Italië – Farro soep uit Lucca

Italië - Farro soep uit Lucca, Toscane

Authentiek boerensoepje uit de stad van honderd kerken

Italiaanse Farro soep

Afgelopen zomer waren wij op reis door Italië. We waren eerst in Modena waar we ons culinair vermaakten met 25 jaar oude balsamico azijn, parmeggiano reggiano, lambrusco en prosciutto. Via Bologna en een hoop borden torteloni, ragu en mortadella kwamen we aan in Lucca. Op een terras, net buiten het epicentrum van de toeristische hotspots, aten we deze Farro soep. Deze soep is een van de lokale specialiteiten in deze boerenomgeving. Gezond, zeer voedzaam en bovendien erg lekker. Naderhand hebben we gelijk farro graan en borlotti bonen gekocht om zelf aan de slag te kunnen. De ingrediënten zijn trouwens ook allemaal goed verkrijgbaar in Nederland.

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 1 middelgrote ui
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 50 gram pancetta, of ontbijtspek. Gesneden in plakjes van 2 bij 2 cm
  • 1 takje rozemarijn, 5 blaadjes salie, twee takjes tijm. Fijngehakt.
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram borlotti bonen (ook wel kievitsbonen). Uit blik. Of 100 gram gedroogde bonen; 8 uur geweekt
  • 200 gram farro graan (kopen bij de natuurwinkel, bestellen online, of meenemen uit Italie)
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de soffrito zeer fijn. Soffrito is de Italiaanse drie-eenheid van wortel, ui en bleekselderij. Ook goed te gebruiken als basis voor pastasaus of risotto. Als je nog wortel / bleekselderij / ui over hebt; lees dit over Soffrito.

Doe dan een rijkelijke hoeveelheid olijfolie in een pan, fruit de ‘soffrito’ tot deze glazig is en doe dan de pancetta of spek erbij. Bak deze even mee op middelhoog vuur. Voeg dan ook de tomatenblokjes, de tijm, rozemarijn, salie en een eetlepel suiker toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 600 ml water en de geweekte bonen, of de bonen uit blik in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.

Pak nu een staafmixer. Pureer de soep in korte fases, zodat een deel van de bonen verpulverd, maar er ook nog een aantal bonen heel blijven. De verpulverde bonen geven een mooie binding aan de soep, terwijl bonen die heel blijven juist een fijne bite hebben en er mooi uitzien als je de soep opdient.

Voeg de farro granen nu toe aan de soep. Laat deze 45-60 minuten meekoken tot de graan al dente is, net als pasta. Breng verder op smaak met peper en zout. Serveer met een klein scheutje olijfolie en een stukje brood.De soep smaakt nog beter als je hem een dag laat staan en weer opwarmt.

 

Farro granen gekocht in Lucca

Equatorial-Guinea – Akwadu

Equatorial Guinea - Akwadu

Tropische gerecht in winters weer

Ingredienten:

4 bananen

1 kokosnoot (of gedroogde geraspte kokosnoot, Conimex)

1 perssinaasappel

50 gram suiker

3 el roomboter, ongezouten

1 limoen

1 tl kaneel

Honing

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Halveer de bananen zonder deze te schillen. Doe dit door de banaan op zijn rug te leggen en van kop tot staar door te snijden.

Gebruik een dun mes om de halve bananen in een ruitpatroon lig in te snijden. Zo kan de smaak uit de andere ingrediënten beter intrekken.

Leg de bananen nu naast elkaar in een ovenschaal.

Verdeel de boter over de bananen. Pers de limoen en de sinaasappel en sprenkel dit over de bananen.

Besprenkel achtereenvolgens met kaneel, suiker en geraspte kokosnoot (een grote handvol kokosnoot is voldoende).

Doe de ovenschaal 20 minuten in de oven. Schep de vloeistof een aantal kaar over de bananen.

Haal de ovenscschaal er nu uit en zet de oven op de 220 graden grillstand, doe een klein beetje honing op elke banaan. Zet de schaal onder de gril en wacht tot de bovenkant gaat verkleuren. Na ca 5 tot 10 minuten is de Akwadu klaar.

Schep de vloeistof in de ovenschaal nogmaals over de bananen en serveer.

Succotash Recept – Verenigde-Staten

Verenigde Staten - Succotash

My supper dish, my succotash wish (I couldn't ask for another)

Ingredienten:

  • 300 gram limabonen (geweekt, vers of uit pot en voorgekookt)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram cherry tomaten
  • 1 el suiker
  • 8 takjes tijm
  • 1 klein blikje mais
  • 50 gram ontbijtspek, gesneden in plakjes van 2 bij 2 cm
  • 2 eetlepels roomboter
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout

Bereiding:

Bak het spek in een klein beetje olijfolie, en fruit de ui en de knoflook in dezelfde pan. Doe de roomboter erbij. Voeg de limabonen toe, en roer één a twee minuten goed door.

Snijd ondertussen de cherry tomaten in twee helften en voeg deze toe, samen met de tijm en de eetlepel suiker. Breng op smaak met peper en zout.

Ze de pan op middelhoog vuur tot de tomaat kapot kookt, zo’n 10 minuten. Doe dan de mais erbij. Breng op smaak met zout / peper en sap van een halve citroen.

Lima Bonen geweekt

Palestina – Musakhan recept

Palestina - Musakhan

Palestijnse kipgerecht met sumac en gekarameliseerde ui

Palestina - recept voor Musakhan - palestijns recept

Dit gerecht is één van mijn favorieten van de Midden-Oosterse keuken. Ik zag deze ooit bij het tv-programma
'Ainsley eats the streets' op Netflix. Een heerlijk gerecht met malse kip, frisse sumac en zachte glazige ui die een ronde filmende smaak aan het gerecht geeft.

Recept voor Musakhan Palestijns, Palestina

Ingrediënten:

1 kilo kippendij
2,5 eetlepel sumac
1 tl piment, 1 tl kaneel, 1 tl nootmuskaat
1 citroen
4 tenen knoflook, fijn gehakt
500 gram ui
40 gram pijnboompitten
3 Libanese broden (flat bread)
Zout, peper, suiker
Olijfolie
25 gram roomboter

Recept voor Musakhan Palestijns, Palestina

Recept voor Palestijnse Musakhan

Musakhan bestaat uit drie lagen: Onderaan het gerecht ligt Libanees brood met daarop een goede laag gekarameliseerde ui. Op de ui ligt een laag met malse kip. Besprenkeld met geroosterde pijnboompitten en sumac.

Stap 1: Marineer de kip: Doe 3 eetlepels olie, de knoflook, sap van een citroen, 1 eetlepel sumac en de andere specerijen met de kip in een mengkom. Mix goed door en besprenkel rijkelijk met zout en peper. Laat 1 tot 24 uur afgedekt en koel marineren.

Stap 2: Uien karameliseren: Snij de uien in halve ringen. Zorg dat je de ui mooi dun en lang snijdt. Smelt de roomboter met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien toe, zet het vuur laag tot middelhoog. Voeg nog 1 eetlepel sumac toe, en breng verder op smaak met peper / zout en rijkelijk suiker. Laat 15-20 minuten garen tot de uien helemaal glazig en zacht zijn. Als de uien aan dreigen te branden kan je extra boter / olie erbij doen.

Stap 3: Kip bereiden: Doe een scheut olijfolie in een (gietijzeren) pan. Voeg de kip toe. Bak alle kippendijen aan alle kanten goud bruin. Doe vervolgens 100 ml water in de pan en zet het deksel erop. Laat de kip sudderen en draai zo nu en dan om. Laat 20 minuten staan zodat de kip gaar kan worden. Haal de kip uit pan en bewaar het kookvocht.

