Pakistan – Nihari Masala


Pakistan - Nihari Masala

Recept om zelf een kruidenmengsel te maken

Pakistan - Nihari Masala recept

Wat heb je nodig?

  1. Korianderkorrel – 4 eetlepel
  2. Venkelzaad- 2 eetlepel
  3. Zwarte peperkorrels – 1 theelepel
  4. Groene kardemompeulen – 15 stuks
  5. Kruidnagel – 20 stuks
  6. Zwarte kardemompeulen - 2 stuks
  7. Kurkuma (poeder) – ½ eetlepel
  8. Laurierblad – 10 stuks
  9. Kaneelstok – 2 kleine
  10. Steranijs – 3-4 stuks
  11. Komijnzaad – 1 eetlepel
  12. Nootmuskaat – 1 klein bolletje
  13. Foelie – 7-8 gram
  14. Lange zwarte peper – 4 stuks
  15. Gemalen gemberpoeder – 15 gram
  16. Gedroogde chili – 15 gram
  17. Kashmiri chilipoeder– 2 eetlepel
  18. Karwijzaad – 1 eetlepel
  19. Nigella zaad – 1.5 eetlepel

 

Over Nihari Masala

Nihari Masala komt uit Pakistan. Het is de basis van het gerecht nihari, welke we ook gekookt hebben voor wereldgerecht. In dit recept gebruik ik 19 soorten gedroogde kruiden. De meeste had ik al in huis, de rest  heb ik gekocht bij een Surinaams/Pakistaanse toko op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Met name de lange zwarte pepers zijn lastig te krijgen, ik heb gevonden dat je ze online kan bestellen bij Pit-Pit. Het resultaat is een licht pittige, fris en vol kruidenmengsel. Ook lekker om andere gerechten van smaak te voorzien. Ik gebruik het mengsel bijv. om door een omelet heen te roeren, of groenteschotels uit de oven smaak te geven.

Nihari Masala bereiding

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle kruiden behalve de poeders (gember, kurkuma, kashmiri) toe en bak een paar minuutjes aan, geen olie gebruiken! Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel. Voeg de andere gemalen kruiden toe aan het mengsel. Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef en roer nog een keer goed door. In een afgesloten potje blijft het mengsel zes maanden houdbaar.

Pakistan - Nihari Masala recept zelf maken kruidenmengsel

Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Pakistan – Nihari – Wereldgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *