Ghana – Pindasoep (Nkatenkwan)

Ghana - Pindasoep (Nkatenkwan)

De bekende pindasoep uit Ghana, een nationaal gerecht uit West Afrika

Dit is een heel bijzonder en ook zeer smaakvol recept. Ik heb deze gemaakt in het kader van mijn reis om de wereld in 31 soepen. Ik heb het recept gekregen van een Ghanese vrouw die ik ontmoette in de tropische winkel Milly Tropical op de Dappermarkt in Amsterdam. De smaak van deze soep is uniek en anders wat je ooit geproefd hebt. Het meest opvallende is het hoge smaakgehalte, de sterke rooksmaak, met daarbij een zachtheid van pinda en tomaat, + ook nog een fijn pitje. Het is lastig om te omschrijven hoe deze soep smaakt, probeer 'm dus zelf en ik ben zeer benieuwd wat je er van vindt!

Muziek uit Ghana: Ebo Taylor, hele fijne muziek uit Ghana om een beetje in de sfeer te komen. Deze man is een legende, met zijn 83 jaar is hij nog immer actief als Highlife/Afrobeat artiest. Hij stond zelfs geboekt op het Wideburg festival in 2017, maar kon helaas niet komen vanwege paspoortproblemen. Hij is op zijn 83e soepeler in de heupen dan menig Hollandse puber.

 

Pinda's! Heel populair in grote delen van West Afrika. Een ander bekend gerecht gebaseerd op pinda's is het Senegalsese Mafé, ik heb dit al meerde malen gegeten maar nog nooit zelf gemaakt. Ook in andere landen zijn pindasoepen ontwikkeld, de bekendste komen uit Indonesië, Taiwan en West Virgina in de VS.

Ghana - Pindasoep (Nkatenkwan)

Soep op basis van pinda's met een fijne rooksmaak en kip
Bereidingstijd1 uur 20 min
Gang: Soep
Keuken: West Afrikaans
Trefwoord: Kip, Pinda, Recept, Soep
Porties: 6

Equipment

  • Blender of goede staafmixer

Ingrediënten

  • 2 uien gepeld, en gehalveerd in tweeen
  • 1 maggi blokje de afrikaanse variant, ook te verkrijgen bij de grote AH of Jumbo, rood-gele verpakking
  • 1 liter kippenbouillon Bij voorkeur zelf getrokken
  • 5 tenen knoflook
  • 30 gram gemberwortel vers
  • 1,5 eetlepel tomatenpasta zo'n klein goedkoop blikje, maar liefst van een goed merk, zoals mutti
  • 6 kippenpoten
  • 1 peper pittigheid naar keuze, in originele recepturen wordt vaak madame jeanette of habanero gebruikt, je kan ook een iets mildere peper kiezen, of de zaadjes er uit halen
  • 2 laurierbladeren
  • 1 blik gepelde tomaten liefst van een goed merk, zoals mutti
  • 2 eetlepel suiker
  • 225 gram pindakaas Zonder stukjes, zo smeuig mogelijk
  • 1 gedroogde en gerookte vis (bijv. tilapia) Verkrijgbaar bij Afrikaanse of Caribische shop. Kan je dit niet vinden, laat de vis dan achterweg en gebruik gerookte kip ipv gerookte vis).
  • peper en zout naar smaak
  • 1 bakje warme en gekookte rijst om er bij te serveren
  • 2 eetlepel plantaardige olie

Instructies

  • Pak je blender: Pureer twee halve uien, 3 tenen knoflook, 15 gram gember, een maggi blokje, en de tomatenpasta samen met 120 ml bouillon. Doe er een beetje peper en zout bij.
  • Pak een gietijzeren pan, verwarm wat olie op middelhoog vuur. Bak de kip even kort aan en doe dan het gepureerde mengsel er bij in de pan. Roer even goed door. Doe er vervolgens ook de: twee (andere) halve uien, de rest van de gember, de resterende knoflooktenen, de peper en de laurierbladeren in de pan. Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur, zodat de halve uien glazig worden. Roer regelmatig door. Je kan er eventueel wat extra bouillon bij doen als je merkt dat het brouwsel te droog wordt of aanbakt.
  • Gebruik een vork om de grote stukken ui, knoflook, gember en de peper uit de pan te halen. Pureer dit wederom in je blender, samen met de pindakaas, de gepelde tomaten, suiker, en 750 ml bouillon. Er ontstaat een glad mengsel. Haal dit door een zeef of vergiet om er zeker van te zijn dat er geen grove stukken in de soep komen. Voeg dit toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en zet vervolgens op laag vuur. Laat ongeveer 40 minuten pruttelen tot de kip mals is, en de olie ui de pindakaas aan de oppervlakte komt drijven.
  • Spoel de gerookte vis af met zeer heet of kokend water. Ontdoe deze van hoofd en hak in hapklare stukken. Je kan er ook voor kiezen om de vis intact te laten en later te verdelen, dit eet gemakkelijker omdat er geen graten door de soep verspreiden.
    Voeg de gerookte vis toe aan de soep en kook deze 5 minuten mee.
  • Proef de soep, voeg eventueel peper en zout toe naar smaak. Verdeel de kip, vis en soep over 6 kommen, draai een fijn Ghanees Highlife/Afrobeat hitje en waan je in Afrikaanse sferen.

 

 

 

 

Dit is de gedroogde en gerookte vis die door de soep heen gaat! Ik kocht hem bij de winkel Milly Tropical op de Dappermarkt in Amsterdam Oost. Je kan 'm eventueel vervangen door een andere gerookte vis, zoals makreel.

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Puerto Rico – Sopa de Platano

Puerto Rico - Sopa de Platano

Gebonden soepje met perfecte kruidigheid en een klein beetje pit

Zelf een soep uit Puerto Rico maken;

Puerto Rico, het land van bekende artiesten zoals Jennifer Lopez, Ricky Martin en Don Omar. Niet echt mijn pakkie an, maar deze soep is dat zeker wel. Een hele romige soep, gebonden door zetmeel uit de bakbananen. In Puerto Rico gebruiken ze in veel gerechten een sofrito als basis, dit is te vergelijken met een mirepoix uit Frankrijk, of een sofrito uit Italië, maar dan met andere ingrediënten. Deze soep heeft een authentieke Puerto Ricaanse sofrito als basis; ui, knoflook, peper, peterselie, koriander, paprika, tomaat en limoen. De sofrito die je overhoudt kan je gemakkelijk invriezen en een andere keer gebruiken om meet te wokken of een salsa te maken. Naast de sofrito bevat deze soep een handvol gedroogde kruiden om het gerecht verder karakter te geven.

 

 

 

Annatto olie. Het gedroogde Annatto poeder kocht ik voor 80 cent bij Tjins Toko in de Pijp, Amsterdam. Kan je het niet vinden dan kan je het ook gemakkelijk online bestellen.

Annatto olie

Ook wordt er in deze soep Annatto gebruikt. Annatto is gedroogd roodkleurig zaad dat wordt gedroogd en een intens rode kleur afgeeft. Annatto wordt veel gebruikt in het Caribisch gebied, Latijns Amerika en de Filipijnen. In Nederland gebruikt men Annatto slechts spaarzaam, maar in één branche maken ze er veelvuldig gebruik van. Heb je ooit afgevraagd waarom geitenkaas wit is, en de kaas van een koe geel? Gedroogde annatto is kleurstof E160 en is één van de weinige toevoegingen die wettelijk is toegestaan bij het maken van kaas. In koemelk zit caroteen wat de kaas een licht gele kleur kan geven, de hoeveelheid caroteen die melk bevat schommelt echter sterk. om de kaas een contstant appetijtelijk gele kleur te geven wordt Annatto toegevoegd. in deze Puerto Ricaanse soep mix ik gedroogde Annatto met olie, om een diepe rode olie te vervaardigen. Om kleur af te geven aan de soep, en om de soep prachtig mee te garneren.

Gedroogde kruiden: saffraan, knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, korianderpoeder, kerriepoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder.

Lijstje met ingrediënten:

Ingrediënten

  • 2 grote groene bakbananen. Geschild en in stukken gesneden. Het maakt niet uit als de bananen iets rijper zijn, dan wordt je soep wat zoeter.
  • 1,5 liter groentebouillon Bij voorkeur zelf gemaakt, of een verse groentebouillon van slager of natuurwinkel.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel annatto poeder
  • 5 eetlepels Puerto Rico Syle Sofrito, zie recept hier onder

Puerto Rico Style - Sofrito

  • 1 middelgrote ui fijn gehakt
  • 1 Cubaanse peper (evt. vervangen door andere pepers met een scoville SUH van ca. 1000. Bijvoorbeeld een Jalapeno met de zaadlijsten verwijderd.)
  • 8 tenen knoflook
  • Klein handje peterselie
  • Klein handje koriander
  • 3 rijpe tomaten ontveld en ontpit
  • 1 rode puntpaprika
  • Sap van een halve limoen
  • Peper en zout naar smaak

Kruiden

  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Garnering

  • Paar takjes peterselie
  • 1 limoen in partjes (optioneel)

Op deze foto de kruiden, bakbanaan, annatto olie, sofrito en homemade bouillon.

Recept in stappen, scroll naar beneden voor een printbaar recept.

De sofrito

  • Maak als eerste de sofrito, dit is de basis van de soep. Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer, tot dat alle ingrediënten zeer fijn gehakt zijn. Breng op smaak met de zout en peper. Voor dit recept heb je 5 eetlepels nodig, de rest kan je bewaren in de koelkast of invriezen.
 
 
 

Puerto Rico stijl sofrito, uitermate geschikt om in te vriezen!

De annatto olie

  • Mix een theelepel annatto poeder met twee eetlepels olijfolie. Roer goed door met een theelepel totdat je geen klontjes meer ziet.

De soep

  • Doe de stukken bakbanaan in een grote pan en voeg de bouillon toe zodat de banaan volledig bedekt is, vul eventueel aan met een beetje water. Voeg een beetje zout en een scheut olijfolie toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook de bakbananen tot deze zacht zijn. Ongeveer 20 - 30 minuten, afhankelijk van de dikte en de rijpheid van de bananen.
  • Ondertussen kan je, wederom in een grote pan, de sofrito fruiten in een ruime hoeveelheid annatto-olie. Doe ook de andere kruiden erbij en roer het geheel goed door. Bak zo'n 5 minuten aan op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de bakbananen en de bouillon toe. Laat het brouwsel nog 10 minuten pruttelen.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. De bakbananen maken de soep erg dik, eventueel kan je hier extra wat of groentebouillon toevoegen
 

Hoe pel ik zo'n keiharde groene bakbanaan het beste?

Opdienen

  • Verdeel de soep over de kommen, garneer met peterselie. Doe een paar druppels annatto olie en teken hier een figuur mee met een satéprikker of tandenstoker. Zout en peper naar smaak, voeg eventueel nog een schijfje limoen toe voor extra frisheid. In Puerto Rico wordt deze soep traditioneel met rijst gegeten.

 

 

Puerto Rico - Sopa de Platano

Soep van groene bakbanaan
Bereidingstijd1 uur 30 min
Gang: Soep
Porties: 6
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 2 grote groene bakbananen Geschild en in stukken gesneden. Het maakt niet uit als de bananen iets rijper zijn, dan wordt je soep wat zoeter.
  • 1,5 liter groentebouillon Bij voorkeur zelf gemaakt, of een verse groentebouillon van slager of natuurwinkel.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel annatto poeder
  • 5 eetlepels Puerto Rico Syle Sofrito, zie recept hier onder

Puerto Rico Style - Sofrito

  • 1 middelgrote ui fijn gehakt
  • 1 Cubaanse peper vervangen door andere pepers met een scoville SUH van ca. 1000. Bijvoorbeeld een Jalapeno met de zaadlijsten verwijderd.
  • 8 tenen knoflook
  • Klein handje peterselie
  • Klein handje koriander
  • 3 rijpe tomaten ontveld en ontpit
  • 1 rode puntpaprika
  • Sap van een halve limoen
  • Peper en zout naar smaak

Kruiden

  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Garnering

  • Paar takjes peterselie
  • 1 limoen in partjes (optioneel)

Instructies

De sofrito

  • Maak als eerste de sofrito, dit is de basis van de soep. Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer, tot dat alle ingrediënten zeer fijn gehakt zijn. Breng op smaak met de zout en peper. Voor dit recept heb je 5 eetlepels nodig, de rest kan je bewaren in de koelkast of invriezen.

De annatto olie

  • Mix een theelepel annatto poeder met twee eetlepels olijfolie. Roer goed door met een theelepel totdat je geen klontjes meer ziet.

De soep

  • Doe de stukken bakbanaan in een grote pan en voeg de bouillon toe zodat de banaan volledig bedekt is, vul eventueel aan met een beetje water. Voeg een beetje zout en een scheut olijfolie toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook de bakbananen tot deze zacht zijn. Ongeveer 20 - 30 minuten, afhankelijk van de dikte en de rijpheid van de bananen.
  • Ondertussen kan je, wederom in een grote pan, de sofrito fruiten in een ruime hoeveelheid annatto-olie. Doe ook de andere kruiden erbij en roer het geheel goed door. Bak zo'n 5 minuten aan op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de bakbananen en de bouillon toe. Laat het brouwsel nog 10 minuten pruttelen.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. De bakbananen maken de soep erg dik, eventueel kan je hier extra wat of groentebouillon toevoegen.

Opdienen

  • Verdeel de soep over de kommen, garneer met peterselie. Schenk een paar druppels annatto olie in de kom en teken hier met een sateprikker of tandenstoker een mooi patroon in. Zout en peper naar smaak, voeg eventueel nog een schijfje limoen toe voor extra frisheid. In Puerto Rico wordt deze soep traditioneel met rijst gegeten.

 

Met dank aan:

Ik schrijf al een tijdje recepten maar op mijn foto's stonden immer dezelfde schalen en borden. Erg dankbaar ben ik daarom dat ik tegenwoordig servies kan lenen bij De Oude Pijpenlade. Dit is een antiekwinkel zoals een antiekwinkel ooit bedoeld is, en heeft alles wat je van een antiekwinkel zou verwachten. Dunne gangpaden waarin je kan verwonderen in andere tijden en culturen, en waar je moet opletten dat je niets omstoot. Ik raad iedereen aan om hier eens een kijkje te nemen, op de Oude Gracht 199 in Utrecht of op hun website.

 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Kameroen – Palmnotensoep

Kameroen - Palmnotensoep

Tropische soep met palmnoten, gerookte vis en peper

Zelf een soep uit Kameroen maken; lees dit eerst

Palmnotensoep is populair van Sierra Leone tot aan Congo. In dit deel van Afrika heeft elke regio een andere versie van deze soep. In de Ghanese winkel waar ik mijn inkopen deed raden ze me ster aan om ook minimaal twee bananen, een cassavewortel en een paar aardappels mee te koken. Ik besloot het om het bij de Kameroense basis te houden, maar je kan er vervolgens dus zelf mee experimenteren. In dit recept vul ik de soep aan met één van mijn favoriet stukjes vlees, dit is echter niet authentiek en wel optioneel. Het volledige printbare recept staat onderaan deze pagina, scroll naar beneden als je gewoon een recpept wil, als je meer achtergrond info wil kan je verder lezen.

Ik kocht voor dit recept palmnotensaus (zie foto hieronder). Ik had dit al een keer eerder gebruikt voor het Congolese Kip Moambe recept welke ik in 2016 een keer gemaakt heb. Palmnotensaus, niet te verwarren met palmolie, is een geperste, ingekookte saus van de noten van een palmboom. het is hoog in vet, 52% dus ideaal voor een SAS-dag. Je eet dit niet omdat het gezond is, maar om de verfijnde en intense smaak die op niets lijkt wat wij in Nederland of Europa eten. De bonus voor dit soepgerecht is de gerookte/gedroogde vis die een hele intense smaak en aroma afgeeft. Eerder blogte ik al over de rol van gedroogde vis in de Afrikaanse keuken, en voor wie dit interessant vindt raad ik aan om onderstaande aflevering van Mind of a Chef Senegal eens te kijken.

Check deze aflevering van Mind of a Chef over Senegal, en de rol van gedroogde vis in de Afrikaanse keuken

De palmnoot, hier vers aan een boom

De palmnoot, hier keurig ingeblikt en klaar voor gebruik

Dit is de gerookte vis die ik als smaakmaker door de soep heb gedaan, te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel of te vervangen door gerookte makreel. Normaal gesproken hak je de vis in vijven, ontdoe je van zijn kop en gooi 'm eenvoudigweg door de soep. Ik heb er voor gekozen om de smaak te infuseren in een kruidenmandje zodat de graten niet door de soep gaan. Je kan de vis naderhand gemakkelijk plukken zonder dat je bij elke hap de graten uit je mond moet halen.

Voor we beginnen met kokkerellen, een mooi nummer uit Kameroen om een beetje in de sfeer te komen:

Ingrediënten:

- 1 eetlepel arachide olie of andere plantaardige olie - 1 blik palmnotenolie te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel, online en bij de betere toko's - 2 gedroogde en gerookte Afrikaanse vissen te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel. Eventueel vervangen door gerookte makreel. - 2 middelgrote uien fijngehakt - 3 tomaten fijn gehakt - 3 tenen knoflook fijn gehakt - 1 theelepel chilipoeder - 1 blokje maggi bouillon te verkrijgen bij de toko, turkse super of Afrikaanse winkel - Paar verse chili's naar smaak Mild - rode spaanse peper; Medium - rode thaise peper; Hot - madame jeanette. - 1 hand groene gedeelte van de lente ui in kleine ringen - 800 ml water - zout en peper naar smaak Voor de Suya - 200 gram rundvlees, bijvoorbeeld rib eye/biefstuk/entrecote in blokjes - 1 eetlepel suya kruidenmengsel Zie bovenaan dit recept voor meer info - Beetje olijfolie

Mijn tropische boodschappen deed ik dit keer op de Dappermarkt, bij Milli tropical kocht ik palmnotensoep en twee Afrikaans gedroogde en gerookte vissen

Recept:

1) Leg het rundvlees op kamertemparatuur. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, marineer in de olie met suya kruidenmengsel. Zet daarna weg op kamertemperatuur. 2) Spoel de gedroogde vissen goed af onder zeer heet of kokend water. Laat het uitlekken en snijd beide vissen in vier stukken. (verwijder de koppen als deze er nog aan zitten). Je kan de vis in een kruidenmandje doen zoals op de foto hierboven, om te voorkomen dat er graten in je soep komen.

Gebruik een Madame Jeanette of een Habanero. Ik gebruik hier een Mosterd Habanero, deze scoort ongeveer 10.000 punten op de Scoville schaal . Doe de peper in zijn geheel in de soep, zo geeft hij een zachte pittigheid af. Als de soep klaar is snijd je de peper door, en serveer je 'm on the side. Als je meer pittigheid wil dep je naar smaak een soeplepel in de peper.

3) Zet een pan op middelhoog vuur. Doe de tomaten, ui en knoflook samen met een beetjeolie en fruit kort aan. Doe dan de gedroogde vis er bij, breng op smaak met peperen zout. Bak een paar minuten en roer regelmatig door. Doe dan de palmolie inde pan en voeg een liter water toe. 4) Doe het bouillonblokje erbij in de pan en oer goed door. Doe vervolgens ook de chili's in zijn geheel in de pan. Deze dus niet fijnsnijden!

Gebruik een Madame Jeanette of een Habanero. Ik gebruik hier een Mosterd Habanero, deze scoort ongeveer 10.000 punten op de Scoville schaal . Doe de peper in zijn geheel in de soep, zo geeft hij een zachte pittigheid af. Als de soep klaar is snijd je de peper door, en serveer je 'm on the side. Als je meer pittigheid wil dep je naar smaak een soeplepel in de peper.

Proef de bouillon en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en doe dan het vuur lager. Laat het geheel tenminste 30 minuten koken op laag tot middelhoog vuur. 5) De soep is klaar als bij begint in te dikken en er roodkleurige olie boven komt drijven. 6) Bak het rundvlees kort aan in wat olie. Deze gaart verder in de soep. 7) Verdeel de soep over kommen, verdeel het rundvlees over de soepkommen en garneer met lente ui.

Printbaar recept:

 

WP Recipe Maker #2872verwijderen

Kameroen - Palmnotensoep Authentieke Afrikaanse Soep Gang: Soep Keuken: West Afrikaans Bereidingstijd: 90m Porties: 6 Auteur: Steffan Jansen - 1 eetlepel arachide olie of andere plantaardige olie - 1 blik palmnotenolie te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel, online en bij de betere toko's - 2 gedroogde en gerookte Afrikaanse vissen te verkrijgen bij een Afrikaanse winkel. Eventueel vervangen door gerookte makreel. - 2 middelgrote uien fijngehakt - 3 tomaten fijn gehakt - 3 tenen knoflook fijn gehakt - 1 theelepel chilipoeder - 1 blokje maggi bouillon te verkrijgen bij de toko, turkse super of Afrikaanse winkel - Paar verse chili's naar smaak Mild - rode spaanse peper; Medium - rode thaise peper; Hot - madame jeanette. - 1 hand groene gedeelte van de lente ui in kleine ringen - 800 ml water - zout en peper naar smaak Voor de Suya - 200 gram rundvlees, bijvoorbeeld rib eye/biefstuk/entrecote in blokjes - 1 eetlepel suya kruidenmengsel Zie bovenaan dit recept voor meer info - Beetje olijfolie 1) Leg het rundvlees op kamertemparatuur. Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, marineer in de olie met suya kruidenmengsel. Zet daarna weg op kamertemperatuur. 2) Spoel de gedroogde vissen goed af onder zeer heet of kokend water. Laat het uitlekken en snijd beide vissen in vier stukken. (verwijder de koppen als deze er nog aan zitten). Je kan de vis in een kruidenmandje doen zoals op de foto hierboven, om te voorkomen dat er graten in je soep komen. 3) Zet een pan op middelhoog vuur. Doe de tomaten, ui en knoflook samen met een beetjeolie en fruit kort aan. Doe dan de gedroogde vis er bij, breng op smaak met peperen zout. Bak een paar minuten en roer regelmatig door. Doe dan de palmolie inde pan en voeg een liter water toe. 4) Doe het bouillonblokje erbij in de pan en oer goed door. Doe vervolgens ook de chili's in zijn geheel in de pan. Deze dus niet fijnsnijden! Proef de bouillon en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en doe dan het vuur lager. Laat het geheel tenminste 30 minuten koken op laag tot middelhoog vuur. 5) De soep is klaar als bij begint in te dikken en er roodkleurige olie boven komt drijven. 6) Bak het rundvlees kort aan in wat olie. Deze gaart verder in de soep. 7) Verdeel de soep over kommen, verdeel het rundvlees over de soepkommen en garneer met lente ui.  

 

Met dank aan:

Ik schrijf al een tijdje recepten maar op mijn foto's stonden immer dezelfde schalen en borden. Erg dankbaar ben ik daarom dat ik tegenwoordig servies kan lenen bij De Oude Pijpenlade. Dit is een antiekwinkel zoals een antiekwinkel ooit bedoeld is, en heeft alles wat je van een antiekwinkel zou verwachten. Dunne gangpaden waarin je kan verwonderen in andere tijden en culturen, en waar je moet opletten dat je niets omstoot. Ik raad iedereen aan om hier eens een kijkje te nemen, op de Oude Gracht 199 in Utrecht of op hun website.

Een culinaire wereldreis:

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Colombia – Ajiaco

Colombia - Ajiaco

Heerlijke maaltijdsoep uit Bogota

Zelf een soep uit Colombia maken; het geheime ingrediënt...

Ajiaco is een populaire soep in Colombia die zijn oorsprong vindt in Bogota. In de loop van de jaren heeft het soepje ook zijn intrede gemaakt in andere Zuid Amerikaanse landen zoals Chili en Cuba waar varianten op Ajiaco te vinden zijn. Een belangrijk ingrediënt in deze Colombiaanse soep is guascas. Een ingrediënt wat zeer moeilijk te verkrijgen is in de Nederlandse markt. De Nederlandse benaming voor guascas is knopkruid. Het is een woekerend onkruid dat op vele plekken gewoon pluk- en eetbaar is. Ik had na vijf minuten speuren al een aantal knopkruid planten te pakken (zie foto hieronder). Er zijn twee soorten knopkruid, harig en kaal knopkruid. Je kan beide soorten plukken en gebruiken in deze soep, op de foto hieronder is zogenaamd harig knopkruid te zien. Het is een eenjarige plant met kleine geel-witte bloemen, elke bloem telt vijf kleine witte blaadjes en heeft wat weg van een aardbeienplantje. Pluk de bladeren en was deze goed voor gebruik. Meer informatie en recepten met knopkruid vind je hier.

 

 

Knopkruid is een uitheems onkruid dat in Nederland op veel plekken groeit, maar hier niet voor culinaire doeleinden gebruikt wordt.

Voor we beginnen met kokkerellen neem ik jullie mee door de kleurrijke straten van Bogota

 

 

Na decennia van drugsgerelateerd geweld is het toerisme momenteel booming in Colombia, deze straten nodigen uit voor een dagje struinen door de stad.

Eén van mijn favoriete documentaires gaat over Colombia. 30 for 30 - The Two Escobars. Deze docu gaat over de voetballer Andres Escobar en de drugsbaas Pablo Escobar. Ondanks dat zij dezelfde achternaam dragen zijn ze geen familie. Ze kregen met elkaar te maken omdat Pablo grote sommen geld investeerde in het Colombiaanse voetbal, waardoor ze onlosmakelijk met elkaar in verbinding kwamen. Tijdens het WK van 1994 scoorde Andres Escobar een eigen goal, dit betekende het einde voor Colombia op het WK. Het bleek een kleine fout met grote gevolgen voor Andres Escobar.

Cumbia is een muziekgenre die traditioneel veel geluisterd wordt in Colombia. Luister één van de bekendste Cumbia Hits hieronder om nog meer in Colombiaanse sferen te komen. Ik heb een traditionele en gemoderniseerde versie toegevoegd, welke vind jij beter?

De traditionele versie van Cumbia Sobre el Mar

En de gemoderniseerde versie van Cumbia Sobre el Mar

Recept:

 

Colombiaanse Ajiaco

Een maaltijdsoep met kip, knopkruid en mais
Bereidingstijd1 uur 15 min
Porties: 6 personen
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Keukengaren

Ingrediënten

  • 750 gram Kip met bot, bijvoorbeeld kipkarbonade
  • 2 uien fijngehakt
  • 5 tenen knoflook zeer fijn gehakt
  • 1 eetlepel oregano, gedroogd
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen zeezout
  • 4 eetlepel olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon liefst zelf gemaakt, anders een vloeibare bouillon van bijv. de natuurwinkel (minder zout)
  • 500 gram aardappel verschillende soorten, rood/geel
  • 2 maiskolven, vers elke maiskolf in drie stukken gehakt
  • 1 klein bosje peterselie of koriander
  • 1 klein bosje lente ui
  • 2 eetlepel knopkruid / guascas fijn gehakt

Voor de garnering

  • 1 avocado ontpit en in dunne schijfjes
  • 1 eetlepel peterselie fijn gehakt
  • 100 ml creme fraiche
  • 2 eetlepel kappertjes

Instructies

  • Verwarm de olie in een grote soeppan. Fruit de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak kort mee op laag vuur. Doe dan de kip, zout, peper en oregano erbij.
  • Bak de kip op middelhoog vuur aan beide kanten bruin, ongeveer 5 minuten
  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het brouwsel 35 minuten pruttelen.
  • Ondertussen: Schil / was de aardappels zo nodig. Snijd deze in hapklare stukjes en zet weg in koud water zodat ze niet verkleuren.
  • Haal de kip uit de bouillon met een schuimspaan. Laat deze afkoelen en bewaar de bouillon. Trek de kip uit elkaar met behulp van twee vorken, zodat je draderige stukjes vlees overhoudt. De botten en het vel kan je weggooien.
  • Doe de aardappelen nu in de bouillon en kook voor 5 minuten. Voeg vervolgens de maiskolven en het knopkruid erbij. Het groene gedeelte van de lente ui in kleine ringen snijden, het witte gedeelte wassen en opbinden met keukengaren. Doe dit ook met de koriander/peterselie en doe beide bundeltjes bij de bouillon in de pan, dit is puur om smaak af te geven.
  • Laat het geheel nog ongeveer 10 minuten pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Haal het bundeltje lente ui en koriander/peterselie uit de soep. Voeg de kip toe om op te warmen.
  • Proef de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over 6 kommen. Zorg dat overal een stuk mais in zit.
  • Garneer met avocado, kappertjes, ene beetje peterselie en de kappertjes.
  • Bon Provecho!

 

 

 

IJsland – Humarsúpa

IJsland - Humarsúpa

Een romige smaakbom met langoustine

IJsland- in 2016 liep ik met een paar vrienden de Laugavagur trail in het zuiden van IJsland. 90 kilometer in vijf dagen, met een tentje en gedroogvriesd voedsel op onze rug. Een prachtige trip in een van de mooiste gebieden ter wereld. Van de lokale keuken hebben we niet echt kunnen genieten. De drie dagen dat we in Reykjavik waren hebben we ons voornamelijk volgestopt met afbakpizza’s omdat dit nog enigszins te betalen was. De prijzen in IJsland liggen erg hoog. Aan de ene kant omdat er veel geïmporteerd moet worden, aan de andere kant omdat er superveel toeristen komen.

 

In IJsland heb je betoverende uitzichten! (Laugavagur Trail , 2017). Voor iedereen die overweegt nog eens naar IJsland te gaan, hiken is je beste optie om verlaten en adembenemende uitzichten te spotten.

Lunchen tijdens dit soort hikes doen we vaak met trailmix, blikjes smac, hardkeks met leverpastei of gedroogvriesd voedsel. Helaas geen Humarsupa aanwezig tijdens dit soort gelegenheden.

Back to business; de soep van de dag is Humarsúpa

Ik zag een aflevering van het kookprogramma Ainsley eats the Streets op Netflix over IJsland. Als je de goedlachse Ainsley een beetje kan waarderen, is het zeker de moeite waard om die aflevering eens terug te kijken. Hier zie je dat ze ook een soort Humarsupa maken, volgens geheim recept.
 
Voor mijn culinaire wereldreis ben ik al een poosje aan het onderzoeken wat ik wilde maken voor IJsland. De IJslandse bevolking is niet bang voor een beetje fermentatie, orgaanvlees en drogen/roken. Het is een Viking-Stijl keuken, waar je geen angst mee aan tafel kan nemen. Bijvoorbeeld bij het gerecht Svið, een halve schapenkop (het dier, geen Dordtenaar) die eerst gekookt en dan gepekeld wordt. Een ander bekend gerecht is Hakarl, dit is gefermenteerde haai. Het schijnt echt mega ranzig te zijn en een welriekende ammoniak lucht te verspreiden. 
 
Ik zag de Humarsupa voorbij komen en wilde altijd al eens experimenteren met het maken van een bisque. Een bisque is een soep gemaakt van schaaldieren. Ooit at ik een supergoede bisque bij het restaurant Hemelse Modder. Vandaag was de test om te kijken of ik die soep kon evenaren. 
 

 

Zie hier hoe Ainsley Hariott een proeverij van IJslandse specilaiteiten probeert te overleven:

Recept. Voor 6 personen, bereidingstijd 2 uur.

Ingrediënten:

Voor de bouillon (voor ca. 1.5 liter)

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram langoustine of kreeft schalen
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 2 wortels, schoongemaakt en in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 liter vis of schaaldierenbouillon
  • 750 ml water
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Voor de soep

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel kerrie masala
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 350 ml droge witte wijn
  • 1,5 liter bouillon van hierboven
  • 200 gram gepelde langoustine, eventueel aanvullen met extra garnalen
  • 350 ml kookroom
  • Vers gehakte bieslook voor de garnering
  • 2 eetlepels room voor de garnering
  • Peper en zout naar smaak

You eyeballing me?!

Recept:

Voor een printversie van het recept, zie onderaan deze pagina:

Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje). Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.

De hoofden van de langoustines heb ik niet meegenomen in de bouillon omdat er een soort bruine drap uit kwam. De scharen heb ik allemaal gespoeld voor ze de bouillon in gaan.

Smaaktip: Zoek in je klushok naar een klauwhamer om de scharen nog een tik te geven voor je ze in de bouillon gooit.

Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien, wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.

 

Een mooie bouillon!

Tijd = Smaak

Voor de soep:

Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.

Voor de soep:

Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6 kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte bieslook.

Voor de soep:

IJsland - Humarsupa

Bisque van langoustine met room
Totale tijd2 uur
Gang: Soep
Porties: 6

Instructies

  • Als eerst maak je de bouillon. Zorg dat je de langoustines ontdooid
    hebt, zet ze anders onder koud stromend water om op te warmen dan pelt
    het gemakkelijker. Pel de langoustines (filmpje).
    Leg de langoustines koud en afgedekt weg. Gooi de hoofdjes van de
    langoustine weg, gebruik alleen de poten, schalen en scharen. Spoel deze
    af zodat er geen vuil in de bouillon belandt. Eventueel kan je de
    scharen nog een tikje geven met de hamer voor extra smaak.

    Pak een grote soeppan en verwarm de boter. Voeg de schalen, scharen en
    poten van de langoustines toe en bak even aan. Doe vervolgens de uien,
    wortels, selderij, visbouillon en zout/peper in de pan. Breng aan de
    kook en laat een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Na een uur is je
    bouillon klaar. Haal deze door een fijne zeef of passeerdoek en zet weg.

    Voor de soep:
    Gebruik een grote soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de boter
    en olie, fruit de knoflook en uit 3 minuten tot de ui glazig begint te
    worden. Voeg vervolgens de paprikapoeder, kerrie, tomatenpuree en wijn
    toe aan de pan. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de
    bouillon van hierboven toe, ongeveer anderhalve liter als het goed is.
    Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen zodat de smaken
    goed mengen. Zet ondertussen de langoustines op kamertemperatuur, snijd
    elke langoustine in drie kleine stukjes en breng op smaak met peper en
    zout. Haal de pan van het vuur en voeg de langoustines en de kookroom
    toe. Roer goed door en laat even staan met de deksel er op.
    Proef de soep en breng op smaak met peper en zout, verdeel de soep over 6
    kommen. Porbeer de langoustine zo goed mogelijk te verdelen om herrie
    aan tafel te voorkomen, Serveer met een scheutje kookroom en gehakte
    bieslook.





 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Laos – Khao Poon (Soep)

Laos - Khao Poon (Soep)

Je waant je op een markt in Zuidoost Azië .

Zelf een soep uit Laos maken

Khao Poon staat ook wel bekend als Lao Laksa. Mensen die ooit in Zuidoost Azië hebben gereisd weten dat ze daar gek zijn op soepen en trots op bouillon. Vietnam heeft de welbekende Pho, Thailand heeft Tom Kha Kai en Laos heeft het veel minder bekende Khao Poon. Ik heb voor deze site al meerdere soepen uit verschillende landen bereidt, maar deze soep uit Laos meldt zich gelijk in mijn top drie van favorieten. 's Avonds at ik deze als maaltijdsoep, en de dag erna heb ik er in de ochtend mee ontbeten.

Het fijne aan deze soep is de kippen-kokos bouillon, die heel veel verse kruiden bevat. Laos, gember, limoengras, knoflook en alle andere dingen die je ongeveer zou verwachten, behalve de vissaus. Je topt het geheel af met limoensap waardoor je een bouillon krijgt met veel diepgang en onwijs veel verschillende smaken die je terug kan proeven. Echt een aanrader dus!

De markt met veel groente, fruit en kruiden in Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Ingredienten voor 6 tot 8 personen; Bereidingstijd 2 uur

Voor de Khao Poon soep:

  • 1 kilo kip, met bot. Bijvoorbeeld kipkarbonade.
  • 300 gram rijstvermicelli
  • 30 gram laos wortel
  • 15 gram gemberwortel
  • Ca 8 eetlepels rode curry pasta, recept hieronder.
  • 250 gram uitgelekte bamboe scheuten
  • 1 blik kokosmelk, 400 ml. Goede kwaliteit.
  • 3 eetlepels olie, ca 50 ml
  • 2 knoflooktenen

Voor de rode currypasta, ca 8 eetlepels:

  • 5 rawit pepers, thaise pepers, kleine rode doerakjes (te koop bij de toko)
  • 4 tl witte peperkorrels
  • 1 el korianderkorrels
  • 2 tl komijnzaad
  • 10-15 tenen knoflook, afhankelijk van de grootte
  • 2 stengels limoengras, de buitenkant verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 6 middelgrote sjalotten, fijngesneden
  • 1 duim laos wortel, fijngesneden
  • 1 duim gember, fijngesneden
  • Schil van een limoen
  • 2 tl zout
  • Beetje water

Voor de garnering:

  • 2 wortels, in julienne gesneden
  • 1 groene kool, in dunne reepjes gesneden
  • Verse munt en koriander (koriander kan je evt. vervangen door peterselie)
  • 2 limoenen

 

 

Laos, limoen, rawit, gember, sjalotjes en limoengras

Recept:

1: We beginnen met het maken van de bouillon: Doe de stukken kip in een soeppan met 2 liter water, snijd de laos en gember fijn en doe dit samen met 2 tl zout in de pan. Breng aan de kook, laat het 30-40 minuten pruttelen. Ondertussen kan je bezig met de rode curry pasta en de vermicelli.

2: Voor de rode currypasta. De authentiek manier is om alle ingrediënten in een vijzel te doen, dit is alleen een enorm tijdrovende klus. Sinds we keukenapparatuur met stekkers hebben kunnen we het onszelf wat makkelijker maken. Crunch alleen de droge ingrediënten (witte peper, koriander, komijn, zout) in een vijzel. Pak een staafmixer en mix stap voor stap alle ingrediënten tot er een pasta ontstaat. Het kan helpen om een klein beetje water toe te voegen. Gratis tip: Tijdens het mixen niet te diep over longen ademhalen want dat voel je tot in je tenen.

3: Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking aangegeven  staat, ongeveer 3 minuten. Je wil 'm soort van al dente hebben. Als dit klaart is kan je hem wegzetten om af te koelen.

4: Als de kip klaar is, laat een beetje afloelen. Verwijder het bot. Gebruik je handen en twee vorken of het vlees uit elkaar te trekken zodat er draadjes ontstaan.

 

 

In mijn recept gebruikte ik kipkarbonade. Dat is de bovenpoot van de kip, maar dan zonder de drumstick. De botten in het vlees helpen om een mooie bouillon te vormen.

5: Haal de bouillon door een zeef en zet deze weg. Proef eventueel en voeg wat zout toe naar smaak.

6: Snijd al je ingrediënten voor de garnering. De wortel in julienne, de kool in zo dun mogelijke reepjes. Zet ook alle andere ingrediënten vast klaar, laat de bamboe uitlekken en open het blik van de kokosmelk, hak de munt en koriander.

7: Pak een grote soeppan, doe de olie en de gehakte knoflook in de pan en laat ongeveer 2 minuten fruiten op laag vuur. Doe dan de rode currypasta erbij. Dit goedje moet even goed doorbakken, 5 minuten op middelhoog vuur, roer regelmatig door en voeg eventueel wat extra olie toe.

8: Voeg de bamboe en de kip toe en roer goed door, zodat de pasta zich goed vermengd. Bak ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk en 1,5 tot 2 liter bouillon toe. Laat aan de kook komen, proef het geheel en voeg er eventueel weer zout aan toe naar smaak.

 

Om op te dienen:

Doe wat rijstvermicelli in een diep bord, bedek met bamboe-kip bouillon, garneer met kool, wortel, munt, koriander en besprenkel rijkelijk met limoen.

Eetsmakelijk!

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Laos - Khao Poon (Soep)

Een heerlijke soep met een hele mooie bouillon, je waant je op een markt in Zuidoost Azië.
Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Soep
Keuken: Zuidoost-Azië
Trefwoord: Kip, kokos, Laos, Recept, Soep
Porties: 6
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Vijzel
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

Voor de Khao Poon soep:

  • 1 kilo kip met bot. Bijvoorbeeld kipkarbonade.
  • 300 gram rijstvermicelli
  • 30 gram laos wortel
  • 15 gram gemberwortel
  • Ca 8 eetlepels rode curry pasta recept hieronder.
  • 250 gram uitgelekte bamboe scheuten
  • 1 blik kokosmelk 400 ml. Goede kwaliteit.
  • 3 eetlepels olie ca 50 ml
  • 2 knoflooktenen

Voor de rode currypasta (ca 8 eetlepels)

  • 5 rawit pepers thaise pepers, kleine rode doerakjes (te koop bij de toko)
  • 4 tl witte peperkorrels
  • 1 el korianderkorrels
  • 2 tl komijnzaad
  • 10-15 tenen knoflook afhankelijk van de grootte
  • 2 stengels limoengras de buitenkant verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 6 middelgrote sjalotten fijngesneden
  • 1 duim laos wortel fijngesneden
  • 1 duim gember fijngesneden
  • Schil van een limoen
  • 2 tl zout
  • Beetje water

Voor de garnering:

  • 2 wortels in julienne gesneden
  • 1 groene kool in dunne reepjes gesneden
  • Verse munt en koriander koriander kan je evt. vervangen door peterselie
  • 2 limoenen

Instructies

  • We beginnen met het maken van de bouillon: Doe de stukken kip in een soeppan met 2 liter water, snijd de laos en gember fijn en doe dit samen met 2 tl zout in de pan. Breng aan de kook, laat het 30-40 minuten pruttelen. Ondertussen kan je bezig met de rode curry pasta en de vermicelli.
  • Voor de rode currypasta. De authentiek manier is om alle ingrediënten in een vijzel te doen, dit is alleen een enorm tijdrovende klus. Sinds we keukenapparatuur met stekkers hebben kunnen we het onszelf wat makkelijker maken. Crunch alleen de droge ingrediënten (witte peper, koriander, komijn, zout) in een vijzel. Pak een staafmixer en mix stap voor stap alle ingrediënten tot er een pasta ontstaat. Het kan helpen om een klein beetje water toe te voegen. Gratis tip: Tijdens het mixen niet te diep over longen ademhalen want dat voel je tot in je tenen.
  • Kook de rijstvermicelli zoals op de verpakking aangegeven staat, ongeveer 3 minuten. Je wil 'm soort van al dente hebben. Als dit klaart is kan je hem wegzetten om af te koelen.
  • Als de kip klaar is, laat een beetje afkoelen. Verwijder het bot. Gebruik je handen en twee vorken of het vlees uit elkaar te trekken zodat er draadjes ontstaan.
  • 5: Haal de bouillon door een zeef en zet deze weg. Proef eventueel en voeg wat zout toe naar smaak.
  • Snijd al je ingrediënten voor de garnering. De wortel in julienne, de kool in zo dun mogelijke reepjes. Zet ook alle andere ingrediënten vast klaar, laat de bamboe uitlekken en open het blik van de kokosmelk, hak de munt en koriander.
  • Pak een grote soeppan, doe de olie en de gehakte knoflook in de pan en laat ongeveer 2 minuten fruiten op laag vuur. Doe dan de rode currypasta erbij. Dit goedje moet even goed doorbakken, 5 minuten op middelhoog vuur, roer regelmatig door en voeg eventueel wat extra olie toe.
  • Voeg de bamboe en de kip toe en roer goed door, zodat de pasta zich goed vermengd. Bak ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk en 1,5 tot 2 liter bouillon toe. Laat aan de kook komen, proef het geheel en voeg er eventueel weer zout aan toe naar smaak.
  • Om op te dienen: Doe wat rijstvermicelli in een diep bord, bedek met bamboe-kip bouillon, garneer met kool, wortel, munt, koriander en besprenkel rijkelijk met limoen.

 

Tunesië – Shakshuka

Tunesië - Shakshuka

Tunesische gepocheerde eieren in een pikant mengsel

recept gepocheerde eieren uit Tunesië

Ik heb eenmaal, het van oorsprong Tunesische recept, Shakshuka gegeten. Toen was ik vastberaden dit thuis ook een keer voor te schotelen. Superlekker als brunch of lunch, of zelfs als ontbijt. Deze shakshuka is bereid volgens Ottolengi’s recept en hebben we gegeten met zelfgemaakt desembrood om lekker mee te dippen. Dit gerecht was een enorm succes. Een volgende keer ga ik hem iets aanpassen door de uien te karameliseren, een extra mespuntje cayennepeper toe te voegen en de suiker te halveren. Dit kan je zelf ook doen, hieronder is het originele recept weergegeven.

 

Ingredienten:

  • 2 uien

(deze kan je eventueel eerst karameliseren, bak de uien dan zo’n 15 minuten rijkelijk in ongezouten roomboter)

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 6 takjes verse tijm
  • 15 g verse koriander (of voor de korianderhaters, peterselie)
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 6 tomaten
  • ½ tl komijnzaadjes
  • 175 ml milde olijfolie
  • 4 tl rietsuiker (*deze kan je eventueel halveren)
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • ½ tl saffraan
  • 1 mespunt cayennepeper (*hier kan je eventueel meer van gebruiken)
  • 250 ml kraanwater
  • 8 middelgrote eieren
recept gepocheerde eieren uit Tunesië
kruiden voor gepocheerde eieren uit Tunesië

Recept voor gepocheerde eieren uit Tunesië

Bereiding:

  1. Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.
  2. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen. Voeg steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van pastasaus.
  3. Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Palestina – Shorabit Jarjir

Palestina - Shorabit Jarjir

Recept voor Palestijnse soep met pompoen en rode linzen

recept voor palestijnse soep met rode linzen en pompoen

Eerder heb ik Palestijnse Musakhan gemaakt voor mijn culinaire wereldreis. Dit was echt een van de beste recepten die ik heb ontdekt door de wereld rond te koken. Nu ben ik gevraagd om binnenkort een soeplunch te verzorgen bij Astare, een uitzendbureau in de GGZ. Ik ben op zoek gegaan naar vegan soeprecepten en kwam uit bij de Palestijnse Shorabit Jarjir. Het is een hele bijzondere en gezonde soep die echt de moeite waard is om te proberen. Ik ga nog experimenteren met andere vegan soepen maar ik denk dat Shorabit Jarjir een grote kans maakt om binnenkort opgediend te worden.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Palestina - Shorabit Jarjir

Recept voor Palestijnse soep met pompoen en rode linzen
Bereidingstijd1 uur
Gang: Soep
Keuken: Midden-Oosten
Trefwoord: Linzen, Palestina, Pompoen, Recept, Soep
Porties: 6

Equipment

  • Grote Soeppan, 3 liter
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 2 eetlepel baharat kruidenmengsel zelf maken of kopen in de toko
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • 3 middelgrote wortelen fijn gesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • 1 middelgrote ui fijn gesneden
  • 500 gram flespompoen in blokjes zo groot als dobbelstenen
  • Zout en peper
  • 1,5 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit zelf maken of vers kopen
  • 200 gram rode linzen
  • Halve bos munt voor garnering
  • Paprika poeder voor garnering

Instructies

  • Gebruik een pan van minimaal 2,5 liter, verhit de olie en fruit de ui, wortel en bleekselderij voor 15 minuten tot allen glazig zijn.
  • Doe dan ook de knoflook erbij en laat 2 minuten meebakken. Zorg dat de knoflook niet verbrandt. Voeg dan twee eetlepels baharat toe en de blokjes pompoen, breng alles op smaak met peper en zout.
  • Laat alles op laag tot middelhoog vuur een kwartier sudderen zodat de pompoen zacht wordt. Roer regelmatig door.
  • Doe dan de linzen en de bouillon in de pan.
  • Breng aan de kook, zet de pan op laag vuur en laat de soep twintig minuten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
  • Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen, garneer rijkelijk met munt en roer er een beetje paprikapoeder doorheen voor een leuk kleureffect. Serveer met Libanees brood.

 

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Hongarije – Karfiolleves

Hongarije - Karfiolleves

Recept voor Hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika

Hongarije - recept voor hongaarse Karfiolleves

Paprikapoeder in Hongarije

Paprikapoeder is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse keuken. Het is het belangrijkste ingrediënt in vele gerechten. Koks in Hongarije beginnen met het fruiten van ui in een klont roomboter, waarbij er vervolgens paprikapoeder wordt toegevoegd om een dieprode kleur te creëren. Paprika is een woord afkomstig uit het Hongaars, alhoewel de paprika uit Zuid Amerika komt. Her Hongaarse paprikapoeder is normaal gesproken iets scherper dan het onze. Daarom kan je er in dit recept een beetje cayennepeper naar smaak aan toevoegen.

Een paprika- en chilipeper verkoper in Boedapest. De obsessie van Hongaren met paprika wordt duidelijk door de vele marktkramen waar enkel paprika en chili wordt verkocht,

Voor 6 personen, bereidingstijd ongeveer 1 uur:

Voor de dumplings

  • 40 gram bloem
  • Halve theelepel zout, witte peper
  • 90 gram ongezouten roomboter, in 6 blokjes gesneden
  • 1 groot ei

Voor de soep

  • 1,5 el paprikapoeder
  • Cayenne naar smaak (je kan ook andere chilisoorten gebruiken, naar eigen inzicht en afhankelijk van hoe pittig je de soep wil maken)
  • 1 grote ui, fijn gehakt
  • 1,5 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit (zelf maken of vers kopen)
  • 1 kleine stronk bloemkool, gesneden in roosjes.
  • 3 wortelen, julienne gesneden
  • Voor de garnering: half bosje platte peterselie
  • Peper en zout, naar smaak

Recept:

Maak als eerste de dumplings. Gebruik een grote mengkom, zeef de bloem en voeg de witte peper en het zout toe. Gebruik 30 gram van de boter en kneed dit door het bloem heen tot je een korrelige massa krijgt. Meng nu het ei er door totdat je alles goed vermengt en er een homogene massa ontstaat. Ze dit deeggoedje koud weg.

Hongarije - recept voor hongaarse soep met bloemkool en paprikapoeder

Gebruik een soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de rest van de boter (60 gram) op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met het paprikapoeder en de cayenne tot de ui glazig en zacht is, ongeveer 5 minuten. Doe dan de bouillon, de wortel en de bloemkool in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen op laag vuur.  Na ongeveer 12 minuten zijn de groente beetgaar.

Gebruik twee theelepels om het deeggoedje te verdelen in kleine balletjes. Doe de balletjes met beleid in de soep en kook de soep 3 minuten tot de deegballetjes gaar zijn. Proef nu de soep en voeg eventueel meer zout, peper of cayenne toe.

pan met hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika

Serveer de soep in kommen en garneer met peterselie.

Hongarije - recept voor hongaarse Karfiolleves

Hongarije - Karfiolleves

Recept voor Hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Gang: Soep
Keuken: Oost Europees
Trefwoord: Bloemkool, Dumplings, Hongarije, Paprika, Recept, Soep
Porties: 6
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Soeppan, 3 liter

Ingrediënten

Voor de dumplings

  • 40 gram bloem
  • Halve theelepel zout witte peper
  • 90 gram ongezouten roomboter in 6 blokjes gesneden
  • 1 groot ei

Voor de soep

  • 1,5 el paprikapoeder
  • Cayenne naar smaak je kan ook andere chilisoorten gebruiken, naar eigen inzicht en afhankelijk van hoe pittig je de soep wil maken
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 1,5 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit zelf maken of vers kopen
  • 1 kleine stronk bloemkool gesneden in roosjes.
  • 3 wortelen julienne gesneden

Voor de garnering

  • Peper en zout naar smaak
  • half bosje platte peterselie fijn gehakt

Instructies

  • Maak als eerste de dumplings. Gebruik een grote mengkom, zeef de bloem
    en voeg de witte peper en het zout toe. Gebruik 30 gram van de boter en
    kneed dit door het bloem heen tot je een korrelige massa krijgt. Meng nu
    het ei er door totdat je alles goed vermengt en er een homogene massa
    ontstaat. Ze dit deeggoedje koud weg.
  • Gebruik een soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de rest van de boter (60 gram) op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met het paprikapoeder en de cayenne tot de ui glazig en zacht is, ongeveer 5 minuten. Doe dan de bouillon, de wortel en de bloemkool in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen op laag vuur. Na ongeveer 12 minuten zijn de groente beetgaar.
  • Gebruik twee theelepels om het deeggoedje te verdelen in kleine balletjes. Doe de balletjes met beleid in de soep en kook de soep 3 minuten tot de deegballetjes gaar zijn. Proef nu de soep en voeg eventueel meer zout, peper of cayenne toe.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met peterselie.

 

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!

Litouwen – Krupnikas (honinglikeur)

Litouwen - Krupnikas

Vloeibaar goud uit de Baltische staten

Zelf Krupnikas maken

Krupnikas is een soort milk of the puppy voor Litouwers when winter comes. Stel je voor dat je met min 25 graden door een Litouws dorpjes loopt, door een straffe koude winterstorm ploetert en aankomt in een café waar ze goudgele Krupikas serveren aan een haardvuur. Je brengt de Krupnikas naar je lippen en ruikt het niet kinderachtig alcoholpercentage van rond de 35% al op afstand. Wanneer je een teug neemt voel je de zoete, kruidige vloeistof je lichaam van binnen verwarmen. Ineens besluit je dat wonen in Litouwen zo slecht nog niet is.

Je begrijpt, dit is een recept om de winter door te komen. Limoncello voor de zomer, Krupnikas voor de winter.

Myras Mir Kasteel in Litouwen, foto van Augustinas Žemaitis.

Ingredienten

Ingrediënten

Alle specerijen moeten gekneusd worden in een vijzel, om de smaak er maximaal uit te halen.

8 kruidnagels
3 kaneelstokjes
10 kardemompeulen
Stukje foelie5 pimentkorrels
1,5 eetlepel zwarte peperkorrels
1 theelepel venkelzaad
5 centimeter gemberwortel, geschild en in vier stukjes gesneden
3 centimeter verse kurkuma, geschild en in drie stukjes gesneden
De schil van een sinaasappel, met zo weinig mogelijk van het bittere witte gedeelte van de schil
De schil van een halve limoen, met zo weinig mogelijk van het bittere witte gedeelte van de schil
1 vanillestokje, de beste die je kan vinden
700 gram honing, wederom de beste die je kan vinden

1 liter water
750 ml alcohol, 96% bijvoorbeeld deze

En verder: Kijk of je ergens mooie glazen flessen kan vinden, en maak deze goed schoon door ze een rondje in de vaatwasser te doen.

Ingredienten voor Krupnikas uit Litouwen

Verzamel je kruiden. Gebruik de beste ingrediënten die je kan vinden. Dit is een project waar je tijd en geld insteekt. Een flesje van deze pure alcohol kost zo’n 32 euro. Dat wil je niet verpesten met goedkope kruiden en specerijen. Net als bij veel andere kookprojecten geldt ook hier shit in shit out. Dus als je nog ergens kardemompeulen uit 2014 hebt liggen, gooi deze weg en koop nieuwe. Ik gaf voor dit project 24 euro uit aan Bloesemhoning uit de Italiaanse Alpen. Goddelijk spul, nog nooit zo’n zacht zoete en bloemige honing geproefd.

Kneus je specerijen in de vijzel. Leg de vanille op een snijplank en snij deze over de gehele lengte licht in zodat het merg vrij komt. Verwarm het water en de honing in een middelgrote pan tot het aan de kook raakt, verwijder regelmatig het schuim met een schuimspaan. Doe alle ingrediënten in de pan, en laat het brouwsel een half uur zonder deksel pruttelen. Na een half uur kan je even voorproeven.

Kook de kruiden en de honing een half uur

Haal de pan na een half uur van het vuur. Roer de alcohol door het brouwsel en roer het geheel goed door. Haal de dank nu door een hele fijne zeef, passeerdoek of een goed schoongemaakte koffiefilter. Verdeel de drank over de schoongemaakte glazen flessen. Zet de flessen op een mooi plekje in je woonkamer, na twee weken is het goedje drinkbaar. De smaak wordt zachter met de tijd, na een half jaar schijnt de drank op zijn best te zijn.

litouwse krupnikas

Doe de drank in kleine flessen, zo kan je vrienden blij maken wanneer ze wat vloeibare liefde kunnen gebruiken.

litouwse krupnikas

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!