Azerbaijan – Kaviaar


Azerbaijan - Kaviaar

Delicatesse uit de Kaspische Zee

Kaviaar Azerbaijan
Azerbaijan - kaviaar

Over kaviaar:

Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn de onbevruchte eitjes van de steur (die we eerder al eens aten bij wereldgerecht). Steur wordt meestal geassocieerd met (Russische) rijkdom. Dat is niet geheel onlogisch; een steur moet eerst gedood worden voordat je bij het heilige spul kan komen. Het is dus niet vega verantwoord zoals dat bij een kippen ei wel is.

De kaviaarconcumptie is ontstaan rondom de Kaspische zee. Iraniërs waren de eerste, en hielden voor dat hun uithoudingsvermogen en potentie verbeterde bij het eten van kaviaar.

Een vriendin was in Azerbaijan voor haar werk. Ook Azerbaijan ligt aan de Kaspische zee. Azerbaijan heeft een rijke en gevarieerde eetcultuur. Het meest gevraagde, en over de hele wereld geleverde product is echter kaviaar, uit de Kaspische zee. Zij nam een bakje mee zodat we een dagje konden proeven en experimenteren.

We hebben de kaviaar op drie manieren gegeten:

1. Zoals het hoort

Kaviaar smeer je niet op een volkorenbroodje met halfvolle margarine. Dat moge duidelijk zijn. Kaviaar is een delicaat product en daar hebben de rijksten der aarde uiteraard etiquette bij bedacht. Het eten van de eitjes moet zo puur mogelijk gebeuren. Daarom doe je de kaviaar op de muis van een gebalde vuist, of op een parelmoeren lepel omdat deze smaakneutraal zijn. Vervolgens proef je de kaviaar het beste door de bolletjes tegen je gehemelte te drukken met je tong. Er komt een smaakexplosie vrij. Neem na ongeveer een minuut een slokje champagne om de ervaring compleet te maken. Naderhand kan je ruiken aan de muis van je hand. Als er nog een vissige smaak aan zit was de kaviaar niet op z’n verst.

Azerbaijan - kaviaar

2. Blini met kaviaar

Het tweede gerecht is afkomstig van een van de beste kook apps/sites ter wereld: www.chefsteps.com. Bij dit gerecht maakten we Russische blini’s. Een soort poffertjes op basis van ei, aardappel en crème fraiche. Daarop komt een toef rode bietengel. Dit maakten we met behulp van twee tovermiddeltjes, xantana en agar agar. Boverop de gel komt een beetje crème fraiche. Het hele geheel wordt afgetopt met een schepje kaviaar en een julliene van lente ui. Mooie Russische smaken die perfect bij elkaar pasten.

Azerbaijan - kaviaar
Azerbaijan - kaviaar

3. Met een Hollandse twist

Het derde gerechtje hebben we afgekeken van Driesterren Eetcafé de Librije. Daar snijden ze een pure kalfstartaar, en serveren deze met verse haringkuit op een vriendschapsring om je vinger. Haringkuit is de ‘Nederlandse Kaviaar’ die hier niet heel populair is, maar in grote getalen naar Japan wordt geëxporteerd. Daar heet het goedje ‘Kazunoko’. Wij probeerden het fijne gerechtje zo goed mogelijk na te maken maar gebruikte citroenstampers in plaats van vriendschapsringen, en kaviaar in plaats van haringkuit.

Azerbaijan - kaviaar

Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *