IJsland – Humarsúpa


IJsland - Humarsúpa

Een romige smaakbom met langoustine

IJsland- in 2016 liep ik met een paar vrienden de Laugavagur trail in het zuiden van IJsland. 90 kilometer in vijf dagen, met een tentje en gedroogvriesd voedsel op onze rug. Een prachtige trip in een van de mooiste gebieden ter wereld. Van de lokale keuken hebben we niet echt kunnen genieten. De drie dagen dat we in Reykjavik waren hebben we ons voornamelijk volgestopt met afbakpizza’s omdat dit nog enigszins te betalen was. De prijzen in IJsland liggen erg hoog. Aan de ene kant omdat er veel geïmporteerd moet worden, aan de andere kant omdat er superveel toeristen komen.

 

In IJsland heb je betoverende uitzichten! (Laugavagur Trail , 2017). Voor iedereen die overweegt nog eens naar IJsland te gaan, hiken is je beste optie om verlaten en adembenemende uitzichten te spotten.

Lunchen tijdens dit soort hikes doen we vaak met trailmix, blikjes smac, hardkeks met leverpastei of gedroogvriesd voedsel. Helaas geen Humarsupa aanwezig tijdens dit soort gelegenheden.

Back to business; de soep van de dag is Humarsúpa

Ik zag een aflevering van het kookprogramma Ainsley eats the Streets op Netflix over IJsland. Als je de goedlachse Ainsley een beetje kan waarderen, is het zeker de moeite waard om die aflevering eens terug te kijken. Hier zie je dat ze ook een soort Humarsupa maken, volgens geheim recept.
 
Voor mijn culinaire wereldreis ben ik al een poosje aan het onderzoeken wat ik wilde maken voor IJsland. De IJslandse bevolking is niet bang voor een beetje fermentatie, orgaanvlees en drogen/roken. Het is een Viking-Stijl keuken, waar je geen angst mee aan tafel kan nemen. Bijvoorbeeld bij het gerecht Svið, een halve schapenkop (het dier, geen Dordtenaar) die eerst gekookt en dan gepekeld wordt. Een ander bekend gerecht is Hakarl, dit is gefermenteerde haai. Het schijnt echt mega ranzig te zijn en een welriekende ammoniak lucht te verspreiden. 
 
Ik zag de Humarsupa voorbij komen en wilde altijd al eens experimenteren met het maken van een bisque. Een bisque is een soep gemaakt van schaaldieren. Ooit at ik een supergoede bisque bij het restaurant Hemelse Modder. Vandaag was de test om te kijken of ik die soep kon evenaren. 
 

 

Zie hier hoe Ainsley Hariott een proeverij van IJslandse specilaiteiten probeert te overleven:

Recept. Voor 6 personen, bereidingstijd 2 uur.

Ingrediënten:

Voor de bouillon (voor ca. 1.5 liter)

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram langoustine of kreeft schalen
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 2 wortels, schoongemaakt en in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 liter vis of schaaldierenbouillon
  • 750 ml water
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Voor de soep

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel kerrie masala
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1,5 liter bouillon van hierboven
  • 200 gram gepelde langoustine, eventueel aanvullen met extra garnalen
  • 350 ml kookroom
  • Vers gehakte bieslook voor de garnering
  • 2 eetlepels room voor de garnering
  • Peper en zout naar smaak

You eyeballing me?!

Recept:

Voor een printversie van het recept, zie onderaan deze pagina:

Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje). Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.

De hoofden van de langoustines heb ik niet meegenomen in de bouillon omdat er een soort bruine drap uit kwam. De scharen heb ik allemaal gespoeld voor ze de bouillon in gaan.

Smaaktip: Zoek in je klushok naar een klauwhamer om de scharen nog een tik te geven voor je ze in de bouillon gooit.

Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien, wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.

 

Een mooie bouillon!

Tijd = Smaak

Voor de soep:

Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.

Voor de soep:

Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6 kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte bieslook.

Voor de soep:

IJsland - Humarsupa

Bisque van langoustine met room
Totale tijd2 uur
Gang: Soep
Porties: 6

Instructies

  • Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid
    hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt
    het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje).
    Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de
    langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze
    af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de
    scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.

    Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en
    poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien,
    wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de
    kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je
    bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.

    Voor de soep:
    Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter
    en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te
    worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn
    toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de
    bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is.
    Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken
    goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd
    elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en
    zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom
    toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.
    Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6
    kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie
    aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte
    bieslook.





 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *