Afghanistan – Recept voor Korma met lam


Afghanistan – Korma met Lam

Kruidige saus met kurkuma, tomaat en lamsschouder

Een stuk van Afghanistan dat je niet ziet in het nieuws

Het recept komt uit het boek ‘The Honey Thief’, geschreven door Najaf Mazari, een Afghaanse vluchteling die woont in Australie. Hij schreef het boek samen met schijver Robert Hillman.. Het boek gaat over de stukken Afghanistan die je niet ziet op televisie. Achterin het boek staan een aantal repcepten die met veel humor zijn geschreven:

 

” Okay, the onions. In Afghanistan, we rarely fashion a meal without onions. What the world was like before onions were invented, I cannot imagine. So, the onions, three of them. Peel them to preserve as much of the outer flesh as possible….Once the onions are peeled, chop them up but not too fine. You need chunks of onion, not thin slices. Now heat some cooking oil in a big saucepan. I am serious when I say a big saucepan. For dishes like this, a big saucepan is your friend. Do you want to fill a smaller saucepan to the very brim? No. ”

 

Als je besluit om met Najaf Mazari mee op reis te gaan naar een stuk Afghanistan dat je nog niet kent. Dan kan je net zo goed deze twee andere Afghaanse gerechten erbij serveren. De eerste, Kabuli Palow (recept) is de nationale trots van het land. Het is een soort pilaf maar dan met veel toeters en bellen zoals pistache en rozijn. Voor de groente zou je een Kaddo Bourani (recept) erbij kunnen maken. Maar nu eerst het Korma met lam recept:

Boodschappenlijstje:

Net als bij het Iraanse Khorest’e Bademjan moet er bij dit Afghaanse gerecht een hele berg kruiden bij. De perfectie van dit gerecht zit ‘m in de perfecte balans en de unieke smaak die daardoor ontstaat. De kruiden koop je het beste bij een Turkse supermarkt of Toko, dit kan een hoop euries schelen. En als je toch naar de Turk gaat dan kan je daar gelijk een stuk lamsschouder meenemen.

Kruiden:

– 8 kruidnagels
– 1 tl zwarte peperkorrels
– 5 kardemom peulen
– 1 tl korianderzaad
– 1 tl komijnpoeder
– t tl kurkuma / geelwortel (poeder)
– 1 tl paprikapoeder
– 1 kaneelstokje (of 1 tl poeder)

En verder heb je nodig:

– olie om in te bakken
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 halve duim gember, fijngehakt
– 3 uien, grofgehakt
– 4 grote rijpe tomaten, in blokjes
– 800 gram lamsschouder, in blokjes (bestrooid met zout en peper)
– 400 ml water
– 300 ml vette yoghurt
– Eventueel: (beetje munt om te garneren)

 

Afghaanse Korma Recept

Gebruik een vijzel om de peperkorrels, de kruidnagel en de kardemom fijn te maken. De kardemompeulen die je niet fijn gemalen krijgt kan je uit de vijzel halen.

Verwarm 5 el olie in een grote sauspan. Voeg de uien toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Voeg alle kruiden, de knfolook en de gember toe. Kook zachtjes voor 3 minuten.

Voeg de tomaten toe. Kook deze stuk op middelhoog vuur. Circa 4 minuten.

Voeg daarna het lamsvlees toe. Bak deze 5 minuten mee. Blijf goed roeren.

Voeg het water en de yoghurt toe, roer goed door en voeg naar smaak zout toe. Bedek de pan met een deksel en zet het vuur lager wanneer de saus aan de kook is. Roer de saus om de 15 minuten door, laat de saus minimaal 2 uur staan.

Ik heb een beetje munt gebruikt om het gerecht te garneren.

De gouden combinatie maak je wanneer je dit gerecht serveert Afghaanse rijst (recept) en Afghaanse Pompoen (recept)

Je kan het gerecht, alhoewel niet geheel volgens Afghaanse traditie, serveren met koud bier. Dat strijkt natuurlijk niet met de Islamitische gedachte maar het beviel ons vrij goed 🙂


Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Afghanistan – Kaddo Bourani | Wereldgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *