Portugal – Gegrilde Sous Vide Octopus


Portugal - Gegrilde Sous Vide Octopus

Ingredienten:

In deze uitvoering van een traditionele Portugese octopus, hebben we gebruik gemaakt van een modern stukje technologie; sous vide! Met deze kooktechniek vacumeer en gaar je voedsel met wiskundige precisie, ik kan het iedereen aanraden. Op https://www.chefsteps.com staat veel info over sous vide, maar ook steengoede recepten.

Dit recept is een kruisbestuiving tussen de klassieke Portugese smaaksensaties, en een belachelijk exact bereidingsproces. Voor dit recept heb je nodig:

Een sous vide apparaat en een vacumeerapparaat.

  • octopus (ca 500 gram)
  • olijfolie
  • peper / zout

Voor de Portugese dry rub:

5 el (!) paprikapoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl peterselie, 1 tl chilipoeder, 1 tl komijn, 1 tl citroen schil, 1 tl kaneel, 1 tl oregano, 1 tl gember, ½ tl kruidnagel, ½ tl nootmuskaat, ½ tl piment, 2 laurierbladeren, zout naar smaak.

 

 

Bereiding:

Voorbereiding

  1. Kook de octopus 5-10 minuten, tot de uiteinden van de tentakels gaan krullen.
  2. Snij de tentakels aan de bovenzijde af, zodat je losse tentakels overhoudt
  3. Meng de ingrediënten van de dry rub intussen
  4. Dep de tentakels droog met een keukenpapier, en smeer ‘m in met de helft van de dry rub
  5. Doe de tentakels in een vacumeerzak, en doe de rest van de dry rub in de zak erbij, voeg ook een klein scheutje olijfolie erbij.
  6. Vacumeer.
  7. Gaar de octopus Sous Vide; 5 uur op 77 graden.
  8. Laat afkoelen in een ijsbad.

Grillen

  1. Stook je barbecue op tot medium heet. Circa 180-190 graden is perfect.
  2. Grill de tentakels en draai zo nu en dan om met een tang tot ze goud/rood/bruin zijn
  3. Serveer met peper/zout en een scheut goede olijfolie.

Geplaatst in Europa en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *