toe. Dek af en zet koel weg. De tijd doet de rest.

Mojo Marinade wordt bijvoorbeeld gemaakt voor de legendarische Cubano Sandwich. Een sandwich om je vingers bij af te likken. Zie hier het recept dat we al eens uitgebreid testten bij wereldgerecht.

 

Hawaii – Garlic Shrimps

Hawaii - Garlic Shrimps

Recept voor de enige echte Garlic Shrimps van de Northshore, Oahu

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Over knoflookgarnalen.

Knoflook en garnalen zijn een gouden combinatie. Doe er een beetje citroen bij en je kan als chef eigenlijk vrij weinig fout doen. Een bekende en tevens heerlijke variant is de tapa 'Gamba con ajilo' uit Spanje. In de afgelopen vakantie op Hawaii kregen knoflookgarnalen echter een nieuwe dimensie. Dit was op het eiland Oahu aan de Northshore, waar de beruchte golfsurfwedstrijden zijn vanwege de extreem hoge golven. Hier waren naast hoge golven ook tientallen foodtrucks die zogenaamde garlic shrimps verkopen. Giovanni's is al een begrip sinds 1993 (zie foto). Hun recept voor garnalen heeft meerdere prijzen gewonnen. Het is er altijd druk, en niet zonder reden.

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Het onderstaande recept was zeer goed, maar aan Giovanni's kan ik niet tippen. Toch heb ik nog nooit zulke goede garnalen gegeten in Nederland, proberen dus!

Ingrediënten, voor twee personen

250 gram gepelde garnalen, goede kwaliteit
2 el bloem
1 el paprikapoeder
1 tl zout
1 tl cayennepeper
7 tenen knoflook, grof gehakt
70 gram roomboter, ongezout
35 ml olijfolie
Sap van een halve citroen
2 partjes citroen ter garnering

Recept

Met dit recept ga je de lekkerste garnalen bereiden die je ooit hebt gegeten. Dit is een magische stap die je niet moet overslaan, hierdoor worden de garnalen straks kleine smeuige smaakbommetjes:

Meng de bloem, paprika, zout en cayenne peper. Paneer de garnalen in dit mengsel en zorg dat alle garnalen goed bedekt zijn (zie foto).

Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps
Recept voor Hawaiiaanse garlic shrimps

Zet nu een grote koekenpan op laag vuur. Voeg de boter de olie en de knoflook toe. Laat de knoflook met beleid heel zacht fruiten voor 5-7 minuten. Voeg daarna de garnalen toe, en zet de pan op middelhoog tot hoog vuur en bak beide kanten van de garnalen 1:30 tot 2 minuten. Blus af met citroensap en breng op smaak met een beetje zout.

Schep vervolgens de garnalen op een bord naast een bedje van rijst. Als er nog knoflook in de pan zit kan je deze erbij serveren. Garneer met een extra schijfje citroen.

Recept voor Hawaiiaanse knoflook garnalen

Brazilië – Camarão no Leite de Coco

Brazilië - Camarão no Leite de Coco

De beste Braziliaanse kokossaus vind je hier!

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco

Ingrediënten

Voor vier personen:

500 gr ganalen, gepeld
5 el olie
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl zout
1tl zwarte peper
1 ui, fijngesneden
1 oranje paprika
100 gram gepelde tomaten
handvol basilicum blaadjes, fijn gesneden
2 el peterselie, fijn gesneden
1 blik kokosmelk
100 ml groentbouillon
1 limoen
1 duim gember, fijn gesneden
3 tl paprikapoeder
75 gr roomkaas
1 jalapeno, in dunne plakjes, ter garnering

Recept:

Marineer de garnalen in 1 eetlepel olie, een snuf zout en peper en een teen knoflook. Zet koel en afgedekt weg.

Eerst maak je de groente: Pak een grote wok of pan en verwarm een scheut olie. Voeg de ui en de gesneden paprika toe en bak 3 minuten op hoog vuur. Doe vervolgens de rest van de knoflook er een minuutje bij; en daarna de tomaten, basilicum, peterselie. Laat twee minuten meekoken en doe alles in een blender of mixkom. Blender alles tot een gladde massa en zet weg

Bak de gemarineerde garnalen in ongeveer 2 - 3 minuten in een beetje olie. Leg de garnalen op een bord

Dan maak je de saus: doe het groentemengsel in de wok, voeg de kokosmelk, bouillon, sap van een limoen, de gember en paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en breng aan de kook. Voeg dan de roomkaas toe en de garnalen. Garneer met wat overgebleven peterselie of basilicum, en de jalapeno peper. Serveer met een beetje rijst.

 

Recept voor Brazilië - Camarão no Leite de Coco

Camarão no Leite de Coco