Afghanistan – Recept voor Kabuli Palow


Afghanistan – Recept voor Kabuli Palow

Rijst met heel veel attributen

 

 

Dit uitgebreide rijstgerecht past goed bij twee andere lekkere en tradtionele Afghaanse gerechten. Maak er bijvoorbeeld een Lamskorma (Recept) en deze Kaddo Bourani  (Recept) bij. Ennn owja, de wijntip van vandaag is....BIER! Koud gaat dit goedje het beste met kruidig of pittig eten!

 

 

 

 

Benodigdheden:

350 gr Basmati rijst
275 ml water
0,75 dl zonnebloemolie
2 kleine el Kardemom
1 el Garam masala
2 dl Kipbouillon
1 el bruine suiker
1 el witte suiker
100 gr rozijnen
50 gr pistache en 50 gr amandelen, kort aangebakken
2 grote wortels


 

 

Recept:

Spoel de Basmati rijst met lauw tot warm water tot het water helder blijft. Week de rijst minimaal 30 minuten.

Was en schil de wortels en snijd ze in lucifer (5mm) dunne gelijkmatige reepjes (julienne). Was tevens ook je rozijnen. Verhit 0,25 dl olie in een pan en laat je wortels op zacht vuur totdat ze wat zachter zijn en doe vervolgens hier de rozijnen bij. Doe er ook een 1 el water bij en laat ze gaar stomen. Bestrooi daarna je wortels en je rozijnen met 2 el suiker (kan ook 1 el, dit is naar eigen smaak te bepalen). Besprenkel als laatste 1 tl kardemom over je worteltjes en rozijnen. Doe vervolgens de worteltjes en de rozijnen in een folie om die later bij je rijst toe te voegen.

Breng 1,7 l water in de pan aan de kook. Zodra het water kookt neem je 0,50 dl water uit de pan in een kom. Hier voeg je de bruine suiker en de kipbouillon aan toe.

Voeg ondertussen rijst toe aan het kokend water en roer het een keer (hiervoor gebruik ik een schuimspaan). Laat de rijst voor 3 tot 5 min koken maar blijf erbij (kooktijden variëren voor bepaalde soorten rijst en de tijd dat het geweekt is). Zorg ervoor dat je de rijst om de paar minuten controleert, zodat het niet te gaar wordt. Als je de rijst in dit stadium te lang laat koken, gaan de korrels aan elkaar kleven. Om te testen of het de juiste gaarheid heeft bereikt met stomen, neem een ​​korrel tussen je duim en je wijsvinger indien het breekt dan haal de rijst van het vuur.

Laat de rijst uitlekken in een grote zeef en schep het dan terug in de pan. Verdeel de zonnebloemolie over je rijst. Giet de bruine suikerwater over je rijst. Strooi er vervolgens Garam Masala op, roer de rijst door en maak een rijst-piramide in de pan. Maak gaten in de piramide.

Zet de deksel van de pan erop en laat deze voor 3 minuten op het vuur staan (tip als de rijst precies goed is hoor je een getik in de pan). Als laatste voeg je de kardemom en je folie met worteltjes en rozijnen toe (zo worden ze weer warm) en leg dan een theedoek tussen het deksel en de pot om te voorkomen dat de stoom kan ontsnappen. Zet het op een kleine pit op laag vuur voor nog 10 à 15 min. Voeg tot slot ook de nootjes toe.

 


Afghani &zo

Het recept is afkomstig van Afghani &zo, dit is de creme de la creme van de Afghaanse keuken in Nederland. Op de site hebben ze superveel Afghaanse recepten en als klap op de vuurpijl >>>> openen ze binnenkort een Afghaans Restaurant in Eindhoven (nog 15 dagen)!

Hoe ik als kaaskop ook mijn best doe, deze mensen kan ik niet evenaren in de Afghaanse keuken. Check hun site hier: http://www.afghani.nl/


Geplaatst in Azie en getagd met , , , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: Afghanistan – Kaddo Bourani | Wereldgerecht

  2. Pingback: Afghanistan – Korma met lam | Wereldgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *