Antillen – Recept voor Ayaka

Antillen - Ayaka

Boodschappenlijstje

Bananenbladeren (Toko €1,00 ) 

Vulling: 
600 gr. kipfilet (evt. met baking powder en bloem) 
1 rode paprika 2 x rode chilipeper 
100 gr. gedroogde pruimen, in stukjes gesneden 
50 gr. groene olijven in plakjes 
peper en zout 
1 eetlepel worcester saus 
50 gr tomatenpuree 200 ml kippenbouillon 

Deeg:
 300 ml water 
300 ml melk 2 bekers met maismeel (polenta / funchi) 
2 tl komijnpoeder peper en zout
 75 gram gersapte kaas 
eetlepel suiker 

Touw en kleine satéprikkers

Hoe doe je dat?

1. Snijd de kip in stukjes en voeg eventueel baking powder en bloem toe.

2. Snijd ook alvast de andere ingredienten voor de vulling.

3. Bak de kip bruin in olie. Voeg de kippenbouillon toe. Voeg daarna de rest van de ingredienten voor de vulling toe. 

4. Laat het 10 minuten op laag vuur staan. Haal de pan daarna van het vuur. 

5. Breng het water en de melk aan de kook in een pan, als het kookt haal je de pan 6. Voeg de komijn, suiker, peper en zout toe. 

7. Voeg al roerend met een garde, de maismeel toe. Het moet een gladde massa worden. Voeg daarna ook de kaas toe.
8. Laat de gladde massa nog vijf minuten op laag vuur staan.
9. Smeer een bananenblad van 15x30 cm dun in met het deeg. Houd aan de buiten kant 5 cm. van het bananenblad onbedekt.
10. Leg de vulling op het deeg. Houd er rekening mee dat het pakketje nog dicht moet.
11. Vouw het bananenblad dicht alsof je een kado inpakt. Gebuik de sateprikkers om het bij elkaar te houden.
12. Doe een tweede blad om het eerste pakketje heen. Bind deze vast met touw.
13. Leg de pakketjes 1 uur in kokend water.

Costa Rica – Recept voor Pastel de Platano


Costa Rica - Pastel de Platano

 

Wat je nodig hebt:

4 zoete bakbanaan, goed rijp!

500 gram gehakt

250 gr gestampte zwarte bonen (toko)

150 gr geraspte kaas

2 el ongezoute boter,

2 el suiker,

2 el honing
1 ei

2 tenen knoflook

1 ui

3 el sojasaus
Keukenkruiden naar smaak 


Een springvorm is handig maar een ovenschaal kan ook

Costa Ricaanse gebruiksaanwijzing

1. Fruit de knoflook en de ui in wat olie, een pepertje is ook lekker. Voeg het gehakt toe. Goed kruiden, voeg ook de sojasaus toe. Het moet lekker kruidig/pittig zijn. 2. Voeg de zwarte bonen pasta toe aan het gehakt. Lekker mee bakken tot het een mooie massa is. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. 3. Bak de bananen tot ze zacht zijn. Voeg de boter en het ei toe. Naar smaak honing en suiker toevoegen, het zoete combineert goed met het hartige van het gehakt en de kaas. 4. Doe bakpapier in een middelgrote springvorm en vet deze in. 5. Maak laagjes met gehakt en bananenpuree. Doe de kaas er bovenop. Onder de kaas moet banaan zitten. 

6. Doe de taart 20 minuten in de oven op 180 graden. 

7. Bon provecho!

Peru – Recept voor Ceviche

Peru - Ceviche

Boodschappen:



200 gr. witvis (bijv. kabeljauw)

4 limoenen
1 verse rode peper
1 tl zout en 1 el suiker

2 avocados
2 grote zoete aardappels

koriander of peterselieblaadjes

olie



+ een rechthoekig uitsteekvormpje of iets wat daar op lijkt.

Hoe maak je een vis gaar zonder ‘m te verwarmen? 6 stappen

1. Snij de vis in dunne plakjes van 1/2 cm. Leg de plakjes dakpansgewijs in een schaal. 

2. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in kleine stukjes. Doe de rode peper en het sap van 3 limoenen bij de vis. Voeg ook het zout en de suiker toe.
3. Dek de vis af en zet tenminste 2 uur in de koelkast. De zuren uit de limoenen zorgen dat de vis gaar wordt.
4. Schil de zoete aardappel. Snijd met een scherp mes of een mandoline dunne plakjes (zie foto). De plakjes moeten nu rechthoekig worden gemaakt, zoals in een mini tompouce. Ik gebruikte de mal van een klein fotolijstje. De exacte maat is niet essentieel als de maat maar elke keer heztelfde is. 

Bak de rechthoekige plakjes in olie met peper en zout. 


5. Mix de avocados in een blender. Breng op smaak met zout, peper en limoensap. Laat het niet lang staan want dan wordt de avocado bruin.
6. Je maakt een tompouce. Leg een plakje zoete aardappel op een bord. Doe hier een beetje vis op. Doe er vervolgens een deel van de avocadocreme op met een kleine lepel.Op de aardappel komt nog een laagje vis en dan weer een plakje zoete aardappel. Zie hier uw tompouce.
Garneer met peterselie of koriander. 







Ceviche bij DWDD

Indonesië – Recept voor Spekkoek

Indonesië - Spekkoek

Spekkoek

  • Spekkoek - Indonesie

Wat heb je nodig?

12 eieren
300 gr witte basterd suiker
500 gr ongezoute roomboter
150 gr gezeefde bloem
2 zakjes vanillesuiker

Kruiden: 1 tl nootmuskaat // 2 tl kardamon // 2 tl steranijs // 8 tl kaneel // 2 tl kruidnagel


Bakpapier
Oven met grillstand 

Mixer


Grote kom
Springvorm

Spekkoek maak je zo!