Stap 4: Het Libanese brood bereiden: Zet je oven op 180 graden. Pak (afhankelijk van de grootte) één of twee ronde ovenschalen. Knip of snij de 3 Libanese broden in vier kwarten. Je krijgt dan 12 pizzapunten van Libanees brood. Dip elk van deze punten in het kookvocht van de kip, zorg dat beide kante goed doorweekt zijn en leg hem vervolgens in de ronde ovenschaal. Leg alle stukjes in één ovenschaal. Zodat de gehele bodem bedekt is.

Stap 5: Het gerecht opbouwen: Bedek het Libanese brood met de gekarameliseerde uien. Verdeel de stukken kippendij over de schaal. Besprenkel met peper en zout. Pak de pijnboompitten en de laatste sumac en strooi deze over het gerecht. Zet nog 10 minuten in de oven.

Stap 6: Het gerecht eten: Gebruik een pannenkoekenmes om stukken brood / kip / ui over bordjes te verdelen.

Recept voor Musakhan Palestijns, Palestina
Recept voor Musakhan Palestijns, Palestina

Za’atar – Libanon

Za'atar - Libanon

Zelf je kruidenmengsel maken

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Wat heb je nodig om za'atar te maken?

4 eetlepels (wilde) tijm
1 eetlepel marjoraan (of anders oregano)
3 eetlepels sumac
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel fenegriek
1/2 steranijs
½ kaneelstokje
1 tl zout (naar smaak)
3 eetlepels sesamzaad

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Za'atar – DIY

Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan tot ze lichtbruin kleuren.
Rooster de komijnzaadjes, korianderkorrels, steranijs, kaneel, en fenegriek in een koekenpan. Maak deze specerijen tot een poeder in een vijzel of koffiemaler.
Voeg de tijm, marjoraan en sumac toe aan de sesamzaadjes. Mix alles met het specerijenpoeder. Breng op smaak met zout.

Om te gebruiken in een dip: mix twee eetlepels olijfolie met twee eetlepels za'atar tot een pasta. Dip met turks brood, of smeer een Libanees brood in en doe dit in de oven.

Za'atar - recept voor kruidenmengsel

Een reis door Italië in 10 klassieke pasta’s

1 – Spaghetti Carrettiera

1 – Spaghetti Carrettiera

Ingrediënten voor 2/3 personen:

– 250 gram spaghetti of andere lange pasta
– 500 gram rijpe tros of roma tomaten, vruchtvlees verwijderd en in blokjes.
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 gedroogde chili peper, of meer, naar smaak
– extra vergine olijfolie
– 25 gram verse basilicum
– 100 gram pecorino (Italiaanse schapenkaas)
– halve eetlepel suiker
– peper en zout

Recept:

Fruit de knoflook en de fijngehakte chili kort aan in wat olijfolie. Kook ondertussen de pasta al dente met wat zout. Voeg de blokjes tomaat toe. Bak circa 10 minuten, tot de tomaat zacht is en soort papje wordt. Hak de basilicum fijn en voeg toe, laat nog even mee pruttelen. Voeg de suiker en een snufje zout toe. Haal de pasta van het vuur, giet af en roer wat olijfolie door de pasta. Meng daarna met de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met de kaas en garneer met wat basilicum.

2 – Penne Boscaiola

2 – Penne Boscaiola

Ingrediënten voor 2/3 personen:

200 gram verse paddestoelen (kastanje, oesterzwam, eekhoorntjesbrood)
250 gram penne
60 gram zwarte olijven, ontpit
1 teentje knoflook
1 ui, gesnipperd
225 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
olijfolie (extra vierge of naar smaak)
verse rozemarijn, gehakt
150 gram gerookt spek, in kleine blokjes
zout en peper

Recept:

Borstel de paddenstoelen grondig en snijd elk in 4 partjes
Bak het spek en de ui aan totdat het spek krokant is. Fruit de knoflook kort mee.
Voeg de rozemarijn en de paddenstoelen toe, bak mee tot ze geslonken zijn, circa 8 minuten.
(optioneel: ontvel de tomaten), Snijd de tomaten in partjes
Voeg de tomatenpartjes en de olijven toe. Bak tot de tomaat zacht is en er een saus ontstaat.
Kook de pasta in zout water tot al dente
Roer de pasta door de saus.
Serveer met pecorino
Eetsmakelijk!

3 – Pasta Pesto

3 – Pasta Pesto

Ingrediënten voor 2 pers. diner of 4 pers. lunch:

250 gr spaghetti of fusilli

Voor de pesto:

100 gr verse basillicumblaadjes
1 gepeld knoflookteentje
30 gr pijnboompitten (niet geroosterd)
80 gr pecorino
200 – 250 ml olijfolie, extra vierge
peper / zout, naar smaak

Recept:

– Kook de pasta.

Het water waarin je de pasta kookt moet eigenlijk net zo zout zijn als zeewater. Olie toevoegen is niet nodig.

– Pesto

Gooi alle ingredienten in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout. Als je geen keukenmachine hebt kan je een vijzel of staafmixer gebruiken.

– Mix de pasta en de pesto en je feestje kan beginnen.

4 – Bucatini all’amatriciana

4 – Bucatini all’amatriciana

Ingrediënten voor 2/3 personen:

300 g bucatini
400 g tomaten
250 g wang- of zuurkoolspek
125 ml droge witte wijn
100 gr parmezan
extra vierge olijfolie
zout, zwarte peper

Peterselie / Basilicum ter garnering

Recept:

Snij het spek in blokjes, bak bruin en zet apart.
Kook de pasta al dente.
Was en snijd de tomaten. Bak ze in dezelfde pan die je gebruikt voor het spek op hoog vuur.
Doe er een half glas witte wijn bij en zout ze licht.
Wanneer de tomaten zacht zijn, de spekblokjes toevoegen.
Voeg de pasta toe, mix goed door elkaar.
Voeg de halft van de kaas toe en bak even kort mee.

Serveer met kaas en garnering, peper en zout naar smaak toevoegen.

5 – Fettuccine Alfredo

5 – Fettuccine Alfredo

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gram fettuccine / tagliatelle
225 gram boter
300 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
20 blaadjes salie
teentje knoflook, fijngehakt
uitje, fijngehakt
peper en zout
1/3 bolletje verse nootmuskaat, geraspt

Recept:

Kook de pasta met een paar snufjes zout in circa vijf minuten al dente.
Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Fruit de ui en de knoflook kort, voeg dit samen met de kaas toen aan de boter en roer de (fijngehakte) salie en de nootmuskaat erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de fettuccine af en roer deze door de saus.
Serveer met een beetje parmezan, garneer met een blaadje salie.

6 – Spaghetti Carbonara

6 – Spaghetti Carbonara

Italië - Spaghetti Carbonara

Ingrediënten voor 3/4 personen:

– 400 gr spaghetti
– 2 hele eieren + 2 eidooiers
– 1 ui, in kleine stukjes
– 150 gr pancetta in stukjes
– 100 gr parmezan, geraspt
– zout / peper

– peterselie om te garneren

Recept:

– Kook de pasta
– Bak de pancetta en de ui licht aan
– Klop de eieren en voeg wat parmezan en peper toe
– Giet de pasta af
– Meng de pasta met de pancetta / ui en zet dit op laag vuur
– Roer het eimengsel erdoorheen
– Serveer met extra parmezan, peper / zout naar smaak
– Garneer eventueel met een beetje peterselie

7 – Spaghetti Puttanesca

7 – Spaghetti Puttanesca

Ingrediënten voor 3/4 personen:

– 350 gram spaghetti
– 2 blikjes gepelde tomaten (400gr p/s)
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 blikje ansjovis, 40 gr, grof gesneden
– 30 gr kappertjes, grof gesneden
– 120 gr zwarte, ontpitte olijven
– 2 theelepels gedroogde oregano
– 2 gedroogde kleine chili pepers, fijngehakt
– een handjevol basilicumblaadjes
– 100 gr geraspte pecorino (of parmezan)
– extra vierge olijfolie
– peper en zout

Recept:

Kook de spaghetti al dente in zout water. Doe ruim olijfolie in een sauspan of wok. Fruit de knoflook, de olijven, kappertjes, oregano, chili en ansjovis een paar minuten. Voeg de tomaten toe en breng het geheel aan de kook voor circa 8 minuten, hak de tomaten een beetje fijn met een pollepel of spatel zodat er een mooie saus ontstaat. Haal de spaghetti van het vuur, giet af en voeg een beetje olijfolie toe. Roer de spaghetti vervolgens door de saus. Breng op smaak met zout en peper. Seveer de pasta met wat verse basilicum en geraspte pecorino!

8 – Klassieke Bolognesesaus (6-8 uur)

8 – Klassieke Bolognesesaus (6-8 uur)

Ingrediënten voor 8-10 personen

-Olie
-4 grote of 5 middelgrote uien, fijngesneden
-6 stengels bleekselderij, fijngesneden
-2/3 wortels, maar beter 1 grote winterpeen, in blokjes of julienne gesneden
-8 tomaten, liefst zoet (cherry tomaten zouden ook goed zijn, maar dan heb je ca 500 gram nodig)
-3 kleine blikjes tomatenpasta (zie foto hieronder)
-250 gram zuurkoolspek, in blokjes van circa 5 millimeter
-1,25 kilo rundergehakt, liefst biologisch (en het liefst van een slager i.p.v. een supermarkt)
-Verse Italiaanse kruiden naar eigen smaak; in dit recept gebruik ik salie, rozemarijn, tijm en oregano.
-Een fles stevige rode wijn
– 0,75 liter runderbouillon (bij voorkeur zelf getrokken, en niet te zout)
– Peper / Zout
-Parmezan Regiano of Grano Padano

Recept:

  1. Gebruik bij voorkeur een grote gietijzeren braadpan voor dit gerecht. Fruit de ui, bleekselderij en de wortel in een beetje olie. Dit is de basis van je gerecht. De gouden combinatie van wortel-ui-bleekselderij heet in Italië soffrito.
  2. Dit wordt onder andere ook toegepast in verschillende rissoto’s en Ossobuco Milanese. Fruit de soffrito in zo’n 10 minuten totdat deze glazig wordt.
  3. Snijd de blokjes met zuurkoolspek, en bak deze op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten mee. Schep zo nu en dan om. (je zal zien en proeven dat zuurkoolspek een stuk minder vet, en meer smaak bevat dan voorgesneden spekblokjes).
  4. Voeg daarna het gehakt toe, roerbak deze met de soffrito en de spekblokjes tot het gehakt overal bruin is.

 

Vergeet niet om peper en zout toe te voegen en het gehakt meer op smaak te brengen.
5. Pak nu de fles wijn, en voeg genoeg wijn toe totdat het mengsel in de pan volledig onder staat. (in andere recepten zul je vinden dat er 200 ml ingaat, ik prefereer wat grotere hoeveelheden als het op wijn aankomt). Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen
6. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, voeg deze samen met de blikjes tomatenpasta en de Italiaanse kruiden toe.
7. Sluit de pan voor driekwart af met de deksel en zet het vuur laag, maar zorg dat de saus blijft pruttelen. Voeg zo nu en dan een beetje bouillon toe, zodat de saus niet gelijk inkookt.
8. Een goede Bolognesesaus heeft tijd nodig. Probeer tussen de 4 – 8 uur aan te houden. In de laatste fase wil je de saus inkoken, voeg dan geen bouillon meer toe en zet het vuur indien nodig iets hoger.
9. Kook spaghetti of tagliatelle al dente en serveer met de Bolognesesaus en wat parmezaan.

9 – Rigatoni alla Paesana

9 – Rigatoni alla Paesana

Ingrediënten voor 3/4 personen:

-400 gram Rigatoni
-400 gram tomaat, in blokjes (uit blik)
-1 el suiker
-2 rode uien, fijngesneden
-2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
-400 gram half-om-half gehakt, ongekruid
-30 ml creme fraiche
-1 ei
-Paneermeel, of droog brood
-Verse Italiaanse kruiden naar smaak; Rozemarijn, Tijm, Salie en Oregano, fijngehakt. (pakketje Albert Heijn: 1,50€)
-200 gr geraspte Parmezan of Pecorino
-Olijfolie, peper en zout.

Recept:

Stap 1: De gehaktballetjes: Klop de creme fraiche door het ei. Meng met 1 teentje knoflook, het gehakt, paneermeel, rozermarijn en salie. Breng op smaak met zout en peper. Rol kleine gehaktballetjes ter grootte van een knikker. Bak ze aan in wat olijfolie in een koekenpan, tot ze gaar zijn, en zet vervolgens weg.

Stap 2: De saus
Gebruik dezelfde koekenpan: Fruit de ui, en voeg vervolgens de rest van de knoflook toe. Doe de tomaat erbij en de tijm en oregano. Strooi er wat suiker door om het zure van de tomaat tegen te gaan. Breng aan de kook, en laat de saus een kwartier pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden!

Stap 3: De pasta:
Ondertussen kan je pasta al dente koken, volgens de instructies op de verpakking.

Stap 4: Een volle maag, maar dan wel laag-op-laag
Pak een grote ovenschaal. Voeg om en om toe: een derde van de pasta, een derde van de saus, een derde van de gehaktballetjes, een derde van de kaas, en herhaal dit.

Zet de pasta voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden!

10 – Rigatoni ai Carciofi

Italië - Rigatoni ai Carciofi

Ingrediënten voor 3/4 personen:

250 gram Rigatoni pasta (of vervangen door Penne)
1 el boter
6 el olie
1 sjalot of ui
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
100 gram zwarte olijf
200 gram artisjokkenhartjes (uit pot, vers mag ook maar dan moet je geluk hebben met het seizoen)
150 ml droge witte wijn
Zeste, van een halve sinaasappel
Zout en peper

Recept:

1. Snijd de ui, hak de knoflook en de rozemarijn fijn, halveer (en ontpit) de olijven, boen de sinaasappel voordat je de zeste eraf haalt, laat de artisjok uitlekken.
2. Kook de pasta al dente in zout water
3. Zet ondertussen een sauspan op middelhoog vuur. Voeg de boter, de olie en een kleine beetje zout toe.
4. Fruit de ui kort, voeg vervolgens de olijven, artsisjok, knoflook, en de rozemarijn toe. Laat ongeveer drie minuten staan op middelhoog vuur.
5. Voeg de wijn en de sinaasappelzeste toe, breng op smaak met zout en peper, en laat nog een paar minuten aanstaan tot de wijn een beetje ingekookt is.
6. Mix de pasta en de saus door elkaar.
7. Serveer! Strooi er nog wat Italiaanse kaas en eventueel een beetje extra sinaasappel / rozemarijn overheen ter garnering.

Ash-e Anar – Iran

Ash-e Anar - Iran

Een frisse soep met granaatappel, spliterwten en gehaktballetjes

Ash-e Anar recept

Ingrediënten:

  • 250 gram basmati rijst
  • 500 gr kalfsgehakt
  • 125 gram gele spliterwten
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 redelijke bos peterselie, 1 bos lente ui (groene deel). Beide fijngesneden
  • 2 el fijngesneden mint
  • 1 el fijngesneden dragon (gebruik droge kruiden als je deze niet kan vinden)
  • 200 ml granaatapelmelasse of 120 ml granaatappelsap-concentraat met een beetje suiker naar smaak
  • 1 el kurkuma, gemalen geelwortel
  • Zout en peper
  • Olie
  • Ter garnering: beetje munt, of granaatappelpitjes.
Recept Ash-e-Anar

Recept:

Tip: Lees eerst het gehele recept door, sommige stappen kan je tegelijk uitvoeren om tijd te besparen 😊

  1. Pak een middelgrote pan en breng de gele spliterwten met 500 ml water aan de kook. Schep het schuim eraf met een schuimspaan, en laat 10 minuten koken op middelhoog vuur, giet ze vervolgens af en zet weg.
  2. Fruit de ui, en vervolgens de knoflook in een ruime hoeveelheid olie. Roer er een halve theelepel kurkuma doorheen.
  3. Doe de rijst, de gele spliterwten en twee liter water bij het knoflook-ui mengsels in een grote pan. Breng aan de kook met wat keukenzout en laat 30 minuten zacht pruttelen op middelhoog vuur. Roer regelmatig door.
  4. In de tussentijd: meng het vlees met twee-drie eetlepels van de lente ui en peterselie en de dragon. Breng op smaak met zout en peper. Maak kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  5. Bak de gehaktballetjes gelijkmatig bruin in olijfolie.
  6. Doe de gehaktballetjes, de granaatappel melasse, de rest van de lente uit en peterselie, zout en peper bij de rijst en spliterwten. Laat nog 30 – 40 minuten pruttelen op laag tot middelhoog vuur.
  7. Serveer de soep in een kommetje. Garneer met granaatappelpitjes, granaatappelmelasse en een beetje munt
ash-e-anar recept Iran

Galbi – Zuid-Korea

Zuid Korea - Galbi

Het beste van de Koreaanse Barbecue

Galbi - BBQ - Barbecue - Korea

Ingredienten:

  • 1 kilo dun gesneden entrecote (vraag je slager of hij dit wil doen, ca 8 mm per plakje
  • 200 ml soja saus
  • 130 gram suiker
  • 50 ml honing
  • 50 ml sesamolie
  • 75 ml sprite (7up)
  • 25 ml Mirin (te koop bij de Aziatische toko, dit is een rijstwijn die je evt kan vervangen door Sherry)
  • 6 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 4 lente uitjes, fijn gesneden
  • 1 Aziatische peer, geschild, klokhuis eruit en dan geraspt / of zeer fijn gehakt. Deze peer vind je bij de Aziatische toko, of soms bij de Turkse winkel (gaat ook wel door het leven als Nashi peer)
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • kleine hand vol sesamzaadjes

Bereiding:

  • Bij dit recept is het belangrijk dat het vlees dun afgesneden wordt. Ik liet de slager het vlees afsnijden op 8 millimeter.
  • Combineer alle gerechten voor de marinade. Voeg het vlees toe en laat 12-36 uur marineren.
  • Steek een barbecue hoog op. Laat ‘m lekker op temperatuur komen. Gril de stukken vlees aan beide kanten kort dicht. Wij deden beide kanten ca 1-2 minuut, en hadden een mooie medium-rauwe garing. Waarbij het vlees extreem mals en smaakvol wordt.
  • Afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van je barbecue, kan je ervoor kiezen om het vlees wat langer / korter te grillen.
  • Smeer het vlees tijdens het grillen lichtjes in met de marinade voor een extra smaakexplosie.

 

 

Morasa Polow – Iran

Morasa Polow - Iran

Juwelenrijst met heel veel attributen

Iran Morasa Polow - Recept

Dit gerecht is één van mijn favorieten van de Perzische keuken. In Iran hebben ze 'rijst koken' tot een ware kunst verheven. Bij Oud & Nieuw feesten of bruiloften is het dit gerecht dat de show steelt. Dit is waar de gemiddelde Iraniër z'n hart sneller van gaat kloppen; de juwelenrijst. Van oudsher traditioneel geserveerd op bruiloften, maar ook toegestaan op een reguliere Hollandse doordeweekse avond. De ingredienten uit dit gerecht zijn alleen schaars en duur. Voor de Iraniër met een kleine portemonnee niet te veroorloven, maar ook hier in Nederland moeilijk te verkrijgen. Vooral voor de 'berberis' moest ik even zoeken, die vond ik uiteindelijk in een Perzische supermarkt in de Kanaalstraat Utrecht.

Iran Morasa Polow - Recept

Ingrediënten:

- plukje saffraan
- 2 eetlepels boter
- 200 gram wortel, geschild en geraspt op een grove rasp
- 3 tl Perzisch kruidenmengsel: advieh
- 1 eetlepel suiker
- 50 gram gepelde pistachenoten
- 50 gram amandelen
- 35 gram gedroogde berberis (of vervangen door gedroogde cranberry / granaatappelpitjes)
- 300 gram basmatirijst
- 2 eetlepels olie

Recept Morasa Polow
Recept Morasa Polow

Saffraan is één van de meest gebruikte smaakmakers in de Iraanse keuken

Recept Morasa Polow

Berberis wordt in Nederlands ''zuurbes genoemd'', en in het Engels Barberry. Je kan dit kopen bij een Perzische supermarkt en bij de betere Turk.

Recept Morasa Polow

Advieh is een Perzisch kruidenmengsel die zeer goed combineert met rijstgerechten

Recept voor Morasa Polow

Wrijf de saffraan fijn in een vijzel. Vermeng met 4 eetlepels heet water.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Bak de wortel hierin zachtjes 10 minuten. Meng met anderhalve theelepel van de advieh, de suiker en een eetlepel saffraanwater.

Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Vermeng ze met de berberis

Was de rijst in ruim koud water. Laat uitlekken in een zeef. Breng in een grote pan water aan de kook met zout en kook de rijst 5 minuten. Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken.
Doe de olie, de rest van de boter, en 3 eetlepels water in de pan en zet op middelhoog vuur. Schep, als de boter begint te bruisen, met een schuimspaan de helft van de rijst in de pan. Strooi er een theelepel advieh over. Schep daarop de gebakken wortel, en 2/3 van het noten-cranberrymengsel, gevolgd door de rest van de rijst en nog een theelepel advieh. Giet de rest van het saffraanwater er overheen. Laat de pan 1 minuut op middelhoog vuur staan. Je hoort de rijst sissen op de bodem. Draai dan het vuur zo laag mogelijk. Wikkel het deksel van de pan in een theedoek en dek de pan af. Laat 30 minuten stomen, zonder het deksel op te tillen.

Vul de gootsteen met een laagje koud water. Schep de rijst zo luchtig mogelijk op een grote schaal. Bestrooi met de achtergehouden noten/cranberry’s. Doop de bodem van de pan in het water. Haal de korst in zo groot mogelijke stukken uit de pan en serveer bij de rijst.

Recept: Klary Koopmans, NRC Next

Iran Morasa Polow - Recept
Iran Morasa Polow - Recept

Khoresh Bademjan – Iran

Khoresh Bademjan - Iran

Perzische stoofpot met lamsvlees en aubergine

Iran Khoresh Bademjan - Recept

Ingrediënten:

500 gr. lamsschouder, in blokjes
2 grote aubergines, geschild en in dunne plakjes (0,5 cm)
2 tomaten
1 el suiker
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
olijfolie
1 klein blikje tomatenpasta
3 glazen water, c.a. 600 ml
1 kaneelstokje
1/2 el kurkuma
Zout en peper
Sap van een halve limoen
Geroosterd sesamzaad, ter garnering

Recept Khoresh Bademjan

Recept voor Khoresh Bademjan

Snijd de plakjes aubergine op een dikte van ca. 5 milimeter. Breng deze op smaak met peper en zout. Bak ze in de pan, het liefst in een grillpan. Een bbq is nog beter!

Iran khoresh bademjan - Recept

Fruit daarna de knoflook en de ui in een grote pan tot de ui transparant is, doe de blokjes lam en de kurkuma, het kaneelstokje en peper en zout (naar smaak) erbij en schroei het vlees dicht. Snijd de tomaten in vieren en doe dit samen met de tomatenpasta en de suiker in de pan. Het water mag er nu ook bij en het geheel moet aan de kook worden gebracht. Zet het vuur laag en laat een uur zachtjes borrelen. Voeg na een uur de gegrilde aubergines toe samen met het limoensap. Proef even en voeg eventueel peper en zout toe. Nog een half uurtje pruttelen en dan is je Perzische stoofpot klaar.

Iran khoresh bademjan - Recept