Laos – Khao Poon (Soep)


Laos - Khao Poon (Soep)

Je waant je op een markt in Zuidoost Azië .

Zelf een soep uit Laos maken

Khao Poon staat ook wel bekend als Lao Laksa. Mensen die ooit in Zuidoost Azië hebben gereisd weten dat ze daar gek zijn op soepen en trots op bouillon. Vietnam heeft de welbekende Pho, Thailand heeft Tom Kha Kai en Laos heeft het veel minder bekende Khao Poon. Ik heb voor deze site al meerdere soepen uit verschillende landen bereidt, maar deze soep uit Laos meldt zich gelijk in mijn top drie van favorieten. 's Avonds at ik deze als maaltijdsoep, en de dag erna heb ik er in de ochtend mee ontbeten.

Het fijne aan deze soep is de kippen-kokos bouillon, die heel veel verse kruiden bevat. Laos, gember, limoengras, knoflook en alle andere dingen die je ongeveer zou verwachten, behalve de vissaus. Je topt het geheel af met limoensap waardoor je een bouillon krijgt met veel diepgang en onwijs veel verschillende smaken die je terug kan proeven. Echt een aanrader dus!

De markt met veel groente, fruit en kruiden in Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Ingredienten voor 6 tot 8 personen; Bereidingstijd 2 uur

Voor de Khao Poon soep:

  • 1 kilo kip, met bot. Bijvoorbeeld kipkarbonade.
  • 300 gram rijstvermicelli
  • 30 gram laos wortel
  • 15 gram gemberwortel
  • Ca 8 eetlepels rode curry pasta, recept hieronder.
  • 250 gram uitgelekte bamboe scheuten
  • 1 blik kokosmelk, 400 ml. Goede kwaliteit.
  • 3 eetlepels olie, ca 50 ml
  • 2 knoflooktenen

Voor de rode currypasta, ca 8 eetlepels:

  • 5 rawit pepers, thaise pepers, kleine rode doerakjes (te koop bij de toko)
  • 4 tl witte peperkorrels
  • 1 el korianderkorrels
  • 2 tl komijnzaad
  • 10-15 tenen knoflook, afhankelijk van de grootte
  • 2 stengels limoengras, de buitenkant verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 6 middelgrote sjalotten, fijngesneden
  • 1 duim laos wortel, fijngesneden
  • 1 duim gember, fijngesneden
  • Schil van een limoen
  • 2 tl zout
  • Beetje water

Voor de garnering:

  • 2 wortels, in julienne gesneden
  • 1 groene kool, in dunne reepjes gesneden
  • Verse munt en koriander (koriander kan je evt. vervangen door peterselie)
  • 2 limoenen

 

 

Laos, limoen, rawit, gember, sjalotjes en limoengras

Recept:

1: We beginnen met het maken van de bouillon: Doe de stukken kip in een soeppan met 2 liter water, snijd de laos en gember fijn en doe dit samen met 2 tl zout in de pan. Breng aan de kook, laat het 30-40 minuten pruttelen. Ondertussen kan je bezig met de rode curry pasta en de vermicelli.

2: Voor de rode currypasta. De authentiek manier is om alle ingrediënten in een vijzel te doen, dit is alleen een enorm tijdrovende klus. Sinds we keukenapparatuur met stekkers hebben kunnen we het onszelf wat makkelijker maken. Crunch alleen de droge ingrediënten (witte peper, koriander, komijn, zout) in een vijzel. Pak een staafmixer en mix stap voor stap alle ingrediënten tot er een pasta ontstaat. Het kan helpen om een klein beetje water toe te voegen. Gratis tip: Tijdens het mixen niet te diep over longen ademhalen want dat voel je tot in je tenen.

3: Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking aangegeven  staat, ongeveer 3 minuten. Je wil 'm soort van al dente hebben. Als dit klaart is kan je hem wegzetten om af te koelen.

4: Als de kip klaar is, laat een beetje afloelen. Verwijder het bot. Gebruik je handen en twee vorken of het vlees uit elkaar te trekken zodat er draadjes ontstaan.

 

 

In mijn recept gebruikte ik kipkarbonade. Dat is de bovenpoot van de kip, maar dan zonder de drumstick. De botten in het vlees helpen om een mooie bouillon te vormen.

5: Haal de bouillon door een zeef en zet deze weg. Proef eventueel en voeg wat zout toe naar smaak.

6: Snijd al je ingrediënten voor de garnering. De wortel in julienne, de kool in zo dun mogelijke reepjes. Zet ook alle andere ingrediënten vast klaar, laat de bamboe uitlekken en open het blik van de kokosmelk, hak de munt en koriander.

7: Pak een grote soeppan, doe de olie en de gehakte knoflook in de pan en laat ongeveer 2 minuten fruiten op laag vuur. Doe dan de rode currypasta erbij. Dit goedje moet even goed doorbakken, 5 minuten op middelhoog vuur, roer regelmatig door en voeg eventueel wat extra olie toe.

8: Voeg de bamboe en de kip toe en roer goed door, zodat de pasta zich goed vermengd. Bak ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk en 1,5 tot 2 liter bouillon toe. Laat aan de kook komen, proef het geheel en voeg er eventueel weer zout aan toe naar smaak.

 

Om op te dienen:

Doe wat rijstvermicelli in een diep bord, bedek met bamboe-kip bouillon, garneer met kool, wortel, munt, koriander en besprenkel rijkelijk met limoen.

Eetsmakelijk!

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Laos - Khao Poon (Soep)

Een heerlijke soep met een hele mooie bouillon, je waant je op een markt in Zuidoost Azië.
Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Soep
Keuken: Zuidoost-Azië
Trefwoord: Kip, kokos, Laos, Recept, Soep
Porties: 6
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Vijzel
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

Voor de Khao Poon soep:

  • 1 kilo kip met bot. Bijvoorbeeld kipkarbonade.
  • 300 gram rijstvermicelli
  • 30 gram laos wortel
  • 15 gram gemberwortel
  • Ca 8 eetlepels rode curry pasta recept hieronder.
  • 250 gram uitgelekte bamboe scheuten
  • 1 blik kokosmelk 400 ml. Goede kwaliteit.
  • 3 eetlepels olie ca 50 ml
  • 2 knoflooktenen

Voor de rode currypasta (ca 8 eetlepels)

  • 5 rawit pepers thaise pepers, kleine rode doerakjes (te koop bij de toko)
  • 4 tl witte peperkorrels
  • 1 el korianderkorrels
  • 2 tl komijnzaad
  • 10-15 tenen knoflook afhankelijk van de grootte
  • 2 stengels limoengras de buitenkant verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 6 middelgrote sjalotten fijngesneden
  • 1 duim laos wortel fijngesneden
  • 1 duim gember fijngesneden
  • Schil van een limoen
  • 2 tl zout
  • Beetje water

Voor de garnering:

  • 2 wortels in julienne gesneden
  • 1 groene kool in dunne reepjes gesneden
  • Verse munt en koriander koriander kan je evt. vervangen door peterselie
  • 2 limoenen

Instructies

  • We beginnen met het maken van de bouillon: Doe de stukken kip in een soeppan met 2 liter water, snijd de laos en gember fijn en doe dit samen met 2 tl zout in de pan. Breng aan de kook, laat het 30-40 minuten pruttelen. Ondertussen kan je bezig met de rode curry pasta en de vermicelli.
  • Voor de rode currypasta. De authentiek manier is om alle ingrediënten in een vijzel te doen, dit is alleen een enorm tijdrovende klus. Sinds we keukenapparatuur met stekkers hebben kunnen we het onszelf wat makkelijker maken. Crunch alleen de droge ingrediënten (witte peper, koriander, komijn, zout) in een vijzel. Pak een staafmixer en mix stap voor stap alle ingrediënten tot er een pasta ontstaat. Het kan helpen om een klein beetje water toe te voegen. Gratis tip: Tijdens het mixen niet te diep over longen ademhalen want dat voel je tot in je tenen.
  • Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking aangegeven staat, ongeveer 3 minuten. Je wil 'm soort van al dente hebben. Als dit klaart is kan je hem wegzetten om af te koelen.
  • Als de kip klaar is, laat een beetje afkoelen. Verwijder het bot. Gebruik je handen en twee vorken of het vlees uit elkaar te trekken zodat er draadjes ontstaan.
  • 5: Haal de bouillon door een zeef en zet deze weg. Proef eventueel en voeg wat zout toe naar smaak.
  • Snijd al je ingrediënten voor de garnering. De wortel in julienne, de kool in zo dun mogelijke reepjes. Zet ook alle andere ingrediënten vast klaar, laat de bamboe uitlekken en open het blik van de kokosmelk, hak de munt en koriander.
  • Pak een grote soeppan, doe de olie en de gehakte knoflook in de pan en laat ongeveer 2 minuten fruiten op laag vuur. Doe dan de rode currypasta erbij. Dit goedje moet even goed doorbakken, 5 minuten op middelhoog vuur, roer regelmatig door en voeg eventueel wat extra olie toe.
  • Voeg de bamboe en de kip toe en roer goed door, zodat de pasta zich goed vermengd. Bak ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk en 1,5 tot 2 liter bouillon toe. Laat aan de kook komen, proef het geheel en voeg er eventueel weer zout aan toe naar smaak.
  • Om op te dienen: Doe wat rijstvermicelli in een diep bord, bedek met bamboe-kip bouillon, garneer met kool, wortel, munt, koriander en besprenkel rijkelijk met limoen.

 


Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Wauw, met de geur alleen al waan je je op een Aziatische markt, intens en prikkelend. Een cultuurshock maar dan in positieve zin, ik mis Azië. Vanaf de eerste hap ff een stapje terug in de tijd.. met recht een wereld(se) soep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *