Finland – Recept voor Kalakukko


Finland - Kalakukko

Benodigdheden, voor 4 personen:


Voor het deeg:


- 450 gram roggemeel

-150 gram bloem
3 eiwitten

- Ca.. 300 ml water


- 25 gram boter (bak- of roomboter)



Voor de vulling:



- 500 gram filet van zalm / zalmforel / forel. Of koop gehele vissen als je zelf wil fileren.

- 100 gram ontbijtspek

- 100 gram schouderham

- 1 sjalotje

- 2 el olijfolie

- peper en zout

- handjevol rijst



Deegroller, bakpapier, alumimium folie



10 stappenplan:



Maak het deeg:

1. Pak een grote kom en mix de bloem met het roggemeel. 


2. Voeg de eiwitten en beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een flexibele massa. Als het deeg te veel plakt kan je nog wat meer bloem toevoegen. 


3. Doe het deeg in plastic folie en leg het een haf uur in de koelkast.


4. (Fileer de vis) Meng de visfilets met de sjalot, olijolie, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 225 graden.


5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkbank / aanrecht met bloem en rol het deeg in een cirkel tot het 6 mm dik is.


6. Leg in het midden van de 'deegcirkel' een handjevol rijst neer. Leg daarop de vis in laagjes. Doe bovenop laagjes met het spek en schouderham.


7. Vouw de uiteinden van het deeg naar elkaar toe en plak de randen dicht met een beetje water. Vouw nou de andere 2 uiteinden naar elkaar toe zodat je een pakketje krijgt. Ook deze plak je dicht met water. Als je teveel deeg hebt kan je dit er afsnijden, een te dikke bodem is niet lekker.


8. Doe het pakketje in een ingevette ovenschaal. Zet voor 30 minuten onderaan in de oven op 225 graden. Kijk regelamtig of de bovenkant niet zwart wordt.


9. Haal het brood uit de oven en vet de bovenkant in met boter. Wikkel het brood in zijn geheel in aluminiumfolie. Doe de oven nu op 125 graden en laat nog twee uur staan.


10. Snij dikke plakken af, eetsmakelijk!




Geplaatst in Europa en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *