Chili – Recept voor Empanada de Pino

Chili - Empanada de Pino

 

 

Wat je nodig hebt:

Benodigdheden:

Voor het deeg:

450 gram bloem
Een deegroller (wijnfles) en een pizzasnijder
100 gram boter (kamertemperatuur)
2 el suiker
2 tl zout
2 eieren
200 ml water

Voor de vulling:

2 tenen knoflook 3 grote uien
500 gram rundergehakt 2 tl komijn
2 tl chili poeder 1 tl paprika poeder
200 ml runderbouillon 2 eetlepels bloem
100 gram rozijnen 100 gram groen olijven, in plakjes
2 hardgekookte eieren 3 eierdooiers

Stappenplan:

Maak het deeg:

- Zeef de bloem en voeg de suiker en het zout toe
- Mix met twee vorken de boter door het bloemmengsel
- Klop 2 eierdooiers (de derde heb je later nodig!) en voeg toe samen met het water
- Kneed het deeg, voeg eventueel extra bloem of water toe om het mooi consistent te maken
- Maak balletjes zo groot als een mandarijn en leg koud weg.

Maak de vulling:

- Hak de uien en de knoflook fijn. Fruit deze op een laag vuur ca 5 minuten in olijfolie.
- Voeg het gehakt en alle kruiden toe. Rul het gehakt tot deze bruin is.
- Voeg de olijven en de rozijnen toe, bak deze kort mee.
- Voeg de runderbouillon toe en laat deze inkoken tot het grotendeels verdampt is.
- Voeg de bloem toe, zodat de vulling niet meer vloeibaar is.

Maak de empanadas:

- Leg een beetje bloem op het aanrechtblad zodat het deeg niet vast gaat kleven
- Pak een balletje deeg, maak deze plat, rond en vlak met behulp van een deegroller (of een lege wijnfles)
- Doe 2 grote eetepels vulling in het midden van het deeg, doe er 2 plakjes ei op
- Vouw het deeg dicht en snijd met een pizzasnijder overtollig deeg weg
- Plet het deeg op de rand in elkaar met een vork (zie streepjes op de foto)
- Smeer de bovenkant in met de eierdooier
- Doe de empandas 20 a 25 minuten in de oven op 180 graden (of tot ze goudbruin zijn)




Stappenplan:

Empanadas vindt je in heel Latijns en Zuid Amerika, oorspronkelijk komen empanadas uit Portugal, in 1520 is het eerste recept verschenen (Wikipedia) in een kookboek. In Costa Rica verkopen ze gefrituurde Empanadas op elke hoek van de straat. In Groningen stond er 's nachts vaak een illegale empanada handelaar in de Peperstraat, 1 euro voor een met de hand gemaakt geluksflapje , daar kan de FEBO toch niet tegen op?!

Rusland – Recept voor Steur met granaatappelsaus

Rusland - Steur met granaatappelsaus

Benodigdheden, voor 6-8 personen:


- 1 steur van ca 2 kg



Marinade:
- Olijfolie
- Sap van 2 citroenen

- 2 uien
- 1 el paprika poeder

- Peper en zout



Voor de saus:


- De pitjes van 2 granaatappels

- 2 kaneelstokjes

- 1 el kruidnagel

- 200 ml rode wijn

- Sap van 1 limoen



Barbecue

Steur staat bekend om zijn kaviaar. In Rusland wordt de vis zelf ook als een delicatesse gezien. De vis wordt vaak bij bruilofen en feesten op de barbecue klaargemaakt en geserveerd met granaatappelsaus, brood en een salade.

Zowel de steur als het recept komt van de Russische supermarkt 'Matroesjka' op de Voorstreek in Leeuwarden.

Handleiding:

1. Maak de vis goed schoon. Snijd de vinnen, de staart en de kop eraf met een scherp mes. Je kan deze onderdelen heel goed gebruiken voor een visbouillon dus niet weggooien!



2. Snijd vis in moten van 3 cm dik. 



3. Maak de marinade. Meng 6 el olijfolie, het citroensap, de ui en de paprikapoeder in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout.


4. Doe de steur in de marinade. Dek af en zet minimaal twee uur koel weg.

Steek de barbecue vast aan.



5. Voor de saus: Doe de granaatappel, de wijn, de kaneelstokjes, het limoensap en de kruidnagel in een pannetje. Breng het aan de kook en wacht tot de helft is ingekookt. Breng op smaak met peper en zout. (de saus blijft dun)



6. Haal de steur uit de marinade. Gaar de vis in ca 10 minuten op de barbecue aan beide kanten mooi bruin. Doe een beetje van de marinade over de vis en laat nog kort even stomen. 



7. Serveer de steur met granaatappelsaus met brood en evntueel een salade. Dep het brood in de saus en eet het samen met de vis!





Congo DR – Recept voor Kip Moambe

Congo DR - Kip Moambe

Moambe is een saus gemaakt van palmnoten. De palmnoten worden eerst gekookt en vervolgens fijngestampt. Daarna wordt de pulp vermengd met water, gezeefd en opnieuw gekookt. Het eindresultaat is een soort tapenade.

Dit recept komt van VTM held, SOS Piet.


Benodigdheden, voor 4 personen:



- Een hele kip. Vraag de poelier of hij deze in 8 stukken wil snijden. (of naar eigen smaak kippenbouten, vleugels)

- 1 blik Moambe (palmnotensaus, dus geen palmolie)

- 2 rode chili pepers 
// 6 teentjes knoflook
 // 2 uien
 // 3 tomaten
 // 1 el gedroogde tijm, of liever 2 takjes verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- 1 blokje kippenbouillon
-
- 100 ml water
- bakboter

- 2 lente uitjes

- verse bladspinazie, 500 gram
- 2 el olijfolie

Dit heb je nodig:

Zorg ervoor dat je de saus niet in je kleding krijgt!


1 - Doe bakboter in een grote stoofpan. Bestrooi de kip van alle kanten ruim met peper en zout.


2. Bak de kip aan alle kanten mooi bruin. Gebruik desnoods een extra koekenpan wanneer het niet goed lukt.


3. Snij de tomaten, uien en 4 teentjes knoflook in grove stukken. Snijd ook de chili pepers, deze mogen wel wat fijner gesneden worden. Voeg dit allemaal toe bij de kip.


4 Blus af met het water en het blokje kippenbouillon. Voeg daarna de gehele pot moambe toe. Deze saus wordt dunner als het verwarmd wordt. Voeg ook de laurier en tijm toe.

Dit moet een uur sudderen op een laag vuur. Roer de pan zo nu en dan door. Het moet een dikke saus worden, als hij te dun is laat je de pan zonder deksel door sudderen.



5. Kook de rijst en snijd de lente ui in ringetjes.


6. Laat een grote pan goed warm worden op een laag vuurte. Doe een beetje olie en de laatste knoflook in de pan. Doe alle spinazie erbij, peper / zout en doe de deksel erop. Wacht even en roer dan door. Als de spinazie is geslonken doe je het vuur uit. 


7. Dien de Kip Moambe op met rijst en de verse spinazie. Garneer de saus met lente ui.


Cambodja – Recept voor Amok

Cambodja - Amok

Benodigdheden voor 4 personen:



Al deze ingredienten zijn te koop bij de toko. Verse producten die je niet gebruikt kan je invriezen!



- Bananenbladeren en kleine sateprikkers (zie foto)
- 

Verse kruiden, voor de currypasta: 

- 2 tenen knoflook // 1,5 el gember
 // 2 sjalotten // 2 el laos wortel
 // Rasp van een halve limoenschil // 2 el geelwortel (kurkuma) // 2 stengels limoengras // 4 kleine pepertjes
 // 1 el garnalenpasta // 2 el palmsuiker



- 300 ml kokosmelk

- 1 bosje Chinese broccoli
- 400 gram witvis

- 8 limoenblaadjes

Mandje van bananenbalderen, mandje, MAND

Hoe maak je dat?


0. Maak een kommetje van de bananenbladeren. (zie video hieronder)


1. Maak de kruiden voor de pasta schoon indien nodig. Schil en snijd alles in kleine stukjes.


2. Er gaan heel veel kruiden in dit gerecht, om er voor te zorgen dat het een mooie pasta wordt, moet je ze een voor een in de vijel stoppen en telkens fijn malen. Tot alle kruiden een mooie pasta worden.


3. Bak de pasta 2/3 minuten in wat olie. Zorg dat het niet aankoekt.

Snijd ondertussen de vis in stukjes en de limoenblaadjes en de Chinese broccoli in reepjes.


4. Voeg na 3 minuten 3/4 van de kokosmelk en de helft van de limoenblaadjes toe. Laat even pruttelen en voeg dan ook de vis toe. Laat 2 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg peper en zout naar smaak toe.


5. Pak de kommetjes van bananenblad. Doe de gesneden Chinese broccoli op de bodem en verdeel het vis-pasta-kokosmelk er bovenop.


6. Stoom de kommetjes 10 minuten. Als je geen stoompan hebt kun je ook een gewon pan met een zeef gebruiken. Vergeet niet de deksel er op te doen.


7. Garneer de amok met de overgebleven limoenblaadjes en een scheut kokosmelk.


8. Serveer met rijst. 



Finland – Recept voor Kalakukko

Finland - Kalakukko

Benodigdheden, voor 4 personen:


Voor het deeg:


- 450 gram roggemeel

-150 gram bloem
3 eiwitten

- Ca.. 300 ml water


- 25 gram boter (bak- of roomboter)



Voor de vulling:



- 500 gram filet van zalm / zalmforel / forel. Of koop gehele vissen als je zelf wil fileren.

- 100 gram ontbijtspek

- 100 gram schouderham

- 1 sjalotje

- 2 el olijfolie

- peper en zout

- handjevol rijst



Deegroller, bakpapier, alumimium folie



10 stappenplan:



Maak het deeg:

1. Pak een grote kom en mix de bloem met het roggemeel. 


2. Voeg de eiwitten en beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een flexibele massa. Als het deeg te veel plakt kan je nog wat meer bloem toevoegen. 


3. Doe het deeg in plastic folie en leg het een haf uur in de koelkast.


4. (Fileer de vis) Meng de visfilets met de sjalot, olijolie, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 225 graden.


5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkbank / aanrecht met bloem en rol het deeg in een cirkel tot het 6 mm dik is.


6. Leg in het midden van de 'deegcirkel' een handjevol rijst neer. Leg daarop de vis in laagjes. Doe bovenop laagjes met het spek en schouderham.


7. Vouw de uiteinden van het deeg naar elkaar toe en plak de randen dicht met een beetje water. Vouw nou de andere 2 uiteinden naar elkaar toe zodat je een pakketje krijgt. Ook deze plak je dicht met water. Als je teveel deeg hebt kan je dit er afsnijden, een te dikke bodem is niet lekker.


8. Doe het pakketje in een ingevette ovenschaal. Zet voor 30 minuten onderaan in de oven op 225 graden. Kijk regelamtig of de bovenkant niet zwart wordt.


9. Haal het brood uit de oven en vet de bovenkant in met boter. Wikkel het brood in zijn geheel in aluminiumfolie. Doe de oven nu op 125 graden en laat nog twee uur staan.


10. Snij dikke plakken af, eetsmakelijk!



Senegal – Recept voor Yassa

 

Senegal – Yassa

Stappenplan:

1. Snijd 2 uien in ringen. Doe de ui, en alle kip in een grote kom. Smeer de kip in met mosterd. Dek af en zet 30 minuten koel weg.
2. Pak een braadpan of een grote wok. Veeg de marinade grofweg van de kip af, maar gooi het niet weg. Braad de kip in olie tot de buitenkant lichtbruin gekleurd is. Voeg ondertussen de rest van de marinade, de uien en ook de knoflook toe.
3. Doe alle mosterd in de pan en voeg direct het bouilon blokje en water toe. Zorg dat alle kip onder water staat. Laat het op laag vuur 10 minuten koken.
4. Schil de aardappels en snijd ze in drie stukken. Doe dit bij de kip in de pan. Roer het mengsel af en toe door. Prik af en toe met een vork en check of de aardappels klaar zijn.
5. Kook de rijst.
6. Rasp de schil van 2 citroenen.
7. Wanneer de aardappelen gaar zijn moet de saus ingedikt worden. Gebruik hiervoor de maizena.
8. Serveer de kip, saus en rijst met een beetje citroenrasp.

Dit heb je nodig:

Voor 4 personen:

1,2 kg kippenvleugels / drumsticks / kluifkip
175 gr
milde franse mosterd, 
175 gr pittige zaanse mosterd
300 gr rijst
6 middelgrote vastkokende aardappelen
7 middelgrote uien
1 kippenbouilon blokje
2 citroenen
beetje maizena

Nederland – Recept voor Bitterballen

Nederland - Bitterballen

Kopen:

500 gram sucade 
200 gram roomboter
 150 gram bloem
 2 runderbouillon blokjes
 3 eieren 
1 pakje grof paneermeel
 300 ml water
 Nootmuskaat

1. Snijd het rundvlees in stukjes. Bak het aan op hoog vuur en zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. 

Het kan zijn dat er veel vocht vrijkomt bij het bakken. Pak dan een tweede koekenpan om het vlees in twee etappes goed dicht te schroeien. Voeg in zo'n geval na het bakken het vocht en het vlees weer bij elkaar.


2. Als al het vlees goed dichtgeschroeid is, zet je het vuur lager. Voeg de boter, de bouilonblokjes en het water toe. Roer het mengsel door en breng rustig aan de kook. 


3. Laat het vlees 3 uur sudderen. Zo nu en dan even roeren.


4. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg het op een snijplank. Gooi niets weg! Trek met 2 vorken het vlees uit elkaar, zodat er mooi draadjesvlees overblijft.


5. Doe het draadjesvlees terug in het boter - bouillon mengsel.


6. Doe het vuur omhoog. Maak een papje van de bloem en wat water. Voeg dit geleidelijk toe en zorg dat het mengsel gaat binden tot een mooie ragout. 


7. Voeg naar smaak nootmuskaat toe.


8. Haal de ragout van het vuur en laat het afkoelen tot de boter gestold is. Dit kan even duren dus ga gerust wat anders doen. Wil je het proces versnellen, zet het dan in een schaal in ijswater neer.


9. Pak 3 schaaltjes. 
Nr 1 is voor de bloem. Nr 2 is voor de eieren (eerst even klopppen). 
Nr 3 is voor het paneermeel.


10. Maak balletjes van de gestolde ragout. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, de eieren en het paneermeel. Zorg dat er een mooie laag om heen komt te zitten.


11. Frituur de balletjes 4/5 minuten op 180 graden.

12. Serveer met mosterd.

Algerije – Recept voor Dolma’s met couscous

Algerije - Dolma met couscous

Lijstje!

Benodigdheden voor 4 personen:


- Pakje druivenbladeren, 16 stuks (gerenomeerde avondwinkels) 

- 400 gr. couscous

- Bouillon blokje (kip, groente)


Vulling:


- 500 gram kipfilet

- 2 tl komijn

- 1 rode paprika

- 50 gr walnoten

- 50 gr dadels zonder pit

- 1 zoete appel

- 1 kaneelstokje

- 1 halve duim verse gember, fijngehakt



Salade:

 Groente naar keuze. 


Dressing: 1 el mosterd
1 el honing
 2 el citroensap
 4 el olijfolie
 



Couscous, the food so good they named it twice!



Haal de druivenbladeren uit de verpakking. Haal de bladeren van elkaar af. Spoel ze af onder de kraan en sorteer ze op een stapel. 



Salade:

 Ingredienten naar keuze. Wij hebben het simpel gehouden met wat ijsbergsla en komkommer maar je kan het ook uitgebreider doen


Dressing: 

Mix de mosterd, honing, citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.




Vulling: 


1. Snij de kip, paprika, walnoten, dadels en de appel. 


2. Bak de kip bruin, kruid de kip met de komijn en wat peper en zout. Voeg ook het kaneelstokje en de gember toe.


3. Voeg de paprika toe en bak deze even mee. Voeg daarna ook de dadels, de walnoten en de appel toe. Bak dit vijf minuten. Haal het kaneelstokje er naderhand weer uit.


4. Maak mooie rolletjes van de druivenbladeren en de vulling. Dit is echt een vrouwenwerkje dus als er een vrouw in de buurt is kan je dit beter aan haar over laten. Anders veel geduld hebben en blijven proberen. Prik de rolletjes dicht met een kleine sateprikker.


5. Als de rolletjes klaar zijn moeten deze nog 10 minuten in kokend water op een laag vuurtje.


6. Maak de couscous (zie de uitleg hierboven)


7. Serveer de couscous, de dolma's en de salade. Als je nog vulling over hebt kan je deze er los naast serveren.




Roemenië – Recept voor Pastrami


Roemenië - Pastrami

 

Benodigdheden voor 10 personen:

De pastrami hierboven op de foto is de kerstuitvoering. Je ziet een frambozencoulis, een pompoencreme en een sesamkletskop. Pastrami kan je ook eten zonder tierelantijntjes. Bijvoorbeeld op brood of met wat salade. Hoe dunner gesneden, hoe beter de smaak.

500 gr. dikke lende, in 1 stuk(hert, rund)



Voor de pekel:

Een grote hand vol koriander zaad

Grote hand vol grof zeezout
100 gram bruine suiker
Grote hand vol groffe peperkorrels



Een rookoven + houtsnippers

Hoe maak je dat?

1. Gooi alle ingredienten voor de pekel bij elkaar in een blender en maal deze fijn.
2. Bedek de bodem van een schaal met een deel van de pekel. Leg het vlees op de pekel en bedek met de rest van het mengsel.

Sluit de schaal af en zet 24 uur in de koelkast. Na 24 uur zul je zien dat het vlees veel vocht verloren heeft.

3. Haal de pekel van het vlees af. Dep het vlees goed droog met een keukenpapier.
4. Doe het vlees in een rookpannetje. Het vlees moet koud gerookt worden! Zet het vuur aan en wanneer het zaagsel begint te roken sluit je de rookpan af en doe je het vuur weer uit. Doe dit 4 keer een half uur, 2 uur in totaal.
5. Haal het vlees uit de rookpan. Je kunt er nu dunne plakjes afsijden.

Je kunt het vlees ook eerst in plastic folie wikkelen, strak. Dit even in de vriezer aanvriezen, niet bevriezen. Zo kan je er nog beter dunne plakjes van snijden.

Antillen – Recept voor Ayaka

Antillen - Ayaka

Boodschappenlijstje

Bananenbladeren (Toko €1,00 ) 

Vulling: 
600 gr. kipfilet (evt. met baking powder en bloem) 
1 rode paprika 2 x rode chilipeper 
100 gr. gedroogde pruimen, in stukjes gesneden 
50 gr. groene olijven in plakjes 
peper en zout 
1 eetlepel worcester saus 
50 gr tomatenpuree 200 ml kippenbouillon 

Deeg:
 300 ml water 
300 ml melk 2 bekers met maismeel (polenta / funchi) 
2 tl komijnpoeder peper en zout
 75 gram gersapte kaas 
eetlepel suiker 

Touw en kleine satéprikkers

Hoe doe je dat?

1. Snijd de kip in stukjes en voeg eventueel baking powder en bloem toe.

2. Snijd ook alvast de andere ingredienten voor de vulling.

3. Bak de kip bruin in olie. Voeg de kippenbouillon toe. Voeg daarna de rest van de ingredienten voor de vulling toe. 

4. Laat het 10 minuten op laag vuur staan. Haal de pan daarna van het vuur. 

5. Breng het water en de melk aan de kook in een pan, als het kookt haal je de pan 6. Voeg de komijn, suiker, peper en zout toe. 

7. Voeg al roerend met een garde, de maismeel toe. Het moet een gladde massa worden. Voeg daarna ook de kaas toe.
8. Laat de gladde massa nog vijf minuten op laag vuur staan.
9. Smeer een bananenblad van 15x30 cm dun in met het deeg. Houd aan de buiten kant 5 cm. van het bananenblad onbedekt.
10. Leg de vulling op het deeg. Houd er rekening mee dat het pakketje nog dicht moet.
11. Vouw het bananenblad dicht alsof je een kado inpakt. Gebuik de sateprikkers om het bij elkaar te houden.
12. Doe een tweede blad om het eerste pakketje heen. Bind deze vast met touw.
13. Leg de pakketjes 1 uur in kokend water.